Οι πολιτικοί της Κύπρου αναζητούν σωσίβιο για το 2024: Προγούνται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Αννίτα Δημητρίου στις θετικές γνώμες

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ομιλεί στους δημοσιογράφους. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Οι πολίτες κτύπησαν καμπανάκι για τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, τον τρόπο που πολιτεύονται και τις συμπεριφορές τους, ουκ ολίγες φορές, χωρίς να εισακουστούν.

Η «εκδίκηση» αποτυπώνεται στις κάλπες είτε με αρνητική ψήφο, ή με αποχή.

Οι προεδρικές εκλογές του ’23 άφησαν αποτυπώματα που θάπρεπε να είχαν προβληματίσει τις κομματικές ηγεσίες και να δρομολογούσαν κάποιες έστω αλλαγές που να συνέβαλλαν σε μια πιο υγιή και δημοκρατική σχέση εκλογικού σώματος και πολιτικών δυνάμεων ενόψει της σημαντικής για όλα τα κόμματα διπλής αναμέτρησης του 2024.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε από την Pulse Market Research σε συνεργασία με τη ΓΝΩΡΑ στέλνει πολλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

  • Μόνο τρεις από τους εφτά πολιτικούς ηγέτες καταγράφουν θετικά ποσοστά που υπερτερούν των αρνητικών ποσοστών, με την Αννίτα Δημητρίου να κυριαρχεί με ποσοστά που ανταγωνίζονται στα ίσα την θετική αποτίμηση για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος καταφέρνει να διατηρείται σε ψηλά ποσοστά- 67% θετική γνώμη έναντι 29% αρνητική γνώμη- παρά τις αστοχίες που σημειώθηκαν από την ανάληψη των καθηκόντων και εντεύθεν.

Η Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι η μόνη με ανοιχτή σε αυτή την έκταση, της ψαλίδας μεταξύ θετικής και αρνητικής αποτίμησης. Σε 72% ανέρχεται το ποσοστό όσων έχουν θετική γνώμη, για τη συναγερμική πρόεδρο, και 23% όσων έχουν αρνητική γνώμη.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Το ποσοστό των θετικών γνωμών υπέρ του ανέρχεται σε 54% και το ποσοστό των αρνητικών απόψεων σε 26%.

Ο αρχηγός του δεύτερου μεγάλου κόμματος, του ΑΚΕΛ, ο Στέφανος Στεφάνου κατατάσσεται στην τρίτη θέση, αγγίζοντας το όριο του 50% σε ότι αφορά την θετική αποτίμηση για το πρόσωπό του με τις αρνητικές γνώμες να φτάνουν στο 40%.

Για τους υπόλοιπους τέσσερις υπερτερούν οι αρνητικές απόψεις. Για τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, το 50% έχει αρνητική άποψη και το 43% θετική.

Σε μικρή δημοσκοπικά απόσταση βρίσκεται ο αρχηγός του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με το ποσοστό των αρνητικών απόψεων για τον ίδιο να είναι κατά μια μονάδα πιο πάνω από του δηκοϊκού προέδρου και το ποσοστό των θετικών γνωμών υπέρ του να περιορίζεται στο 39%.

Διόλου θετική είναι η αποτίμηση για τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ που συνωστίζονται στην προτελευταία και τελευταία θέση του κομματικού πίνακα.

  • Το ποσοστό των θετικών απόψεων για τον Μάριο Καρογιάν περιορίζεται στο 28% ενώ των αρνητικών εκτοξεύεται στο 63%. Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν αρνητική άποψη για τον Μαρίνο Σιζόπουλο εκτοξεύεται ακόμη πιο πάνω στο 66% με τις θετικές απόψεις για τον ίδιο να διολισθαίνουν στο 24%.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι σχετικά νέοι και οφείλουν να προβληματιστούν σοβαρά για το μέλλον, που απαιτεί πολιτικές ουσίες και όχι μόνο εικόνα για να μπορούμε να επιβιώσουμε σε αυτό τον τόπο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η τουρκική στρατηγική για άλωση της Κύπρου: Πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα αντίστασης της Εθνικής Φρουράς, όχι στην εφαρμογή πολιτικής κατευνασμού της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: