Από το κακό στο χειρότερο σε όλο τον κόσμο: Ο ΟΗΕ διαπιστώνει θεαματική αύξηση εγκλημάτων πολέμου από τη χούντα της Μιανμάρ [χάρτης, videos]

epa10790040 A Myanmar demonstrator has a tattoo depicting Aung San Suu Kyi on his arm as he takes part in a demonstration to commemorate the so-called ‘8888 Uprising’ anniversary and calling on the US to put pressure on the Myanmar military junta, outside the US embassy in Bangkok, Thailand, 08 August 2023. EPA/RUNGROJ YONGRIT




Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι διαθέτει αποδείξεις για «θεαματική αύξηση» των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Μιανμάρ (Βιρμανία), οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οδηγηθούν οι δράστες τους ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Οι αποδείξεις, που έχουν συγκεντρωθεί, δείχνουν μια θεαματική αύξηση των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη χώρα, με γενικευμένες και συστηματικές επιθέσεις εναντίον αμάχων», υπογραμμίζει στην ετήσια έκθεσή του ο Ανεξάρτητος Μηχανισμός Έρευνας του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ (IIMM), ο οποίος δημιουργήθηκε το 2018 από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες άλλων οργανισμών του ΟΗΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων ή κρατών για τις βιαιότητες που συγκλονίζουν τη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα του 2021.

Οι αποδείξεις αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διωχθούν ενδεχομένως οι αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων, αναφέρει ο IIMM, ο οποίος κατηγορεί το στρατό της Μιανμάρ και πολιτοφυλακές που συνδέονται μ’ αυτόν ότι «διαπράττουν εγκλήματα πολέμου όλο και πιο συχνά και όλο και πιο απροκάλυπτα».

Στην ετήσια έκθεσή του, ο IIMM υπογραμμίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στα τυφλά, την καταστροφή χωριών και τις σφαγές αμάχων και κρατούμενων μαχητών, καθώς και τα βασανιστήρια και φρικτές σεξουαλικές βιαιότητες.

Η Μιανμάρ είναι το θέατρο μιας βίαιης εμφύλιας σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 που ανέτρεψε την εκλεγμένη ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

«Κάθε απώλεια ζωής στη Μιανμάρ είναι τραγική, όμως η καταστροφή που προκαλείται σε ολόκληρες κοινότητες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τους εμπρησμούς χωριών είναι ιδιαίτερα σοκαριστική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Μηχανισμού Νίκολας Κουμτζιάν.

Στα μέλη του IIMM δεν επιτράπηκε να μεταβούν στη Μιανμάρ, όμως συνομίλησαν με περισσότερες από 700 πηγές και συγκέντρωσαν και επεξεργάστηκαν «περισσότερες από 23 εκατομμύρια πληροφορίες», ιδιαίτερα δηλώσεις μαρτύρων, έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, ιατροδικαστικές αποδείξεις και δορυφορικές εικόνες,

Ο IIMM, ο οποίος συνεργάζεται ήδη, μεταξύ άλλων, με το Διεθνές Δικαστήριο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, θέλει «να επιταχύνει τη συγκέντρωση αποδείξεων για τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα» για να τις κοινοποιήσει στους ερευνητές, τους εισαγγελείς και τα δικαστήρια που είναι ικανά να ασκήσουν διώξεις σε βάρος των υπεύθυνων γι’ αυτά τα εγκλήματα.

Ο IIMM επικεντρώνεται κυρίως στην ευθύνη συγκεκριμένων ατόμων και ιδιαίτερα υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

«Το γεγονός ότι οι πιο υψηλές αρχές αγνοούν αυτά τα εγκλήματα θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι υπεύθυνες γι’ αυτά», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας, που κυβερνά τη Μιανμάρ, δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει τα ευρήματα των ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών.

Η χούντα είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι συνέβησαν ωμότητες και ισχυρίζεται πως διεξάγει μια θεμιτή εκστρατεία εναντίον τρομοκρατών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP – Reuters / ΓΑ
Γενεύη, Ελβετία

Ψεύτικες ειδήσεις, χρηματοδότηση ΜΜΕ, βιομηχανίες τρολ και φυσικά η Wagner: Γάλλοι ερευνητές αποκαλύπτουν πώς η Ρωσία επηρεάζει τον πόλεμο στον Νίγηρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: