Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Ερντογάν: Νέα μέρα ή μια από ίδια; Είναι δυνατόν να ξέχασαν οι Τούρκοι το “θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”;

FILE PHOTO: Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) with Turkish Islamist President Recep Tayyip Erdogan (R), on the sidelines of the NATO Summit in Vilnius, Lithuania, 12 July 2023. Photo via Turkish Presidency




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Η συνάντηση των δυο νέο – εκλεγμένων ηγετών, χρονικά ηταν ιδανική. Μην έχοντας κάποια από τις δυο πλευρές προεκλογική περίοδο σε βάθος 1-2 ετών και με πολύ νωπές μεγάλες νίκες και για τους δυο, το κλίμα προμηνύει εξαρχής ότι κάτι θα προκύψει…ή τέλος πάντων κάτι θέλουμε όλοι να προκύψει.

Το παζάρι του Τούρκου προέδρου, δείχνει να απέδωσε…ή μήπως όχι;

Αν μαζέψετε όλα τα στοιχεία των τελευταίων ημερών (δηλώσεις, συναντήσεις, off the record υλικό, αναλύσεις ειδικών και μη)…όλα συγκλίνουν σε ένα πράγμα.

Επικοινωνιακά ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να είναι κερδισμένος, αλλά τα στοιχεία άλλα δείχνουν.

  • Ας μας επιτραπεί εδώ και μια μικρή αναφορά στο πλέον προκλητικό και ‘’φόρα παρτίδα’’ παζάρι του Ερντογάν, που εξομοίωσε την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με εκείνη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Διπλωματικά έδειχνε ως κίνηση απελπισίας. Για τους γνωρίζοντες, κάτι έπρεπε να πει για να δείξει στο εσωτερικό του ακροατήριο ότι αντιστάθηκε και δεν έπεσε αμαχητί.

Οι πιέσεις που του ασκήθηκαν, σαφώς και ηταν τεράστιες, ίσως να ηταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν ηταν με την πλάτη στον τοίχο.

Στα περί ΕΕ, απλα να σημειώσουμε ότι μέλος των 27 είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία, που από μόνη της, μπορεί πάρα πολύ απλα, να μπλοκάρει τα πάντα όσον αφορά, όχι μόνο την ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά ακόμα και ένα απλό άνοιγμα κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.

Πάμε τώρα στο ‘’νικητή’’ Ερντογάν. Πήρε λένε όλοι αυτό που ήθελε, τα Viper δηλαδή.

Αν κάποιος βρήκε κάπου, μια επίσημη δήλωση, ένα χαρτί, μια δέσμευση ότι θα πάρει αυτά τα μαχητικά, σας παρακαλώ, να μας το δείξετε.

Υποσχέσεις, ενδείξεις, αόριστα χρονοδιαγράμματα και απλές επιθυμίες.
Για να μην έχουμε και αυταπάτες από την άλλη μεριά, ναι θα τα πάρει αργά ή γρήγορα, αλλά όχι επειδή είπε ΝΑΙ στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Κογκρέσο ήδη έχει φωνές, που δηλώνουν αντίθετες στις επιθυμίες και τις αόριστες δηλώσεις Μπάϊντεν, για την απόκτηση των F-16 Block 70.

Ακόμα και αν συναινέσει, φαντάζομαι ότι οι όροι θα είναι εκεί. Δεν εξηγείτε αλλιώς η δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, όπως και ποτέ έως τώρα…λες και τις χιλιάδες παραβιάσεις του FIR Αθηνών, τις κάνανε με ποδήλατα.

Αυτή η δήλωση, ηταν απλα αυτό που έπρεπε να πει για να ακούσει το Κογκρέσο και η αρμόδια επιτροπή της οποίας ηγείται ο κύριος Μενέντεζ.

Για να θέσουμε τα πράγματα όπως έχουν σήμερα…

  • Η Ελλάδα ήδη παραλαμβάνει Viper…η Τουρκία αρκέστηκε σε δηλώσεις στήριξης
  • Η Ελλάδα πήρε ήδη υπογραφές έγκρισης από το Κογκρέσο για F-35…η Τουρκία έχει αποπεμφθεί από το εν λόγω πρόγραμμα, κανείς δεν το θέτει καν σαν ζήτημα.

Μην ξεχνάμε ότι ζημιώθηκε πολλά δις που ήδη είχε συνεισφέρει ως χώρα μέλος του προγράμματος συμπαραγωγής. Αν όλα βαίνανε όπως κάποτε είχαν συμφωνηθεί, τώρα οι Τούρκοι θα είχαν αν όχι 100, τουλάχιστον τα μισά F-35 ήδη να βλέπουν προς Αιγαίο.

Για Rafale και Belh@rra , δεν θα αναφερθώ καν…

Σε αμιγώς Ελληνοτουρκικό επίπεδο τώρα…

Το κλίμα δείχνει να αλλάζει, όλα εκεί συγκλίνουν… Αλλά την ίδια στιγμή όλοι κρατάνε και μια επιφύλαξη καθώς με τον Ερντογάν, ποτέ δεν ξέρεις.

Δείχνει ‘’ήρεμος’’, εννοώντας τις μηδενικές σχεδόν παραβιάσεις ή ακόμα και τις εμπρηστικές δηλώσεις. Μην ξεχνάτε, δεν έχει περάσει ούτε καν χρόνος από τα καθημερινά ‘’θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά’’

Η ελληνική πλευρά δηλώνει την εδώ και 40 χρόνια πάγια θέση της, για να λυθεί η μια διαφορά που υπάρχει στο Αιγαίο, αυτή της χάραξης θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αφού δεν τα βρίσκουμε μεταξύ μας, να προσφύγουμε δεσμευτικά στη Χάγη.

Κάποτε οι Τούρκοι ανταπαντούσαν ας τα βρούμε απλα μεταξύ μας, έχοντας στο μυαλό τους προφανώς λύσεις, τύπου Γαλάζιας Πατρίδας.

Αν κάνει η Τουρκία το βήμα, εκτιμάμε ότι ο Μητσοτάκης δεν θα κάνει πίσω και θα προχωρήσει την διαπραγμάτευση και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο.

Η πλέον σοβαρή είδηση των ημερών είναι η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, στο Σκαι, περί υποχωρήσεων.

Μπορεί να είναι μέρος μια μακροχρόνιας λύσης, μπορεί όμως να ανοίξει και τους ασκούς του Αιόλου, ειδικά όταν αναφέρεται ανοιχτά και δημόσια πριν καν μπεις στην όποια διαδικασία.

Αν και εφόσον φτάσουμε σε εκείνο το σημείο οι δρόμοι που απομένουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι δυο.

  • Ή θα λύσει έναν εκ των πιο περίπλοκων δεσμών του πλανήτη ή θα θεωρηθεί προδότης στη χώρα του. Ή όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, θα συμβαίνουν ταυτόχρονα και τα 2 σενάρια

Προαπαιτούμενο είναι ότι η Τουρκία αλλάζει στάση και επιδεικνύει σαφή δείγματα θέλησης λύσης.

Μιλάμε για σενάριο πολύ μακριά χρονικά να συμβεί και με πολλούς αστερίσκους στο δρόμο.

Οι υποχωρήσεις που αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, φαντάζομαι αγγίζουν το Καστελόριζο. Εκεί είναι η λύση.

Μια μειωμένη επιρροή του, αυτομάτως ικανοποιεί τους Τούρκους, αμέσως αποκλείει την επαφή ΑΟΖ Ελλαδας-Κυπρου κτλ.

Αν αυτό ηταν η μακροχρόνια λύση για τα πάντα όσον αφορά την Τουρκία, θα το δεχόσασταν? Ή θα ακουγόταν αμέσως η λέξη προδοσία?

  • Δύο κρατούμενα εδώ:

— O λόγος μη ολικής συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο, είναι η επήρεια του Καστελόριζου. Στην προκειμένη περίπτωση, Κάιρο και Άγκυρα ταυτίζονται.
– Σε μια διαπραγμάτευση παίρνεις και δίνεις…δεν είμαστε εμείς που θα κρίνουμε αν είναι σωστό ή όχι, ή αν πρέπει να γίνει.

Όπως ακούστηκε από την δεξιά αντιπολίτευση ήδη, οδεύουμε σε μια συμφωνία των Πρεσπών στο Αιγαίο. Ίσως να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα, όσον αφορά ότι και στις ‘’Πρέσπες’’ , ναι γίνανε υποχωρήσεις, ναι δοθήκαν πράγματα.

Ο καιρός θα δείξει, καθώς όλα είναι σενάρια επι σεναρίων, και όλα προϋποθέτουν την ολική αλλαγή στάση της Τουρκίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κανένα ξέπλυμα της προδοσίας κατά της Κύπρου: Σαν σήμερα, πριν 49 χρόνια, η Χούντα των Αθηνών σε συνεργασία με τον Κίσιγκερ, άνοιξε την κερκόπορτα (στους Τούρκους)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: