Εγκληματική αδιαφορία της ΕΛ.ΑΣ: Ηξεραν δυο μέρες πριν ότι έρχονται τα τάγματα εφόδου των Κροατών χούλιγκαν και δεν έκαναν τίποτα * Τα έγγραφα με τις προειδοποιήσεις [videos]

Ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής, έχασε τη ζωή του ως αποτέλεσμα της συμπλοκής, ενώ 8 τραυματίες, τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Αιματηρά επεισόδια προκλήθηκαν χθες τη νύχτα από οπαδούς της Dinamo Zagreb που επιτέθηκαν σε οπαδούς της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα επεισόδια ξεκίνησαν μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της Dinamo Zagreb και της αποχώρησής της από το γήπεδο, ενόψει του σημερινού αγώνα με την ομάδα της ΑΕΚ, ο οποίος τελικά αναβλήθηκε. Η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις 98 ατόμων ενώ προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την εγκληματική αδράνεια των αστυνομικών αρχών είναι οι πληροφορίες που έρχονται στο φως σήμερα και δείχνουν πως υπήρχαν τουλάχιστον δυο μέρες πριν προειδοποιήσεις βάσει έγκυρων πληροφοριών για την επικείμενη άφιξη των ομάδων κρούσης των Κροατών χούλιγκαν στην Ελλάδα με στόχο την πρόκληση επιθέσεων.

Οι πληροφορίες που δημοσιοποιούνται σιγά σιγά υπογραμμίζουν τις ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ που δεν έδρασε αναλόγως με αποτέλεσμα την δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ και τον τρυματισμό άλλων 7 ατόμων χθες τη νύχτα στη Νέα Φιλαδέλφεια.




Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρία Δελτία Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους που αποκαλύπτουν ότι οι αρχές γνώριζαν για την άφιξη των Κροατών χούλιγκαν στην Ελλάδα.

Επίσης, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Όσα συνέβησαν τα είχαμε προβλέψει και είχαμε θέσει όλες τις σχετικές πληροφορίες μας, ακόμη και βιντεοληπτικό υλικό, ώρες πριν, υπόψη των αρμόδιων αρχών”.

Παράλληλα, κροατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας μεταδίδουν ότι οι κροατικές αρχές είχαν ενημερώσει εγκαίρως την ελληνική αστυνομία για την ομάδα των χούλιγκανς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που ξεκίνησαν για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πηγή από το υπουργείο που επικαλείται η ιστοσελίδα Jutarnji αναφέρεται ότι «η αστυνομία μας έστειλε εγκαίρως όλα τα στοιχεία μέσω της Europol και της Interpol σχετικά με τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες για την επιχείρηση των χούλιγκαν που βρίσκονταν στα σύνορα», ενώ σημειώνεται ότι «δεν υπήρχε νομική βάση για να κρατήσουν στην Κροατία τους φαν της Ντιναμό που κατευθύνονταν στην Αθήνα».

Προειδοποιήσεις και από το Μαυροβούνιο

Οι αρχές του Μαυροβουνίου στις 09:22 το πρωί της Δευτέρας έστειλαν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ δισέλιδο έγγραφο μέσω του οποίου ενημέρωναν ότι πέρασαν τα σύνορα και είχαν προορισμό την Αθήνα. Μάλιστα γίνεται λόγος για «risky fans».

«Αγαπητοί συνάδελφοι στις 7 Αυγούστου 2023 ανάμεσα στις 03:00 τα μεσάνυχτα και τις 06:00 το πρωί από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι, στην έξοδο προς Μαυροβούνιο αξιωματικοί της αστυνομίας του Μαυροβουνίου έλεγξαν πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας – περίπου 120 άτομα νεαρής ηλικίας – που εικάζουμε ότι ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η ομάδα αυτή εξήλθε του Μαυροβουνίου με τα παρακάτω οχήματα», τονίζει η ενημέρωση των αρχών του Μαυροβουνίου.

Ανακοίνωση και από τη ΣΤΑΣΥ για τα θανατηφόρα “προεόρτια” 

Ενημέρωση για την παρουσία των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Μετρό, Γραμμή 1, το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου, έδωσε η ΣΤΑ.ΣΥ., δηλώνοντας πως έγιναν αμέσως αντιληπτοί από τον σταθμάρχη, ο οποίος προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσιακά διαδικασίες με την πληροφορία να διαβιβάζεται στην ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ «Πολυπληθής ομάδα ατόμων εισήλθε στον σταθμό της Γραμμής 1 του Μετρό “Ειρήνη” και έγινε άμεσα αντιληπτή από τον σταθμάρχη. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες, ο σταθμάρχης ενημέρωσε τον συντονιστή δικτύου και τον ελεγκτή ασφάλειας της ΣΤΑ.ΣΥ για την παρουσία των ατόμων στον σταθμό και την επιβίβασή τους σε συρμό με κατεύθυνση τον Πειραιά. Η πληροφορία διαβιβάστηκε άμεσα στον συντονιστή του σχεδίου “Αριάδνη” της ΕΛ.ΑΣ. Τα άτομα αποβιβάστηκαν στον σταθμό “Περισσός”».

Τέλος το βιντεοληπτικό υλικό με τους ακριβείς χρόνους έχει ανακτηθεί και θα παραδοθεί στην ΕΛ.ΑΣ

Τα τρία Δελτία Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας

Οι αναλυτές της Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας γνώριζαν εδώ και δυο ημέρες ότι τουλάχιστον 100 Κροάτες χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, θα φθάσουν στην Αθήνα σε συνεννόηση με οπαδούς του Παναθηναϊκού και ενημέρωσαν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και μάλιστα εγγράφως όμως τελικά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την τραγωδία έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Το πρώτο έγγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία μας από πηγή συνήθους αξιοπιστίας και οι οποίες διαρκώς ελέγχονται, στη χώρα μας θα αφιχθεί ικανός αριθμός (περίπου 100)οργανωμένων οπαδών της  DINAMO ZAGREB (Bad Blue Boys), κάποιοι εκ των οποίων θα φιλοξενηθούν από οπαδούς της ομάδας του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και επικοινωνία, και κάποιοι διαμένουν σε διάφορα καταλύματα Airbnb, κυρίως πλησίον της Λ.Αλεξάνδρας. Επιπλέον, ενδέχεται μικρός αριθμός αυτών να φιλοξενηθούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΝ.ΚΙ επί της Λ. Αλεξάνδρας αρ. 115, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν απογευματινές ώρες της 07/08/2023 και να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων».

Το πρώτο Δελτίο Πληροφοριών: 

Το δεύτερο έγγραφο αναφέρει:
ΘΕΜΑ: «Αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Α.Ε.Κ – GNK Dinamo Zagreb» 

ΣΧΕΤ.: Το υπ’αριθ. 2592/23/1551500 από 07/08/2023 έγγραφό μας μέσω Pol. 

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικού και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία μας, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της Α.Ε.Κ έχουν πληροφορηθεί για την έλευση των οπαδών της ομάδα της GNK Dinamo Zagreb, γεγονός που έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις τους και συζητούν για δικές τους ενέργειες.

Β. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Η Υπηρεσία μας παρακολουθεί το θέμα και για οτιδήποτε νεότερο θα επανέλθουμε συμπληρωματικά.

Αθήνα, 07/08/2023

Το 2ο έγγραφο:

Το 3ο έγγραφο:

Το τρίτο έγγραφο περιλαμβάνει τα παρακάτω:
ΘΕΜΑ: «Αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Α.Ε.Κ – GNK Dinamo Zagreb»

ΣΧΕΤ.: α. Το υπ’αριθ. 2592/23/1551500 από 07/08/2023 έγγραφό μας μέσω Pol.

β. Το υπ’αρθμόν 2592/23/1557584  από 07/08/2023 έγγραφό μας μέσ Pol.

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από ανοιχτές πηγές, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της ΑΕΚ απευθύνουν κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας να συγκεντρωθούν στον εξωτερικό χώρο (πέταλο) του γηπέδου OPAP ARENA σήμερα και από τις 19:00 ώρα με πρόφαση την διανομή εισιτηρίων διαρκείας.

Β. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Η υπηρεσία μας παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε νεότερο θα επανέλθουμε συμπληρωματικά.

Αθήνα, 07/08/2023

 




Σε αντιστράτηγο ανατέθηκε η ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών

Στον προϊστάμενο του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα ανατέθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις ευθύνες των αστυνομικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τη διάσχιση όλης της Ελλάδας από τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που αιματοκύλισαν τη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και γιατί δεν απετράπη η μετάβαση τους μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι ήταν εδώ και τουλάχιστον δύο μέρες οι προθέσεις τους γνωστές και είχε απαγορευτεί η παρουσία τους στον ποδοσφαιρικό αγώνα που επρόκειτο να γίνει σήμερα στο OPAP ARENA.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το Αρχηγείο του Σώματος με βάση πληροφορίες από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, αλλά και από τις κροατικές αρχές, είχε εκδώσει διαταγή που εστάλη στις εισόδους της χώρας και τις υπηρεσίες από την Κακαβιά προς Αθήνα αλλά και από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, σύμφωνα με την οποία, αν εντοπίζονταν αυτοκίνητα με Κροάτες οπαδούς να γίνει έλεγχος και να ενημερώνεται συνεχώς η Αθήνα.

 




 




Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ enwsi.gr/kathimerini.gr/

Τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια: Νεκρός 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ ύστερα από τα άγρια επεισόδια που προκάλεσε τάγμα εφόδου χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: