Εθνική Στρατηγική για την κυπριακή Διασπορά: Λαμπροί επιστήμονες, επιχειρηματίες, ενεργοί πολίτες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κυπρου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης (Δ) με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση αλλά και για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας η χάραξη και υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διασπορά, είπε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Ο κ. Λετυμπιώτης καλωσόρισε τους σύνεδρους με ένα απόσπασμα από το ποίημα «ο γυρισμός του ξενιτεμένου» του Γιώργου Σεφέρη, σημειώνοντας πως οι ίδιοι προσδίδουν «μια οικουμενική διάσταση στον λαό της Κύπρου».

Σημείωσε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο Συνέδριο Κυπριών Διασποράς, που διοργανώθηκε ποτέ, προσθέτοντας πως, «εδώ και δεκαετίες, οι απόδημοί μας παρόντες και παρούσες σε κάθε αγώνα, σε κάθε κάλεσμα, να προβάλουν και να συμβάλουν, να ενισχύσουν τις εθνικές μας επιδιώξεις, ένα παγκόσμιο δίχτυ ασφάλειας της ιδιαίτερής τους πατρίδας».

«Λαμπροί επιστήμονες, επιχειρηματίες, ενεργοί πολίτες με έντονη παρουσία στις χώρες στις οποίες ζείτε, αποτελείτε τους καλύτερους πρεσβευτές της Κύπρου μας, της μαρτυρικής μας πατρίδας», είπε αναφερόμενος στους παρευρισκόμενους.

Οι οργανώσεις ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ, ΝΕΠΟΜΑΚ, οι Πρόεδροι, τα μέλη και τα άλλα στελέχη των ομοσπονδιών των αποδήμων μας, πρόσθεσε, «αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο καταλυτικής συμβολής στους διαχρονικούς μας αγώνες».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους εκπρόσωπους της ΝΕΠΟΜΑΚ στο συνέδριο, είπε ότι η παρουσία τους «μας γεμίζει αισιοδοξία και μας οπλίζει με δύναμη» και ότι αποτελούν το μέλλον της διασποράς και της πατρίδας μας. Έχουμε ιστορικό χρέος και ευθύνη να επενδύσουμε στη νέα γενιά, να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας και της προοπτικής που εσείς εκπροσωπείτε, είπε.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η Κυβέρνηση προσδίδει «πρωταρχική σημασία» στα ζητήματα που αφορούν στους νέους απόδημους με προγράμματα ενθάρρυνσης της ανάμειξής τους στα παροικιακά και πολιτικά δρώμενα των χώρων διαμονής τους αλλά και με προγράμματα συχνής επαφής και γνωριμίας τους με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Η χάραξη και υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διασπορά «αποτελεί για την Κυβέρνηση αλλά και για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας προτεραιότητα», σημείωσε.

«Επεξεργαζόμαστε διάφορες ιδέες για να αναβαθμίσουμε την επικοινωνία μας μαζί σας, ώστε να σας φέρουμε ακόμη πιο κοντά μας, αλλά και εμείς να έρθουμε πιο κοντά σε εσάς», είπε. «Θα ενισχύσουμε και την ενημέρωσή σας για τις εξελίξεις που αφορούν την Κύπρο, ειδικά σε τομείς που αγγίζουν τις ρίζες μας, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση θέλει να ακούσει τις δικές τους εισηγήσεις και προτάσεις, «ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο που θα έχει αποτέλεσμα και προστιθέμενη αξία, μέσα από μια δομημένη προσπάθεια, που θα αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και τις δυνατότητες που μας παρέχει». Οπως τόνισε, «θέλουμε ειδικά να αναβαθμίσουμε την επαφή μας με τη νέα γενιά, να διατηρήσουν τη σχέση τους με την Κύπρο».

Βασικός άξονας αυτής της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διασπορά, πρόσθεσε, αποτελεί και η στενή συνεργασία και οι από κοινού δράσεις και πρωτοβουλίες με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως η παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Αποδήμων κου Γιώργου Κώτσηρα, «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της στενής και πολυεπίπεδης συνεργασίας μας αλλά και τους ακατάλυτους δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και Κύπρο».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «αποκτά ιδιαίτερη σημασία και η ενίσχυση της συνεργασίας μας με φίλες χώρες σε θέματα Διασποράς, με προφανή τη σημασία αυτών των συνεργασιών για την υλοποίηση κοινών στόχων και επιδιώξεων».

Καλωσόρισε στην Κύπρο την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου, Σόχα Γένδι και τον Επίτροπο Αρμενίας για θέματα Διασποράς, Ζάρεχ Σινανιάν, ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους στο συνέδριο.

Αναφέρθηκε και στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας της Αλμπέρτας του Καναδά, «τον συμπατριώτη μας Δρ Δημήτριο Νικολαϊδη, όπως και τον νεοεκλεγέντα συμπατριώτη μας, Ύπατο Πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ, κ. Σάββα Τσίβικο, στον οποίο ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο που έχει αναλάβει». Καλωσόρισε, επίσης, όλους τους προσκεκλημένους.

Ο κ. Λετυμπιώτης, είπε ότι αυτή τη εποχή «των έντονων αλλαγών και των διαρκών προκλήσεων απαιτεί και επιβάλει εθνική ενότητα και συμπόρευση», σημειώνοντας πως «οφείλουμε» να διαφυλάξουμε αλλά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την ανιδιοτελή αγάπη, τον αγνό πατριωτισμό και την προσήλωση στις αρχές που χαρακτηρίζουν τη διασπορά μας.

Κλείνοντας, εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα αυτό το συνέδριο να είναι το τελευταίο που πραγματοποιείται με την Κύπρο να είναι η μοναδική μοιρασμένη χώρα της Ευρώπης.

Νέος Επίτροπος Αποδήμων ο πρέσβης Μάριος Λυσιώτης: Ανακοίνωση από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο συνέδριο της κυπριακής Ομογένειας, στη Λευκωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: