Καταστροφή ιστορικών διαστάσεων στην Ελλάδα: Φωτιά, ζέστη και ρητορική μίσους, μετανάστες φέρονται ως υπαίτιοι για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Eφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους σε Νέα Αρτάκη και Ψαχνά Ευβοίας. Photo Hellas Journal




H ιστοσελίδα της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης (Tagesschau) δημοσιεύει με τίτλο «Καταστροφή ιστορικών διαστάσεων» και υπότιτλο «Παρόλο που υποχωρεί ο άνεμος – οι πυρκαγιές στην Ελλάδα μαίνονται ακόμα εκτός ελέγχου. Κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης κάηκε έκταση στο μέγεθος του Αμβούργου.

Εκεί μαίνονται οι μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)» άρθρο του Moritz Pompl, ο οποίος σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα αναφέρεται στις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου για ανθρωπιστική βοήθεια και  διαχείριση κρίσεων, Janez Lenarcic, ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Ένωσης.

Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια, ο οποίος έκανε λόγο για αισχρή και εγκληματική κατάσταση, διαβεβαιώνοντας ότι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι εμπρηστές. Όπως επισημαίνει ο Pompl, η αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχουν ξεκινήσει σχετικές έρευνες.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, στην περιοχή του Μενιδίου κυριαρχεί θυμός εκ μέρους των πολιτών για την αποτυχία της κυβέρνησης να προστατέψει την περιουσία τους.

Στο RND (Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας)  δημοσιεύται κείμενο με τίτλο: «Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα απειλούν τον πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας-Εθνικός δρυμός σε κίνδυνο» και υπότιτλο: «Παρά τις προσπάθειες των ελληνικών δυνάμεων η πυρκαγιά βορειοδυτικά της Αθήνας έφτασε στην Πάρνηθα».

Ο ανταποκριτής Gerd Höhler αναφερόμενος στην έκταση των καταστροφών, παραθέτει δήλωση του Έλληνα Υπουργού  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια, ότι πρόκειται για το χειρότερο καλοκαίρι.

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι συνεχίζουν να μαίνονται πυρκαγιές μεγάλης έκτασης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους πρόποδες της Πάρνηθας, όπου εκκενώθηκαν περιοχές.

Το εν λόγω μέτωπο μάλιστα απειλεί και τον εθνικό δρυμό, με τρομερές συνέπειες για το κλίμα και την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην Αθήνα, στης οποίας τα περίχωρα την τελευταία επταετία έχουν σχεδόν καεί το ένα τέταρτο των δασικών εκτάσεων.

Στη συνέχεια ο Höhler αναφέρεται σε συλλήψεις εμπρηστών και στις υποθέσεις των τελευταίων ημερών ως προς την προέλευση των πυρκαγιών, τονίζοντας ότι σύμφωνα με ειδικούς μόνο το 1% οφείλεται σε περιβαλλοντικούς λόγους.

Σε άρθρο του Ferry Batzoglou στην Tageszeitung με τίτλο «Πυρκαγιές στην Ελλάδα – Φωτιά, ζέστη και ρητορική μίσους» και υπότιτλο «Δεξιά ρητορική μίσους στην Ελλάδα: Μετανάστες φέρονται ως υπαίτιοι για τις καταστροφικές πυρκαγιές. 18 πρόσφυγες κάηκαν την Τρίτη», που φιλοξενεί η ιστοσελίδα της εφημερίδας, γίνεται αναφορά στην εύρεση των 18 απανθρακωμένων μεταναστών στο δάσος της Δαδιάς, αλλά και στην αναζήτηση των τελευταίων ημερών για εύρεση των υπευθύνων.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οδηγεί τους θυμωμένους και απελπισμένους Έλληνες στο να κατηγορούν μετανάστες.

Ο δημοσιογράφος συνεχίζει αναφέροντας ότι έχουν υπάρξει σχετικoί υπαινιγμοί από πολιτικούς και σχολιαστές, ότι δηλαδή μετανάστες που περνούσαν τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδος ευθύνονται για τις πυρκαγιές, άποψη που φαίνεται να ασπάζονται πολλοί Έλληνες, οι οποίοι στο πλαίσιο ενός υποτιθέμενου υβριδικού πολέμου, προβαίνουν σε ρατσιστικές επιθέσεις και υιοθετούν ρητορική μίσους ενάντια στους μετανάστες.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος αναφέρεται σε συλλήψεις που ακολούθησαν της δημοσιοποίησης οπτικοακουστικού υλικού, στο οποίο φαίνεται σε περιοχή κοντά στην Αλεξανδρούπολη να υπήρξε περιστατικό βίας απέναντι σε μετανάστες.

Τέλος, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, κατά την θητεία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καίγονται κατά μέσο όρο ετησίως διπλάσιες δασικές εκτάσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ σχολιάζει ειρωνικά ανάρτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με την κόρη του κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και ενώ μαίνονταν στην Ελλάδα πυρκαγιές.

Πανικός στο Λονδίνο: Φοβούνται παγκόσμιο τσουνάμι διεκδικήσεων από το Βρετανικό Μουσείο μετά το τεράστιο σκάνδαλο – Οι παραιτήσεις δεν είναι αρκετές [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: