Απόβαση κομάντο στην κατεχόμενη Κριμαία: Δολιοφθορές μέσα στο σκοτάδι ανήμερα της επετείου Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας [videos]

FILE PHOTO: Ανδρες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων υψώνουν τη σημαία της χώρας τους στο κέντρο της πόλης Μπαλάκλια μετά την ανακατάληψή της και την εκδίωξη των Ρώσων. EPA/UKRAINE DEFENSE MINISTRY / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τις πλέον περίπλοκες και φιλόδοξες επιχειρήσεις μέχρι σήμερα εναντίον ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην κατεχόμενη περιοχή της Κριμαίας , ανακοίνωσαν αξιωματούχοι στο Κίεβο, ανήμερα της επετείου της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Είναι η δεύτερη χρονιά της επετείου σε συνθήκες πολέμου μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Ειδικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη δυτική ακτή της Κριμαίας, κοντά στους οικισμούς Olenivka και Mayak, σε κοινή επιχείρηση με το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι στόχοι επετεύχθησαν και δεν υπήρξαν απώλειες δυνάμεων, δήλωσε εκπροσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

  • «Κατά την εκτέλεση της αποστολής, οι Ουκρανοί υπερασπιστές συγκρούστηκαν με τις μονάδες του κατακτητή. Ως αποτέλεσμα, ο εχθρός υπέστη απώλειες στο προσωπικό του και καταστράφηκε εχθρικός εξοπλισμός», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών.Ενώ ήταν εκεί, η ουκρανική μονάδα ύψωσε επίσης την εθνική σημαία, πρόσθεσε.

Οι αρχές που έχουν διοριστεί από τη Ρωσία στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει καταληφθεί παράνομα από τις δυνάμεις της Μόσχας από το 2014, δεν έχουν απαντήσει στους ισχυρισμούς.

Η επιχείρηση είναι μια από τις πιο τολμηρές κινήσεις του Κιέβου από τότε που ξεκίνησε την αντεπίθεσή του κατά των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν σημειώσει μόνο περιορισμένη πρόοδο.

 

 

 

 

Το Κίεβο ενέτεινε πρόσφατα τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Κριμαία σε μια κίνηση με στόχο να εκτροχιάσει τις ρωσικές επιχειρήσεις ανεφοδιασμού –  κίνηση που ωστόσο  αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από κάποιους στη Δύση.

Η περιοχή της Κριμαίας περιλαμβάνει εκτεταμένες εγκαταστάσεις αεράμυνας και πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων συστημάτων. Οι Ουκρανοί δήλωσαν χθες ότι κατέστρεψαν μια αντιπυραυλική συστοιχία S-400 στην περιοχή.

Ανεπίσημοι ρωσικοί λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο για πυροβολισμούς κοντά σε κάμπινγκ στο ακρωτήριο Tarkhankut -το δυτικότερο σημείο της Κριμαίας- πριν τα ξημερώματα σήμερα. Ένα κανάλι μετέδωσε ότι ο πρώτος πυροβολισμός ακούστηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα

«Όταν οι άνθρωποι ξύπνησαν και βγήκαν από τα σπίτια και τις σκηνές στην παραλία, είδαν δύο λαστιχένιες βάρκες όχι μακριά από την ακτή. Μέσα σε αυτές βρίσκονταν 10 άνδρες. Ένας από αυτούς πυροβόλησε στον χώρο του κάμπινγκ», σύμφωνα με το κανάλι Telegram SHOT.

Ένα εξέχον ρωσικό στρατιωτικό blog, το Wargonzo, ανέφερε ότι «Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, μια ουκρανική ομάδα δολιοφθοράς και αναγνώρισης αποβιβάστηκε στην περιοχή του ακρωτηρίου Tarkhankut, βομβάρδισε το κάμπινγκ στην ακτή και διέφυγε προς την κατεύθυνση της Οδησσού».

Ένα κανάλι Telegram που σχετίζεται με μια στρατιωτική μονάδα της αυτοαποκαλούμενης ρωσόφιλης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ [ΛΔΔ] ανέφερε επίσης τις συγκρούσεις.

Το 105ο Σύνταγμα της πολιτοφυλακής της ΛΔΔ είπε ότι τέσσερις βάρκες με ελαφριές μηχανές με Ουκρανούς σαμποτέρ καταστράφηκαν κοντά στο ακρωτήριο Tarkhankut.

«Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας εξάρθρωσαν το σαμποτάζ και την αναγνώριση στη θάλασσα περίπου στις τέσσερις το πρωί. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, περίπου 15-20 άτομα εκκαθαρίστηκαν», υποστήριξε.

  • Η Ουκρανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας δημοσίευσε πολλά βίντεο τα οποία αναφέρει ότι δείχνουν ουκρανικά φουσκωτά κοντά στην ακτή της Κριμαίας μέσα στο σκοτάδι.

Επίσης, εμφανίστηκε βίντεο με ουκρανικά φουσκωτά σκάφη να εκτοξεύουν αντιαεροπορικό πύραυλο εναντίον ρωσικού αεροσκάφους. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο που δείχνει ένα μαχητικό αεροσκάφος να εξαπολύει πυρά  εναντίον των σκαφών.

Η Ουκρανία έχει εν τω μεταξύ διεκδικήσει κάποια κέρδη στο νότιο μέτωπο στην περιοχή Ζαπορίζια και εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίθεση γύρω από το Μπαχμούτ , καθώς η αντεπίθεση του Κιέβου προχωρά σταδιακά στα ανατολικά της χώρας.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε σήμερα  ότι μονάδες σημείωσαν επιτυχίες «στην κατεύθυνση της Novodanylivka και της Novoprokopivka, ενοποιώντας τις θέσεις τους, ρίχνοντας πυρά πυροβολικού στους εντοπισμένους εχθρικούς στόχους και διεξήγαγαν επιχειρήσεις αντιπυραυλικής μάχης».

  • «Ο εχθρός υφίσταται σημαντικές απώλειες σε προσωπικό, όπλα και εξοπλισμό, μετακινεί μονάδες και στρατεύματα και χρησιμοποιεί ενεργά εφεδρείες», ανέφερε το Γενικό Επιτελείο.

Οι Ουκρανοί εμπόδιζαν επίσης τις ρωσικές προσπάθειες να προχωρήσουν βορειότερα γύρω από το Κουπιάνσκ στην περιοχή του Χάρκοβο, καθώς και τις προσπάθειες να περάσουν δυτικά του Σβατόβε στο γειτονικό Λουχάσκ. Σε αυτή την περιοχή, οι Ουκρανοί λένε ότι οι Ρώσοι έχουν ρίξει περισσότερες δυνάμεις στο πεδίο της μάχης.

 

 

 

Με πληροφορίες από CNN/BBC

Η Μόσχα τρέμει την ξεδοντιασμένη Wagner: Σε κόκκινο συναγερμό ρωσικά στρατεύματα σε δύο περιοχές μετά τον όρκο εκδίκησης των «ορφανών» του Πριγκόζιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: