«Έκρηξη φωτιάς» στην Πάρνηθα, σε ετοιμότητα οι Θρακομακεδόνες: Συνεχείς αναζωπυρώσεις, μάχη στα πύρινα μέτωπα σε Βοιωτία και Εβρο [video]

FILE PHOTO: It is noted that 100 fire engines with a 475-member crew, 16 teams of firefighters on foot assisted by 11 firefighting aircraft and five helicopters are operating in the area. ANA – MPA/ ACHILLEAS CHIRAS




Μάχη με τις φλόγες για μια ακόμη μέρα δίνουν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις, καθώς ενεργά διατηρούνται τα πύρινα μέτωπα της χώρας, με τα κυριότερα να παραμένουν στην Πάρνηθα, όπου τη νύχτα υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση.

Η φωτιά στην Πάρνηθα έχει κατέβει σε απόσταση περίπου 100-200 μέτρων από την λεωφόρο Πάρνηθος, ανεβαίνοντας από τις ταβέρνες στον δρόμο που οδηγεί προς το τελεφερίκ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Κώστα Στάμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Πυροσβεστική, λίγο μετά στις 3 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση ξεκίνησαν να φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι που προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση. Το μέτωπο αυτή την ώρα εντοπίζεται στα αριστερά της Πάρνηθας με κατεύθυνση ανατολικά προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

Παράλληλα στις 03:58 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα να εκκενώσουν σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες τα σπίτια τους.

Στο σημείο επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημερας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και7 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός εξήγησε το μέτωπο των επιχειρήσεων είναι στη μίξη του δασικού με τον αστικό ιστό, όπως ανεβαίνουμε τη λεωφόρο Πάρνηθος αριστερά. «Τα οχήματά μας είναι παρατεταγμένα στις οδούς Τσιτομενέα, Κεραμιδίου, Νόση και Καρκαβίτσα» ε’ιπε και τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος για τους Θρακομακεδόνες, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να εκκενώσουν.




Κλειστοί δρόμοι

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • -Στη λεωφόρου Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,
  • -Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις
  • -Στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων
  • -Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων
  • -Στη λεωφόρο Κύμης από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριο
  • -Στη λεωφόρο Κύμης από οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες
  • -Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα

Στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος και είπε ότι η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει με υδροφόρα μηχανήματα και χωματουργικά την Πυροσβεστική.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε έξω περίπου 40 υδροφόρες και αρκετά βαριά χωματουργικά μηχανήματα» που όπως εξήγησε βοηθούν να περνάνε τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα μέσα στο δάσος.

«Μετακινούνται συνέχεια και οι υδροφόρες και τα μηχανήματα γιατί αλλάζει συνέχεια η κατεύθυνση του ανέμου» είπε.



Ποια τα πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια που προκαλούν ανησυχία

«Μετά τις 03.20 υπήρξε μία έκρηξη φωτιάς στη χαράδρα στην Πάρνηθα και κατευθύνθηκε και πάλι στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής» είπε στην ΕΡΤ ο επιπυραγός και εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός. Όπως εξήγησε το μέτωπο των επιχειρήσεων είναι στη μίξη του δασικού με τον αστικό ιστό, όπως ανεβαίνουμε τη λεωφόρο Πάρνηθος αριστερά.

«Τα οχήματά μας είναι παρατεταγμένα στις οδούς Τσιτομενέα, Κεραμιδίου, Νόση και Καρκαβίτσα” και τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος για τους Θρακομακεδόνες, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να εκκενώσουν.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα «δύσκολα μέτωπα», με την έννοια ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί πώς θα «ανοίξουν», είναι εκείνα της Βοιωτίας και του Έβρου.

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο Στείρι Βοιωτίας παραμένει ανησυχητική» ανέφερε ο κ. Αρτοποιός .

«Η περιοχή έχει εκκενωθεί και έχουν σταλεί και προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους του παράλληλου μετώπου, αυτά που βλέπουν προς τον Άγιο Νικόλαο» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο κομμάτι γιατί αν χρειαστεί να φύγει κάποιος από εκεί δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι διαφυγής, υπάρχει ένας δρόμος μόνο».

«Και το άλλο κομμάτι του ενεργού μετώπου είναι προς τον Ελικώνα. Είναι ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και εκεί θα συμβάλουν επίγεια και εναέρια μέσα» πρόσθεσε.

Για τη φωτιά στον Εβρο και τη Ροδόπη είπε πως υπάρχει ανησυχία. Κινείται δυτικά προς την περιοχή Κοίλα και υπάρχει η τάση να ενωθεί το μέτωπο αυτό με εκείνο της Ροδόπης.

Τέλος απηύθυνε έκκληση οι πολιτες να συμμορφωνονται με τις οδηγίες των αρχών.




Τα μέτωπα της Βοιωτίας

Παραμένει δύσκολη η κατάσταση στα μέτωπα της Βοιωτίας παρά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβέστες στην περιοχή.

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο Στείρι Βοιωτίας παραμένει ανησυχητική» ανέφερε στην ΕΡΤ ο επιπυραγός και εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός .

«Η περιοχή έχει εκκενωθεί και έχουν σταλεί και προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους του παράλληλου μετώπου, αυτά που βλέπουν προς τον Άγιο Νικόλαο» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο κομμάτι γιατί αν χρειαστεί να φύγει κάποιος από εκεί δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι διαφυγής, υπάρχει ένας δρόμος μόνο».

«Και το άλλο κομμάτι του ενεργού μετώπου είναι προς τον Ελικώνα. Είναι ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και εκεί θα συμβάλουν επίγεια και εναέρια μέσα» πρόσθεσε.

Όπως μετέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, τεράστιες εκτάσεις έχουν καεί, ενώ αυτή την ώρα η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς είναι καλή, πρώτη φορά από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά.

Η καταστροφή που έχει σημειωθεί στον Ελικώνα είναι μεγάλη. «Καίγεται πυκνό δάσος, χωρίς αντιπυρικές ζώνες, χωρίς καν μονοπάτια» σημειώνει.

Το ανησυχητικό είναι πως από τις 04:00 τα ξημερώματα περίπου έχει αρχίσει να φυσάει πάρα πολύ.

Η περιοχή πνίγεται ακόμη στο καπνό, είναι ένα μέτωπο σχεδόν 25 χιλιομέτρων που έκαιγε για πάρα πολλές ώρες.

Σε επιφυλακή όλη τη νύχτα πυροσβέστες και κάτοικοι

Το βράδυ εκκένωσαν τα χωριά τους οι κάτοικοι στο Στείρι, και μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη η φωτιά που μπορούσαν να κατευθυνθούν μόνο προς το Δίστομο. Εκκένωσαν και οι κάτοικοι στη Ζάλτσα προς το Κυριάκι.

Παράλληλα, όλη τη νύχτα, έρχονταν μηνύματα από το 112 στους κατοίκους δύο οικισμών, της Περιστεράς και του Αγίου Νικολάου, καθώς υπήρχε φόβος για ένα μέτωπο. Τελικά δεν χρειάστηκε άλλη εκκένωση.

Σώθηκε το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Τα πάντα γύρω από το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά έχουν καεί, έφτασαν οι φλόγες στα πέτρινα τοιχία του. Η ζημιά που έχει γίνει είναι ότι ένα παλιό κτίριο το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη πήρε φωτιά η ξύλινη στέγη του και κατέρρευσε. Όλος ο άλλος χώρος έχει μείνει άθικτος.

Βέβαια και γύρω από το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά αλλά και σε όλη την περιοχή δεν έχει μείνει τίποτα άκαυτο.

Η φωτιά έφτασε στο Μοναστήρι χθες στις 15:00, η Πυροσβεστική εκκένωσε αμέσως ενώ στις 15:30 οι φλόγες είχαν φτάσει 2 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι και είχε κλείσει ο δρόμος, ούτε οι Πυροσβέστες είχαν τρόπο να περάσουν.

Συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης στον Έβρο

Με τη συνδρομή σε ανθρώπινο δυναμικό και πυροσβεστικά οχήματα από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την αδιάλειπτη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, συνεχίζονται σήμερα οι προσπάθειες ανάσχεσης των πύρινων μετώπων στον Έβρο.

Με την ένταση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες στα 3 μποφόρ και να ενισχύονται στη διάρκεια της ημέρας φτάνοντας τα 5-6 οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν για έκτη συνεχόμενη ημέρα να ανακόψουν την καταστροφική πορεία των πυρκαγιών.

Ειδικότερα από εδάφους επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 36 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία με 4 πυροσβεστικά και δύο minibus, 64 πυροσβέστες από την Τσεχία με έξι πυροσβεστικά των τεσσάρων τόνων και τρία πυροσβεστικά των εννέα τόνων, 56 πυροσβέστες από τη Ρουμανία με 10 υδροφόρα οχήματα και ένα λεωφορείο, 48 πυροσβέστες από την Αλβανία με πέντε υδροφόρα οχήματα και τέσσερα βοηθητικά. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Οι συνεχιζόμενες και πολυάριθμες αναζωπυρώσεις και το απρόβλεπτο της πορείας των μετώπων της πυρκαγιάς, λόγω των ισχυρών ανέμων που δεν έχουν κοπάσει ούτε μέρα από την έναρξη της φωτιάς τα ξημερώματα του Σαββάτου, είναι ο μεγάλος αντίπαλος στις αγωνιώδεις και υπεράνθρωπες προσπάθειες ελέγχου της πύρινης λαίλαπας.

Οι διάσπαρτες μικροεστίες, τα «καντηλάκια», που σιγοκαίνε συναντώντας στο διάβα τους καύσιμη ύλη μετατρέπονται με τη βοήθεια του αέρα σε φλόγα που μόλις πάρει ύψος κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν ειδικότερα οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Αύρας και της Ατάρνης πλησίον της Εγνατίας Οδού η οποία χθες άνοιξε μόλις για δύο ώρες γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών και οδηγεί στον «εγκλωβισμό» τους καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν είτε την Αλεξανδρούπολη, είτε το αεροδρόμιο ούτε να μετακινηθούν οδικώς εκτός Νομού.

Τη διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος θα επιχειρήσουν με την παρουσία πυροσβεστικού οχήματος μέσα στην Εγνατία ώστε να σβήνει άμεσα τις όποιες εστίες δημιουργούνται εκατέρωθεν του οδοστρώματος.

To μέτωπο της Δαδιάς

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μεγάλο μέτωπο της Δαδιάς που είναι το πιο κρίσιμο για την περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ήδη, από χθες, υπάλληλοι του δασαρχείου με τη συνδρομή δασεργατών από δασικούς συνεταιρισμούς προσπαθούν να δημιουργήσουν ψηλά στον ορεινό όγκο αντιπυρική ζώνη, εκμεταλλευόμενοι και τα τμήματα που έχουν καεί, προκειμένου ν’ ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τα δυτικά.

Αν αυτό δεν επιτευχθεί και περάσει τον συγκεκριμένο άξονα τότε θα δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο μέτωπο μέσα σε παραγωγικό δάσος, ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσει στο Μεγάλο Δέρειο και σ’ ένα μεγάλο τμήμα του Νομού Ροδόπης, είτε κινούμενη η πυρκαγιά βορειότερα να προσεγγίσει τον μικρό πυρήνα με τ’ αρπακτικά ακόμη και να πλησιάσει τον οικισμό της Δαδιάς.

Μία ακόμη μεγάλη αντιπυρική ζώνη έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των Πετρωτών και παράλληλα με τα όρια Έβρου-Ροδόπης προκειμένου να διακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τη Μαρώνεια αλλά και να διαφυλαχθεί η Μαύρη Πεύκη.

Τα ενεργά μέτωπα του Έβρου στα οποία επιχειρούν και σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στην περιοχή της Συκορράχης με κατεύθυνση στα Κασσιτερά, τη Μεσημβρία με τη φωτιά να εξαπλώνεται προς τα Πετρωτά, στα Κοίλα με κατεύθυνση ανατολικά προς το ρέμα της Ιταίας και τη Δαδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews

Όλοι συμφωνούμε ότι οι φωτιές είναι έργο εμπρηστών: Αν ισχύει, η κυβέρνηση πρέπει να πει την αλήθεια στο λαό, και να τον προστατεύσει (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: