Η Γαλλία ξεκινά σήμερα την επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών της από τον Νίγηρα

Yποστηρικτές των πραξικοπηματιών του Νίγηρα στους δρόμους της πρωτεύουσας Νιαμέι. EPA/STR




Η Γαλλία αποφάσισε να αρχίσει σήμερα την απομάκρυνση των υπηκόων της από το Νίγηρα «δεδομένης της κατάστασης στη Νιαμέι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κε ντ’ Ορσέ δικαιολογεί την απόφασή του αυτή επικαλούμενο «τις βιαιότητες που σημειώθηκαν προχθές εναντίον της πρεσβείας μας και το κλείσιμο του εναέριου χώρου, που στερεί από τους συμπατριώτες μας τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα με δικά τους μέσα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι γαλλικές αρχές εργάζονται επίσης για την απομάκρυνση πολιτών και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Νωρίτερα οι Γάλλοι που βρίσκονται στην Αφρικανική χώρα είχαν ειδοποιηθεί με μήνυμα της πρεσβείας της Γαλλίας στη Νιαμέι
πως «ετοιμάζεται μια επιχείρηση απομάκρυνσής τους δια της αεροπορικής οδού» η οποία «θα πραγματοποιηθεί λίαν προσεχώς», κάτι που επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι.

Στο μήνυμα προς τους Γάλλους αναφέρεται πως «αυτή η επιχείρηση απομάκρυνσης (…) αποτέλεσε αντικείμενο συντονισμού με τις δυνάμεις του Νίγηρα».

Τη Δευτέρα, οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα και ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι θέλει «να επέμβει στρατιωτικά», κάτι που διέψευσε το Παρίσι.

Την Κυριακή, υποστηρικτές της χούντας είχαν κάψει γαλλικές σημαίες και επιτεθεί στη γαλλική πρεσβεία στη Νιαμέι.

Η αστυνομία είχε απαντήσει κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, το 2022 υπήρχαν στο Νίγηρα λίγο λιγότεροι από 1.200 γάλλοι πολίτες.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νιαμέι, Νίγηρας

Συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ταλιμπάν στην Ντόχα: Στο επίκεντρο η τρομοκρατία και οι καλλιέργειες οπίου, χαμηλές προσδοκίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: