Ερωτήματα του ΚΚΕ στη Βουλή για την έκρηξη στις απθήκες των πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο

Σπασμένη βιτρίνα επιχείρησης από το ωστικό κύμα που προκλήθηκε μετά τις εκρήξεις πολεμικού υλικού στην αποθήκη της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο, Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ




Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπέβαλε σήμερα Πέμπτη ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας για τις αποθήκες πυρομαχικών πλησίον κατοικημένων περιοχών και τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο.

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Παπαναστάσης Νίκος, Μεταξάς Βασίλης και Παφίλης Θανάσης έχει ως εξής:

«Η πρόσφατη έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου ανέδειξε για πολλοστή φορά την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης, ακόμη και σε κρίσιμα για την ασφάλεια κατοικημένων περιοχών και πολιτών θέματα. Οι εκρήξεις και το ωστικό κύμα προκάλεσαν καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες και επιχειρήσεις και έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο την ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, αναδεικνύοντας τις κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη σχεδίου της αναγκαίας πρόληψης, αλλά και για την παραβίαση των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας, αφού σε μικρή απόσταση από το σημείο της έκρηξης (και του χώρου φύλαξης των πυρομαχικών) υπάρχει σχολική μονάδα, επιχείρηση και κατοικίες.

Στην πράξη επίσης έχει αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση αρνείται να χρηματοδοτήσει επαρκώς τις κατάλληλες υποδομές αποτελεσματικής φύλαξης των αναγκαίων για την ασφάλεια της χώρας πυρομαχικών σε κάθε μονάδα, με τη δημιουργία σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων, με πλήρη ενεργοποίηση όλων των προβλεπόμενων μηχανισμών ασφάλειας και υποστήριξης αυτών των χώρων.

Είναι γνωστό ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να «τα βγάλουν πέρα» με τα υλικά και τα μέσα που τους διαθέτει η υπηρεσία, τόσο στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών στους στρατιωτικούς χώρους όσο και της πυρόσβεσης. Η προσπάθειά τους αυτή όμως προσκρούει στις μεγάλες ελλείψεις κατάλληλων για την πυρόσβεση μέσων, όπως υδροδοτικών δικτύων, ειδικών κρουνών κ.α., ελλείψεις που επέδρασαν καταλυτικά στα αποτελέσματα των πρόσφατων πυρκαγιών και στη Μαγνησία και τις εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή.

Επιπλέον τα μηχανήματα Μηχανικού (μπουλντόζες, εκσκαφείς και γκρέιντερ κ.λ.π.), τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ασφαλών αντιπυρικών ζωνών εντός και εκτός των χώρων των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατόπεδα αεροδρόμια, αποθήκες πυρομαχικών κλπ), ή δεν επαρκούν ή δεν έχουν διαθέσιμο προσωπικό, το οποίο μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις απασχολείται σε άλλες δραστηριότητες.

Πέραν τούτων, με αφορμή τις προαναφερόμενες εκρήξεις στις αποθήκες της 111 ΠΜ και τις ενέργειες που δρομολογήθηκαν για την αποτροπή νέων εκρήξεων αλλά και τη κατάσβεση της πυρκαγιάς, διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η εγκληματική αδυναμία συντονισμού του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση, αρνείται σταθερά να χρηματοδοτήσει και να αναβαθμίσει / εκσυγχρονίσει τα μέσα των συναρμόδιων κρατικών φορέων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, αρνείται να στελεχώσει με επαρκές μόνιμο, και συνεπώς αποτελεσματικό, προσωπικό τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα, αρνείται επίσης να καταργήσει το υπάρχον δασοκτόνο νομοθετικό πλαίσιο.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Αγχίαλο, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα αφενός τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας αλλά και λήψης νέων αναγκαίων πρόσθετων μέτρων που πρέπει να παρθούν, για την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού, των υποδομών, αλλά και των κατοίκων που διαμένουν πλησίον αποθηκών φύλαξης πυρομαχικών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι πρόσθετα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  • Την τήρηση των αποστάσεων ασφάλειας αποθηκών πυρομαχικών από κατοικημένες περιοχές,
  • Να εξασφαλίσει την αυστηρή τήρηση και ενίσχυση των κανόνων πυρασφάλειας των στρατιωτικών μονάδων,
  • Τη δημιουργία πρόσθετων εγκαταστάσεων που – παλαιές και νέες – να πληρούν όλους τους κανόνες ασφάλειας για τη φύλαξη πυρομαχικών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Χάρης Δούκας υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο Αθηναίων: Τον στηρίζουν 70 προσωπικότητες [λίστα, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: