Ψεύτικες ειδήσεις, χρηματοδότηση ΜΜΕ, βιομηχανίες τρολ και φυσικά η Wagner: Γάλλοι ερευνητές αποκαλύπτουν πώς η Ρωσία επηρεάζει τον πόλεμο στον Νίγηρα

epa10789306 Russian President Vladimir Putin in Moscow, Russia, 07 August 2023. EPA, GAVRIIL GRIGOROV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Σε μελέτη των Maxime Audinet και Emmanuel Dreyfus από το Irsem, σχετικά με την επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική, μέσω του ομίλου Wagner, αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο όμιλος έχει μια πολύ σημαντική αποστολή επιρροής, «χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, όπως τη χρηματοδότηση αφρικανικών μέσων και δημοσιογράφων, τη χορηγία διαφημιστικού περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα ή τη χρήση εργοστασίων τρολ».

Υπογραμμίζεται η εκμετάλλευση από το Κρεμλίνο ενός φίλο-αφρικανικού λόγου, εχθρικού προς τη γαλλική παρουσία, για χειραγώγηση  των πληροφοριών, με τον Antoine Glaser, δημοσιογράφο και συγγραφέα πολλών βιβλίων για την Αφρική, να αναφέρει, ότι:

«Η Ρωσία σερφάρει στο αντιγαλλικό αίσθημα και το εκμεταλλεύεται για να εμπλακεί σε έναν πόλεμο πληροφοριών εναντίον της Δύσης».

Ο ερευνητής John Lechner, επισημαίνει την ύπαρξη αρκετών Ραδιοφωνικών Σταθμών του Wagner στην Κεντρική Αφρική, «σημαντικό στοιχείο για τη λήψη πληροφοριών στην Αφρική».

Σύμφωνα με το «All Eyes on Wagner», στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Lobaye Invest, μια εταιρεία εξόρυξης που συνδέεται με τη Wagner, χρηματοδοτεί τον κύριο Ρ/Σ του Bangui, Lengo Songo, ενώ στην Μπουρκίνα Φάσο έλαβε χώρα μια μεγάλη επιχείρηση παραπληροφόρησης στις αρχές του έτους, για την υποστήριξη της στρατιωτικής χούντας, με διαφημιστικό περιεχόμενο στο Facebook.

Ο Thierry Vircoulon, ερευνητής στο Ifri και συντονιστής του Παρατηρητηρίου για την Κεντρική και Νότια Αφρική, επισημαίνει, ότι για τη Ρωσία «πρώτα υπάρχει η διπλωματική επικοινωνία», υπογραμμίζοντας, ότι «οι πρεσβείες της στην ήπειρο, οι πολυάριθμες επισκέψεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Sergueï Lavrov, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, τα κοινωνικά δίκτυα και οι επίσημοι λογαριασμοί στο YouTube χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για τη μετάδοση του αντιδυτικού λόγου του Poutine».

Ο John Lechner επισημαίνει από την πλευρά του την εξάπλωση του Τ/Σ RT, μετά από το κλείσιμό του στην Ευρώπη, στην Αφρική, σημειώνοντας, ότι πρόκειται για μια «αποτελεσματική παρουσία, επειδή το περιεχόμενο είναι δωρεάν, πόσο μάλλον σε χώρες όπου δεν υπάρχουν πολλοί ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι».

Ο Thierry Vircoulon σε σημείωμά του για το Ifri, επισημαίνει την εξάπλωση της ρωσικής επιρροής  στην επιχειρηματική κοινότητα, αναφέροντας, ότι «οι Ρώσοι ολιγάρχες στην Αφρική είναι πολυάριθμοι και έχουν τα δικά τους δίκτυα, μεταξύ οικονομικών και πολιτικών κύκλων».

Υπογραμμίζει ταυτόχρονα μια άλλη μέθοδο, που είναι η αποστολή αντιπροσωπειών από την Ορθόδοξη Εκκλησία σε χώρες όπως η Κένυα, το Μπουρούντι ή το Κονγκό Μπραζαβίλ.

Τέλος, όπως σημειώνεται, το Κρεμλίνο μπορεί να βασιστεί στους Αφρικανούς υποστηρικτές του, που είναι πολύ δημοφιλείς στα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τον John Lechner, «πρόκειται για τοπικούς επιχειρηματίες, που υιοθετούν τη ρωσική αφήγηση για τη δική τους πολιτική ατζέντα», όπως είναι η περίπτωση του  Kemi Seba, Stellio Gilles Robert Capo Chichi με το πραγματικό του όνομα,  παναφρικανιστή και αντισημίτη ακτιβιστή, τακτικό στα πλατό του RT ή του Afrique Médias, ενός μακροχρόνιου γαλλοφοβικού μέσου.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Emma Collet – Fake news, financement de médias, usines à trolls: comment la Russie mène sa guerre informationnelle au Niger

O στόλος φάντασμα και η Καλαμάτα, όπου μεταφορτώνουν τα πλοία που φεύγουν «γεμάτα» από τα ρωσικά λιμάνια: Έρευνα πάνω στις νέες παράνομες διαδρομές του ρωσικού πετρελαίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: