Η Ερντογάνειος «ειρήνη» είναι ένα ψέμα: Από την άλλη, ικανοποίησαν και καθησύχασαν τους Έλληνες Κύπριους οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Αθήνα, Τετάρτη 02 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Η επιβεβαίωση από πλευράς των Αθηνών και της Λευκωσίας, κατά την εδώ επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη, περί μή ύπαρξης μεταξύ τους διαφορών και ρήγματος καθώς και ότι υφίσταται πλήρης συντονισμός στην επιδίωξη των κοινών στόχων των δυο χωρών, ικανοποίησαν και καθησύχασαν τους Έλληνες Κύπριους.

Αλίμονο εάν η Μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη παρέβλεπε την μικροκόρη Κύπρο και το εθνικό ζήτημα κατά την νέα διαδικασία που δρομολογείται με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδος με την κατοχική Τουρκία.

Η ενόχληση των Τούρκων από τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδος υπήρξε άμεση και εμφανής από δημοσίευμα της Τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Χουριέτ η οποία σε σχετικό άρθρο της περιγράφει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως “περιστέρι στην Αθήνα, γεράκι στη Λευκωσία”.

  • Ως γνωστό, η Τουρκία στα πλαίσια των σχεδιασμών της να καταστεί περιφερειακή ηγεμονική δύναμη, συμπεριλαμβάνει Ελλάδα και Κύπρο σε ενιαίο γεωπολιτικό χώρο τον οποίο στοχεύει να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο της.
  • Τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, δηλώνουν επανειλημμένα Τούρκοι επίσημοι.

Ταυτόχρονα, επιδιώκει η Άγκυρα τη διάρρηξη του άξονα Κύπρος-Ελλάδα ώστε να προκληθεί απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον φυσικό και συμβατικό της σύμμαχο, την Αθήνα, με αποτέλεσμα να καταστεί πιο ευάλωτη.

Συνεπώς είναι επιβεβλημένη η διατήρηση αρραγούς μετώπου μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων.

Φαίνεται ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής επικρατεί προσώρας η άποψη της σχολής σκέψης βάσει της οποίας είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεως στα ελληνο-τουρκικά λόγω της διαφοροποίησης των πολιτικών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την επαναπροσέγγιση με τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προσπάθειες του για εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με γείτονες χώρες, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες.

Σχετικά με τις θέσεις που διατυπώνει αυτή η σχολή σκέψης, απευχόμαστε να δούμε αυτό που ο εμβριθής μελετητής της ιστορίας και της πολιτικής της σύγχρονης Τουρκίας προέβλεψε: “σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέπτονται σαν Τούρκοι, και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μας ήττα”.

Ευτυχώς ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μεν αισιοδοξία αλλά όχι αφέλεια από μέρους της Ελλάδος ως προς την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία.

Στην παρούσα φάση, ο Τούρκος πρόεδρος προς το σκοπό επίλυσης σωρείας εσωτερικών προβλημάτων της χώρας του, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας και του πληθωρισμού αλλά και για να επιτύχει την παράδοση των περίφημων αεροσκαφών F-16, εφαρμόζει τη γνωστή του τακτική:

  • Του φιλειρηνικού ηγέτη που επιθυμεί επαναπροσέγγιση με τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Με τον αέρα του απόλυτου κυρίαρχου της πολιτικής σκηνής της χώρας του, μετά τις πρόσφατες εκλογές, και τη σημαντικότερη, ίσως, επιτυχία που κατήγαγε στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας -γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα όσο και αν μας πονά- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ως ίσος μεταξύ των ηγετών των δυτικών δυνάμεων προς τέρψη του εθνικισμού των τουρκικών μαζών.

Οι ψευδαισθήσεις περί ανάκρουσης πρύμνης του Ερντογάν από την Ανατολή προς τη Δύση και απαγκίστρωσης του από τη Ρωσία, βασίζονται σε παραπλανητική ανάγνωση της ιστορίας και των ευρασιατικών προσανατολισμών του νέο οθωμανικού κράτους.

*Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης

* Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ύστατο χαίρε σε έναν ακόμη Ήρωα της προδομένης γενιάς του 1974, τον Καταδρομέα Παύλο Παύλου: Ήταν ένα γενναίο, σεμνό και χαμογελαστό παλληκάρι…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: