Κατά τα άλλα οι Δυτικοί επέβαλαν κυρώσεις… Σε επίπεδα ρεκόρ οι εισαγωγές ρωσικού LNG στην Ε.Ε. το 2023, εξαρτημένη και η Ελλάδα από το φυσικό αέριο της Ρωσίας

FILE PHOTO: epa02415098 View of the natural gas dewatering facility of the Gas Transmission Operator Gaz-System SA in Mackowice, Poland. EPA, DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT




Άρθρο των Alice Hancock και Shotaro Tani στη βρετανική εφημερίδα Financial Times παραθέτει στοιχεία ανάλυσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Witness βάσει των οποίων προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) πρόκειται να εισαγάγει ιστορικά υψηλές ποσότητες ρωσικού υγροποιημένου αερίου φέτος, «παρά τον στόχο της απεξάρτησης του μπλοκ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027».

Όπως αναφέρεται, «Κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, το Βέλγιο και η Ισπανία ήταν ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την Κίνα».

Συνολικά, οι εισαγωγές της ΕΕ σε ρωσικό LNG «αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου φέτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021, πριν την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία [σ.σ. επισημαίνεται ότι σε γράφημα που συνοδεύει το άρθρο και το οποίο αφορά κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. με βάση τον όγκο αγορών ρωσικού LNG, η Ελλάδα εμφανίζεται για το επτάμηνο Ιανουρίου-Ιουλίου του 2023, πέμπτη μετά τις: Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, και Ολλανδία. Για τα έτη 2021 και 2022 δε, δεν συμπεριλαμβάνεται στις σχετικές στήλες].

Το άλμα που καταγράφεται εκκινεί από χαμηλή βάση, καθώς η ΕΕ δεν εισήγαγε σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λόγω της εξάρτησής της από το αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία.

  • Ωστόσο, η αύξηση είναι πολύ πιο απότομη από την παγκόσμια μέση αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG, η οποία ήταν 6% κατά την ίδια περίοδο, δήλωσε η Global Witness.

Η ανάλυση της ΜΚΟ βασίζεται σε δεδομένα από την εταιρεία κλαδικών αναλύσεων Kpler, τα οποία έδειξαν ότι η ΕΕ εισάγει περίπου 1,7% περισσότερο ρωσικό LNG από ό,τι όταν οι εισαγωγές έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι.

Η Global Witness δήλωσε ότι το κόστος του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο σε τιμές spot ανήλθε σε 5,29 δισ. ευρώ.

“Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν προσπαθήσει τόσο σκληρά για να απεξαρτηθούν από το διοχετευόμενο μέσω αγωγών ρωσικό ορυκτό αέριο, μόνο και μόνο για να το αντικαταστήσουν με το μεταφερόμενο δια θαλάσσης ισοδύναμο του”, δήλωσε ο Jonathan Noronha-Gant, εκ των υπεύθυνων της εκστρατείας για τα ορυκτά καύσιμα στην Global Witness.

“Δεν έχει σημασία αν προέρχεται από αγωγό ή πλοίο – εξακολουθεί να σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες στέλνουν δισεκατομμύρια στο πολεμικό ταμείο του [Vladimir] Putin”. […]

Εκτός από το γεγονός ότι τα έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ καταλήγουν στη Ρωσία σε μια εποχή που η ΕΕ συνεχίζει να αυστηροποιεί το καθεστώς κυρώσεων κατά της Μόσχας, τα επίπεδα εισαγωγών αφήνουν την ΕΕ εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε ξαφνική απόφαση του Κρεμλίνου να διακόψει τις προμήθειες, όπως έκανε πέρυσι για το διοχετευόμενο μέσω αγωγών φυσικό αέριο» σημειώνει το δημοσίευμα. «[…] Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ έχουν παροτρύνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μην αγοράζουν ρωσικό LNG.

Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera, η κυβέρνηση της οποίας προεδρεύει της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι το LNG θα πρέπει να υποστεί κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι “παράλογη”.

Η Kadri Simson, επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, δήλωσε ότι το μπλοκ “μπορεί και πρέπει να απαλλαγεί εντελώς από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, έχοντας πάντα υπόψη την ασφάλεια του εφοδιασμού μας”.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αναφερθεί σε μια συνολική προσπάθεια σταδιακής κατάργησης των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά προειδοποίησαν ότι μια πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου κινδυνεύει να προκαλέσει ενεργειακή κρίση παρόμοια με πέρυσι, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ άνω των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι κατά περισσότερο από 90% γεμάτες ενόψει του χειμώνα, εξακολουθεί να υπάρχει “μεγάλη νευρικότητα” σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις προμήθειες.

  • Το LNG της Ρωσίας αντιπροσώπευε 21,6 εκατ. ή το 16% των συνολικών εισαγωγών LNG της ΕΕ ύψους 133,5 εκατ. κυβικών μέτρων (που αντιστοιχούν σε 82 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler, γεγονός που την καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή υγρού καυσίμου στο μπλοκ μετά τις ΗΠΑ. […]

Τον Μάρτιο, οι υπουργοί Ενέργειας εισήγαγαν μια ρήτρα στους νέους κανόνες που διέπουν την αγορά φυσικού αερίου του μπλοκ, η οποία επιτρέπει στις κυβερνήσεις να απαγορεύουν στις ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες να δεσμεύουν χωρητικότητα στις υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας νόμιμος τρόπος για να αποτραπούν οι εισαγωγές.

Ωστόσο, η πρόταση πρέπει πρώτα να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ» καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Alice Hancock και Shotaro Tani – “EU imports record volumes of liquefied natural gas from Russia”

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις Motor Oil-Κομισιόν για την κρατική ενίσχυση του πλωτού σταθμού LNG στην Κόρινθο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: