Ασθενείς στην Αγγλία θα δοκιμάσουν πρώτοι την επτάλεπτης διάρκειας ενέσιμη αντικαρκινική θεραπεία

Photo by Mark Youso via Pexels




Ασθενείς στην Αγγλία είναι οι πρώτοι στον κόσμο που θα δοκιμάσουν και ενδεχομένως επωφεληθούν από μια ένεση που αντιμετωπίζει τον καρκίνο σε επαναστατικά μικρότερη διάρκεια (επτά λεπτά).

Προσοχή: δεν πρόκειται για νέα φαρμακευτική ουσία αλλά για συντόμευση του χρόνου χορήγησής της,

Αφού λάβει έγκριση από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) της Μεγάλης Βρετανίας, το NHS θα είναι το πρώτο σύστημα υγείας παγκοσμίως που θα χορηγεί την ένεση σε εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο.

Εκτιμάται ότι ο χρόνος θεραπείας με φάρμακα για ορισμένους ασθενείς με καρκίνο θα μειωθεί έως και κατά τρία τέταρτα.

Η Atezolizumab (ατεζολιζουμάμπη) συνήθως χορηγείται σε ασθενείς ενδοφλεβίως μέσω ενστάλαξης, αλλά σε πολλούς η ανοσοθεραπεία θα χορηγείται πλέον μέσω ένεσης.

Το φάρμακο, γνωστό και ως Tecentriq, θεραπεύει διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα, του μαστού, του ήπατος και της ουροδόχου κύστης. Χορηγείται σε περίπου 3.600 ασθενείς στην Αγγλία κάθε χρόνο.

Αναμένεται ότι η πλειονότητα αυτών των ατόμων θα πάρουν τώρα το φάρμακο μέσω μιας επτάλεπτης ένεσης αντί της ενδοφλέβιας, η οποία συνήθως διαρκεί 30 λεπτά έως μία ώρα.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν ατεζολιζουμάμπη παράλληλα με χημειοθεραπεία μπορεί να συνεχίσουν να λαμβάνουν το φάρμακο ενδοφλεβίως.

Το φάρμακο λειτουργεί βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να βρει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Ο καθηγητής Peter Johnson, αρμόδιος διευθυντής του NHS Αγγλίας για τον καρκίνο, δήλωσε:

«Η πρώτη παγκοσμίως εισαγωγή αυτής της θεραπείας σημαίνει ότι εκατοντάδες ασθενείς θα μπορούν να περνούν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο και θα ελευθερώσει πολύτιμο χρόνο στις μονάδες χημειοθεραπείας του NHS», είπε.

«Η διατήρηση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο είναι ζωτικής σημασίας, επομένως η εισαγωγή ταχύτερων υποδορίων ενέσεων θα κάνει σημαντική διαφορά».

Το NHS England είπε ότι η ταχύτερη θεραπεία δεν είχε επιπλέον κόστος λόγω της υπάρχουσας εμπορικής συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με την φαρμακευτική Roche.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η πλειονότητα των καρκινοπαθών προτιμούν να λαμβάνουν υποδορίως τη θεραπεία -με ένεση ή έγχυση ακριβώς κάτω από το δέρμα- λόγω μειωμένου πόνου και δυσφορίας, ευκολίας στη χορήγηση και μικρότερης διάρκειας της θεραπείας, σε σύγκριση με την ενδοφλέβια έγχυση.

Χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Αγγλία έχουν επωφεληθεί από την ενδοβλέφια μορφή ατεζολιζουμάμπης, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

Με πληροφορίες από Guardian

Ζωντανό σκουλήκι βρέθηκε σε εγκέφαλο γυναίκας: Πρώτη μετάδοση παρασίτου από πύθωνα σε άνθρωπο* Ιατρικά πρωτοφανές γεγονός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: