Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ήχησε το 122 για 4 οικισμούς που απειλούνται, έκλεισε η Εγνατία Οδός – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Κυριακή [video]

Φωτογραφία μέσω Glomex (Video ID v-cuwh4c8hb841)




Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης και κατευθύνεται νότια προς την Εγνατία Οδό.
Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Αυτή τη στιγμή στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 71 πυροσβέστες με 17 οχήματα, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.





Μήνυμα από το 112 σε τέσσερις οικισμούς

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη λίγο πριν τις 13.00 το μεσημέρι στους κατοίκους τεσσάρων οικισμών που βρίσκονται στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, καλώντας τους να είναι σε ετοιμότητα. Πρόκειται για τα χωριά Μελία, Νίψα, Πεύκα και Λουτρός.
Συγκεκριμένα το μήνυμα του 112 ανέφερε: «Δασική πυρκαγιά στις περιοχές Μελία, Νίψα, Πεύκα, Λουτρός Αλεξανδρούπολη. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».
Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άμεσος κίνδυνος για τους συγκεκριμένους οικισμούς, αλλά επειδή πνέουν ισχυροί άνεμοι και υπάρχει πολύς καπνός λόγω πυκνής βλάστησης σε ρεματιές, καλούνται οι κάτοικοι να είναι σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να απομακρυνθούν.Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά πλησίασε την Εγνατία Οδό, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία, αλλά δεν κατάφερε να την περάσει.

Κλειστό τμήμα της Εγνατίας Οδού Κήπων-Αλεξανδρούπολης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης, λόγω της πυρκαγιάς που παραμένει σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, κοντά στην Πυλαία Φερών Έβρου.
Η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας αφορά το τμήμα από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης, ενώ οι οδηγοί και οι πολίτες παρακαλούνται -για την ασφάλειά τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Ποιές περιοχές θα έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4) αύριο Κυριακή

Δύσκολη μέρα προβλέπεται και η αυριανή, Κυριακή 20 Αυγούστου 2023, όσον αφορά στον κίνδυνο πυρκαγιάς, καθώς σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία 4) για μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)

– Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, ‘Αγιον Όρος)

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)

Στις παραπάνω περιοχές παραμένει σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Επιπλέον , σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Τέλος, απευθύνεται και πάλι έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να μην εκτελούν εργασίες ή άλλες δραστηριότητες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς να τηλεφωνούν αμέσως στο 199.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Επιβάτισσα πλοίου στην Σύρο απέτρεψε την επιβίβαση φορτηγού με φορτίο κομμένο τρακτέρ που δεν ήταν δεμένο και εξείχε του οχήματος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: