Έξω φρενών η Αθήνα με το απαράδεκτο ΝΑΤΟ: Απαράδεκτη η σύνδεση της εθνικής εορτής των ενόπλων δυνάμεων της κατοχικής Τουρκίας με “ημέρα νίκης” κατά συμμαχικής χώρας

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει στην ολομέλεια της βουλής . ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Η Ελλάδα έστειλε διαμαρτυρία στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) την Τετάρτη, αφού η Συμμαχική Διοίκηση Χερσαία Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM) με έδρα την Άγκυρα, επαίνεσε την Τουρκία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη νίκη της εναντίον της Ελλάδας στο μικρασιατικό μέτωπο το 1922.

Ειδικότερα, η LANDCOM ευχήθηκε «Χαρούμενη Ημέρα Νίκης και Ημέρα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα που μας που φιλοξενεί […] Σε αυτήν την πολύ ιδιαίτερη ημέρα, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία τους ως οικοδεσπότες μας εδώ στο LANDCOM».

Όπως γράφει στον ιστότοπο Euractiv, Sarantis Michalopoulos “από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία έχει συμμετάσχει σε πολλαπλές επιχειρήσεις και ασκήσεις και πάντα επιδεικνύει τον μεγάλο επαγγελματισμό και την επιμονή των στρατιωτών της», πρόσθεσε η LANDCOM.

Η ανάρτηση αναφέρεται στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922, όπου τα ελληνικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν εν μέσω τεράστιων στρατιωτικών και ανθρώπινων απωλειών. Αυτή η περίοδος της ιστορίας εξακολουθεί να θεωρείται ευαίσθητη στην ελληνική κοινή γνώμη.

Υπενθυμίζεται ότι η LANDCOM είχε κάνει παρόμοια ανάρτηση πέρυσι, η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε μετά την έντονη αντίδραση της Ελλάδας. Ωστόσο, η ανάρτηση επαναλήφθηκε και φέτος, προκαλώντας ξανά οργή στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το διάβημα διαμαρτυρίας που κατέθεσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, θεωρείται απαράδεκτη η σύνδεση της εθνικής εορτής των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα νίκης κατά συμμαχικής χώρας.

Το περιστατικό προκάλεσε επίσης την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ότι έχει υιοθετήσει τη λογική του «δεδομένου συμμάχου» στα εξωτερικά ζητήματα.

Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι μετά από χρόνια εντάσεων, η Ελλάδα και η Τουρκία αποφάσισαν να αποκλιμακώσουν και να επιδιώξουν μια «επανεκκίνηση» στις σχέσεις τους, αφού τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Tag;ip Erntog;an (Recep Tayyip Erdogan) όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφεραν να επανεκλεγούν νωρίτερα φέτος.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε καιρούς κλιμάκωσης με την Τουρκία, ειδικά όσον αφορά τη θαλάσσια διαμάχη στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στήριξε την Ελλάδα στις θέσεις της, καλώντας την Άγκυρα να αποκλιμακώσει και να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό.

Αναφέρεται ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, η Ε.Ε. αποφάσισε να «ενεργοποιήσει ξανά» το μέλλον της Τουρκίας στην Ένωση, ώστε αυτή να ξεμπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στην οποία η Άγκυρα αντιτάχθηκε σθεναρά για αρκετό καιρό. 

ΠΗΓΗ: Euractiv, Sarantis Michalopoulos. Athens fumes after NATO praises Turkey over 1922 war victory against Greece

Απάντηση της Αθήνας στο παραλήρημα Ερντογάν για τη Σμύρνη: «Οι εχθροπαθείς δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: