Η Άγκυρα και η Τεχεράνη “συμμαχούν” και ενώνονται εναντίον των Κούρδων του Ιράκ: Θέλουν τη δημιουργία μίας υποτελούς ή αποδυναμωμένης κουρδικής περιοχής

FILE PHOTO: Islamist President Recep Tayyip Erdoğan received Ambassador Hassan Habibollahzadeh of Iran at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Το περιοδικό The National Interest δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Shad Sherko ο οποίος βρίσκεται στο ιρακινό Κουρδιστάν και εργάζεται στο Esta Media Network στην περιοχή Sulaimani.

Ο συντάκτης αναφέρεται αρχικά στη δράση και στον ανταγωνισμό που αναπτύχθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν αναφορικά με το έλεγχο και την επιρροή σε κουρδικές περιοχές του Ιράκ, μέσω φίλα προσκείμενων σε αυτές τις χώρες κουρδικών ομάδων μαχητών.

Όπως σημειώνεται από την εποχή της περιόδου του κουρδικού εμφυλίου δημιουργήθηκαν δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα Κούρδων, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) το οποίο πρόσκειται στην Τουρκία και η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) η οποία πρόσκειται στο Ιράν.

Μέσω αυτών των δύο οργανώσεων η Τουρκία και το Ιράν μάχονταν ώστε να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή και ευρύτερα στη Μ. Ανατολή, χωρίς όμως ποτέ μα έρθουν σε απευθείας αντιπαράθεση μεταξύ τους, όπως σημειώνεται.

Μάλιστα, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει το KDP κατά του PKK όπως αναφέρεται, με πρόσφατο περιστατικό να έχει σημειωθεί στις 13 Αυγούστου τρέχοντος έτους όταν δυνάμεις του KDP ενεπλάκησαν σε σύγκρουση με δυνάμεις του PKK σε περιοχή πλησίον της επαρχίας Duhok.

Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι κατά το τελευταίο διάστημα αυτός ο ανταγωνισμός και η αντιπαλότητα μεταξύ Τουρκίας και Ιράν έχει αμβλυνθεί για δύο λόγους:

  • -Την ανάγκη της Τουρκίας για προμήθεια ενέργειας από το Ιράν. Επίσης η Τουρκία φοβάται το ενδεχόμενο στήριξης εκ μέρους του Ιράν προς το PKK.
  • -Στην σύγκλιση και των δύο χωρών όπως και άλλων της περιοχής αναφορικά με το εξής, όπως σημειώνει ο συντάκτης:

Ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν είναι κακή ιδέα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Τουρκία, της οποίας ο πληθυσμός των 15 εκατομμυρίων Κούρδων αντιπροσωπεύει το 15%-20% του πληθυσμού της χώρας.

Επί του παρόντος, η Άγκυρα και η Τεχεράνη έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια κουρδική αυτόνομη περιοχή οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά ειδικά σε ένα μέρος όπως το Ιράκ, θα ενθάρρυνε τα κουρδικά κινήματα ανεξαρτησίας παντού. Και τα δύο κράτη θεωρούν απαράδεκτες τις επιπτώσεις ενός τέτοιου οιονεί κουρδικού κράτους του Ιράκ.

Η Τουρκία και το Ιράν αντιμετωπίζουν ήδη τα δικά τους εθνικιστικά κουρδικά κινήματα, μερικά από αυτά όντας εξοπλισμένα όπως το PKK και το KDPI. Και οι δύο ομάδες διατηρούν μεγάλο αριθμό βάσεων στο ιρακινό κουρδικό έδαφος.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε το KDPI ότι υποδαύλισε τις πανεθνικές διαμαρτυρίες που σάρωσαν τη χώρα για μήνες για τον θάνατο της υπό κράτηση Κούρδης από την ιρανική αστυνομίας για την ηθική. Μια αυτόνομη κουρδική περιοχή θα αποτελούσε πρότυπο για όσους αγωνίζονται για την απελευθέρωση των εναπομεινάντων τμημάτων αυτού που είναι γνωστό ως Κουρδιστάν, που είναι εδώ και καιρό μοιρασμένο μεταξύ του Ιράκ, του Ιράν, της Τουρκίας και της Συρίας.

Οι κυβερνήσεις φοβούνται και εξακολουθούν να φοβούνται ότι τυχόν παραχωρήσεις στις κουρδικές απαιτήσεις θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αιτήματα για ανεξαρτησία.

Ως εκ τούτου, υπό την οπτική της Άγκυρας και της Τεχεράνης, πρέπει να υπάρξει μια υποτελής ή αποδυναμωμένη ιρακινή κουρδική περιοχή, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: The National Interest, Shad Sherko – Are Turkey and Iran Uniting Against the Iraqi Kurds?

Ο “Βλαδίμηρος” είπε όχι στον Ερντογάν, δεν πάει στην Άγκυρα: Εαν θέλεις έλα εσύ στο Σότσι, είναι η απάντηση του αυταρχικού ηγέτη της Ρωσίας στον Τούρκο “Σουλτάνο”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: