Η κατεχόμενη Αμμοχωστος ως πόλος έλξης σκοτεινού τουρισμού: Οι τουρίστες περιπλανώνται σε μια πόλη-φάντασμα που έχει αμαυρωθεί από την τουρκική εισβολή και κατοχή

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την εκδήλωση διαμαρτυρίας του Δήμου Αμμοχώστου με τίτλο «Είμαστε Αμμόχωστος», στη Δερύνεια. Ελληνοκύπριος πολίτης της κατεχομενης Αμμοχώστου ατενίζει τη νεκρή πόλη. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Ρεπορτάζ στη γαλλική εφημερίδα Les Echos με την υπογραφή του Adrien Guillaume Padovan κάνει λόγο για την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για τα Βαρώσια, τα οποία αναδεικνύονται σε πόλο έλξης για «σκοτεινό τουρισμό».

Τα Βαρώσια, μια πόλη εγκαταλελειμμένη από την τουρκική στρατιωτική επίθεση πριν από πενήντα χρόνια, είναι πλέον ανοιχτή στον τουρισμό, προκαλώντας πολιτικές και οικονομικές αντιπαραθέσεις, αλλά και το ενδιαφέρον των επισκεπτών που αναζητούν συγκινήσεις, γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης. [..]

Υπάρχει κάτι που προσελκύει αυτό το είδος τουρισμού στην περιοχή, με τις επιπτώσεις στα τείχη, στους αμμόσακους, την παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων. Είσαι από κοντά με έναν κίνδυνο, με τον πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση“, αναφέρει ο Jérôme Lageiste, λέκτορας που έχει πραγματοποιήσει έρευνα στο νησί.

Δεν θα διακινδύνευα να πάω πολύ μακριά σε αυτή την περιοχή. [Εκεί] Δεν έχει μείνει τίποτα, δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις”, λέει η Κύπρια Μαρία Χατζησάββα, που εργάζεται στην πρεσβεία της Κύπρου στο Παρίσι.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται, αυτή η περιοχή της Αμμοχώστου φιλοξενούσε κάποτε έναν πληθυσμό 40.000 ανθρώπων που απολάμβαναν μια από τις καλύτερες ποιότητες ζωής στο νησί. [..]. Η πόλη εγκαταλείφθηκε, περιφράχθηκε και έκλεισε μέχρι τις 20 Ιουλίου 2021.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν μονομερώς το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Προσπαθούν να δημιουργήσουν ελπίδες ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Είναι μια συγκλονιστική πολιτική πράξη“, σχολιάζει η Μαρία Χατζησάββα. “Καθώς έχω χάσει τη μισή μου χώρα από αυτή την τουρκική επέμβαση, πηγαίνω εκεί με βαθιά θλίψη. Είδα τους φούρνους και σκέφτηκα ότι γύρω τους ήταν μια μητέρα που έφτιαχνε κέικ για τα παιδιά της“, αναφέρει η Άννα Γεωργίου, η οποία προσθέτει απογοητευμένη:

“Αναρωτιόμουν αν αυτό το μέρος δεν ήταν ένας εφιάλτης- για να το έχουν μετατρέψει σε αξιοθέατο..

Όλες οι επισκέψεις, επισημαίνεται, πραγματοποιούνται με συνοδεία Τούρκου ξεναγού. [..] Νεαροί στρατιώτες του τουρκικού στρατού εμποδίζουν τους επισκέπτες να φωτογραφίσουν ή να προσεγγίσουν ορισμένες τοποθεσίες. Δύο δρόμοι στα Βαρώσια έχουν ανοίξει (παράνομα) για τους επισκέπτες.

Ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί, με ενοικίαση ποδηλάτων, καφετέριες, παιδικές χαρές, ξαπλώστρες σε ένα τμήμα της παραλίας χωρίς συρματοπλέγματα και γήπεδα beach volley. Η βόλτα με ηλεκτρικό αμαξίδιο του γκολφ κοστίζει 10 ευρώ.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, από τη μερική επαναλειτουργία έως και το τέλος του 2022, περισσότεροι από 400.000 επισκέπτες περπάτησαν σε αυτούς τους δρόμους.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Adrien Guillaume Padovan – A Chypre, les touristes déambulent dans une ville fantôme vitrifiée par la guerre

Στον Έβρο διεξάγεται ένας “πόλεμος” και “το κλίμα είναι τρομακτικό”: Για πολιτικές περιπολίες εναντίον μεταναστών γράφει η Le Monde, ο ρόλος της “Ελληνικής Λύσης”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: