Είναι παραμύθι ότι οι Τουρκοκύπριοι προκάλεσαν τη νέα κρίση στην Κύπρο: Ο κατοχικός στρατός οργάνωσε και καθοδηγούσε τα επεισόδια στην Πύλα

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προσεύχεται με τον συνέταιρό του, τον γκρίζο λύκο Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο κοιμητήριο Seljuk Cemetery. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία President Recep Tayyip Erdoğan, who is in the Ahlat district of Bitlis to attend the events held on the 952nd anniversary of the Victory of Manzikert, paid a visit to the Seljuk Cemetery, which is featured in the UNESCO’s World Heritage Tentative List as the largest Turkish-Islamic cemetery in the world.




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Τα επεισόδια στην περιοχή Άρσους- Πύλας, την Πέμπτη 17 Αυγούστου, είχαν σχεδιαστεί και οργανωθεί από τον κατοχικό στρατό, με εντολές της Άγκυρας. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ειδικά από εκείνους, που γνωρίζουν πως λειτουργούν τα πράγματα στα κατεχόμενα.

Η Άγκυρα αποφασίζει και μετά ενημερώνει το κατοχικό καθεστώς, το οποίο είτε καλείται να υλοποιήσει είτε να παρακολουθήσει την εφαρμογή των αποφάσεων. Συνεπώς περίεργες θεωρούνται οι θεωρίες ότι ο Τατάρ και η παρέα του στα κατεχόμενα έκαναν του κεφαλιού τους.

Αυτό ούτε ως σκέψη δεν μπορεί να υπάρξει. Τα όσα λέγονται προφανώς και αποσκοπούν να απαλλάξουν, για μια ακόμη φορά, την κατοχική δύναμη!

  • Τι συνέβη στην περιοχή Άρσους- Πύλας; Στο χώρο κατασκευής του δρόμου μεταφέρθηκαν τα μηχανήματα με  στόχο να μετακινήσουν τα όποια εμπόδια είχαν τοποθετηθεί από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Εμπόδια, που τοποθετήθηκαν από τους Ειρηνευτές (συρματοπλέγματα, οχήματα κλπ) για να αποτρέψουν την έναρξη των εργασιών εντός της νεκρής ζώνης.

Οι κουβαλητοί – ταραχοποιοί, είχαν ως στόχο να εμποδίσουν τους άντρες των Ηνωμένων Εθνών, τους οποίους και κτύπησαν στη συνέχεια. Στην περιοχή των επεισοδίων υπήρχαν άνδρες του κατοχικού στρατού, ένστολοι και μη, όπως και ψευδοαστυνομικοί. Ήταν ένοπλοι με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει αναφερθεί και δημόσια στην παρουσία του τουρκικού στρατού κατοχής. Στη συνέχεια, πάντως, αυτό «ξεχάστηκε» και οι δημόσιες αναφορές που γίνονται από διάφορους τρίτους επικεντρώνονται σε Τουρκοκύπριους, οι οποίοι… προκάλεσαν τα επεισόδια.

Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αναφερθεί με σιγουριά ότι οι τραμπούκοι, που κουβάλησε ο κατοχικός στρατός, ήταν μόνο Τουρκοκύπριοι. Κατά πάσα πιθανότητα θα υπήρχαν ανάμεσα τους και έποικοι (ή ανάμεσα στους εποίκους βρισκόντουσαν Τουρκοκύπριοι).

Είναι, πάντως, σαφές πως τα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης στην περιοχή, κυρίως η ομάδα άμεσης παρέμβασης, που στελεχώνεται από Βρετανούς, έχουν κινδυνέψει και προφανώς αυτό το γνωρίζουν οι επιτελείς της Δύναμης. Το γνωρίζει, πρωτίστως, ο Βρετανός επιτελάρχης.

  • Αυτή την εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις καθώς επαφές στη Λευκωσία θα πραγματοποιήσει ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια, ο οποίος εκ πραγμάτων θα έχει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του το θέμα που προκλήθηκε με την μονομερή προσπάθεια της κατοχικής πλευράς να κατασκευάσει δρόμο εντός της νεκρής ζώνης.

Δεν θα είναι, βέβαια, το μόνο θέμα αλλά το βασικό, αλλά το κυρίαρχο. Άλλωστε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Και γι αυτό το θέμα θα κουβεντιάσει στη Λευκωσία, την ελεύθερη και την κατεχόμενη, ο  Μίροσλαβ Γιέτζια. Για να προετοιμαστεί η συνάντηση, που με άλλα δεδομένα συμφωνήθηκε και διαφορετικά θα πραγματοποιηθεί. Εκτός κι εάν μέχρι τότε, αλλάξουν τα δεδομένα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Βράζουν στο ζουμί τους, παραμένουν αιχμάλωτοι εμμονών οι οπαδοί του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν: Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: