Η στιγμή που ουκρανικό «πειραματικό» drone χτυπάει τη γέφυρα της Κριμαίας: Κι έρχεται «συναρπαστική συνέχεια» λένε οι υπηρεσίες ασφαλείας του Κιέβου [videos]

FILE PHOTO: Ρωσικό πυροσβεστικό ελικόπτερο κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς που προκλήθηκε από την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στην μεγάλη γέφυρα της υπό ρωσική κατοχή Κριμαίας στις 8 Οκτωβρίου 2022. EPA, STRINGER




Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας έδωσαν στο CNN αποκλειστικό οπτικό υλικόστο οποίο καταγράφεται η στιγμή που  χρησιμοποίησαν ένα πειραματικό θαλάσσιο drone για να επιτεθούν στη γέφυρα της προσαρτημένης από την Ρωσία Κριμαίας.

Το βίντεο δίνει νέες λεπτομέρειες για την επίθεση και προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες επιθέσεις.

  • Είναι η πρώτη φορά που η SBU αναλαμβάνει ανοιχτά την ευθύνη για την επιχείρηση.

Η επίθεση στις 17 Ιουλίου προκάλεσε ζημιές στους δρόμους της γέφυρας και, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, σκότωσε δύο πολίτες.

 Ήταν η δεύτερη επίθεση στο ζωτικό πέρασμα, και έδειξε πόσο δύσκολο είναι να υπερασπιστείς τη μόνη ανεξάρτητη ρωσική σύνδεση με τη χερσόνησο.

Η γέφυρα εγκαινιάστηκε με φανφάρες από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018 και συμβολίζει την επιθυμία του να καταλάβει την Ουκρανία και να τη συνδέσει για πάντα με τη Ρωσία.

  • Είναι επίσης ένας ζωτικής σημασίας σύνδεσμος εφοδιασμού για τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Κριμαία.

Ο επικεφαλής της SBU, Vasyl Maliuk, είπε στο CNN ότι το drone που χρησιμοποιήθηκε, που ονομάζεται «Sea Baby», ήταν το αποτέλεσμα μηνών εργασίας που ξεκίνησε αμέσως μετά την εισβολή.

«Τα drones στην επιφάνεια της θάλασσας είναι μια μοναδική εφεύρεση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας», είπε. «Καμία από τις ιδιωτικές εταιρείες δεν εμπλέκεται. Χρησιμοποιώντας αυτά τα drones πραγματοποιήσαμε πρόσφατα ένα επιτυχημένο χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας,στο μεγάλο πλοίο Olengorskiy Gornyak και το δεξαμενόπλοιο SIG».

Ο Μάλιουκ αναφέρεται στο πετρελαιοφόρο SIG που χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι μετέφερε καύσιμα για τον ρωσικό στρατό. Το χτύπημα στο ρωσικό πλοίο έδειξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια επιθέσεων,  χτυπώντας ένα σκάφος με πιθανώς 100 άτομα πάνω του, στο ρωσικό ναυτικό λιμάνι Νοβοροσίσκ στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

  • Η  SBU έδωσε στο CNN βίντεο από την επίθεση του Ιουλίου, το οποίο δείχνει την οθόνη του πιλότου τις στιγμές πριν το Sea Baby ρίξει έως και 850 κιλά εκρηκτικών σε έναν από τους πυλώνες στήριξης από σκυρόδεμα της γέφυρας.

Πηγές της υπηρεσίας παρείχαν επίσης δύο βίντεο CCTV στο CNN, τα οποία δείχνουν  τη στιγμή της πρόσκρουσης ενός drone στο οδικό τμήμα της γέφυρας και στη συνέχεια ένα άλλο drone που έπληξε το σιδηροδρομικό τμήμα περίπου πέντε λεπτά αργότερα, από την αντίθετη κατεύθυνση.

Η Ουκρανία ήταν επιφυλακτική για τις επιθέσεις αρχικά, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή της μέσω ανώνυμων δηλώσεων και αόριστων αναφορών σε «άγνωστα πλωτά αντικείμενα».

Τώρα, η άμεση ανάληψη ευθύνης από τον Μαλιούκ σηματοδοτεί μια άμεση προσπάθεια να προειδοποιήσει τη Μόσχα για την απειλή που αποτελούν αυτά τα νέα drones.

  • «Εργαζόμαστε σε μια σειρά από νέες ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων της Μαύρης Θάλασσας. Σας υπόσχομαι ότι θα είναι συναρπαστικό, ειδικά για τους εχθρούς μας», είπε ο Μαλιούκ.

Ο Μαλούκ ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την πρώτη ουκρανική επίθεση στη γέφυρα , στις 8 Οκτωβρίου, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. Το βίντεο δείχνει ότι προκλήθηκε από έκρηξη που προήλθε από ένα κινούμενο φορτηγό στη γέφυρα.  

Είπε ότι η επίθεση του Ιουλίου ήταν προϊόν προετοιμασίας μηνών. Είπε ότι η επίθεση στο Κερτς ήταν μια κοινή επιχείρηση με το ουκρανικό ναυτικό, του οποίου ηγήθηκε μαζί με τον ναύαρχο Oleksiy Neizhpapa.

«Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας δεν μπορούσαμε καν να σκεφτούμε τον ύπνο ή το φαγητό», είπε στο CNN.

  • «Ήμασταν πλήρως συγκεντρωμένοι στην επιχείρηση. Οι τελευταίες τελευταίες μέρες ήταν αρκετά νευρικές. Όταν έγινε η έκρηξη, ήμασταν τόσο χαρούμενοι και αρχίσαμε να συγχαίρουμε ο ένας τον άλλον. Αυτή ήταν μια πολύ συναισθηματική στιγμή για όλους μας και η νίκη μας, σίγουρα θα έρθει σύντομα».

Ο Μάλιουκ είπε ότι οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας είχαν δείξει ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις τους και επιθυμία να μάθουν από την εμπειρία τους.

Αλλά πρόσθεσε: «Δεν συμμετέχουν στις επιχειρήσεις μας ούτε μας παρέχουν εξοπλισμό ή οτιδήποτε άλλο. Αυτά τα drones παράγονται σε μια υπόγεια μονάδα παραγωγής στο έδαφος της Ουκρανίας. Οι στόχοι που ανέφερα είναι νόμιμοι στόχοι σύμφωνα με την ουκρανική και διεθνή νομοθεσία».

Η επίθεση στο σκάφος Gornyak και στο SIG, έδειξε μια διευρυμένη απειλή για τις ναυτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας –  μια περιοχή που η Μόσχα θεωρούσε προηγουμένως πέρα ​​από την εμβέλεια του ουκρανικού στρατού.

Με πληροφορίες από CNN

 

Ουκρανικό λιμάνι στο Δούναβη χτυπήθηκε από ρωσικά drones: Πλήγματα σε αποθήκες σιτηρών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: