Ενώ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απειλεί την Κύπρο: Φωνές και οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για το τζάμι δίπλα από τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα

FILE PHOTO: Από τις εργασίες στην Μονή του Αποστόλου Ανδρέα που πραγματοποιούνται από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, κατεχόμενη Καρπασία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Στα κατεχόμενα πληθαίνουν οι φωνές αντίδρασης για τη μετατροπή δωματίων, σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική μονή του Αποστόλου Ανδρέα, σε τζαμί.

Εάν στόχος είναι η προσευχή, αυτή μπορεί να γίνει και κάτω από ένα δέντρο, λέει χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής των “Θρησκευτικών Υποθέσεων” των κατεχομένων.

«Πρέπει να υπάρχει ενσυναίσθηση. Το τέμενος Χαλά Σουλτάν είναι ιερός χώρος για τους μουσουλμάνους, το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα είναι ιερό για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Υπάρχει ένα τζαμί, με μιναρέ 500 μέτρα πριν το μοναστήρι.

Παντού υπάρχουν τζαμιά. Στην τελική αν θέλεις να προσευχηθείς, μπορείς να το κάνεις και κάτω από ένα δέντρο», λέει ο Πρώην Επικεφαλής “Θρησκευτικών Υποθέσεων” των κατεχομένων, Ahmet Yonluer.

Εάν το Εβκαφ, συνεχίζει, επιμένει να χτίσει τζαμί υπάρχουν πολλοί άλλοι χώροι που του ανήκουν για να το κάνει, όχι πλησίον του Αποστόλου Ανδρέα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Εθνικό θέμα για την Τουρκία το Κυπριακό, προτεραιότητα η επίλυση του, όμως με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και όχι με βάση του αποτυχημένου μοντέλου των τελευταίων 50 ετών, διαμηνύει ο Υπουργός Άμυνας Γιασέρ Γκιουλέρ, στέλνοντας το μήνυμα προς την Αθήνα ότι το κυπριακό θα κρατηθεί έξω από τα ελληνο-τουρκικά.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το θετικό κλίμα στις σχέσεις με τους γείτονες μας στην Ελλάδα, αναφορικά με την επίτευξη της βούλησης για μια λύση. Ωστόσο, όπως έχουμε πάντα εκφράσει, θα πρέπει να είναι γνωστό ότι δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Γιασέρ Γκιουλέρ.

Και μιλώντας σε δεξίωση για τη λεγόμενη μέρα ενόπλων δυνάμεων του κατοχικού καθεστώτος, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να υποστηρίζει τις αξιώσεις μόνο της μίας πλευράς και να προσεγγίσει το θέμα με λογικό και συνετό τρόπο.

Συνάντηση Νίκου Δένδια – Αννίτας Δημητρίου: Αμέριστη η συμπαράστασή μας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού λέει ο Ελληνας Υπουργός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: