Αναζητώντας τους “ενόχους” στους “λαθρομετανάστες”: Οι οργανωμένες πολιτοφυλακές δρουν ξανά στην Ελλάδα, καθώς οι πυρκαγιές ξυπνούν την ξενοφοβία, γράφει η Liberation

FILE PHOTO: Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λεπτοκαρυά Έβρου, την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Ενώ οι πυρκαγιές που καταστρέφουν τη χώρα εδώ και μέρες αποτελούν ένδειξη της αναποτελεσματικότητας του κράτους, επιτείνουν επίσης τον ρατσισμό που εξαπλώνεται σε μέρος της κοινωνίας.

Το βίντεο με τον ξυλοδαρμό μεταναστών από ακροδεξιούς αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης από τη Δευτέρα, γράφει στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα στην εφημερίδα Liberation ο Fabien Perrier με τίτλο «”Αναζητώντας τους ενόχους”, οργανωμένες πολιτοφυλακές… Στην Ελλάδα, οι πυρκαγιές ξυπνούν ξανά την ξενοφοβία».

Από τη μία πλευρά, υπάρχει η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει “τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση“, όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και από την άλλη, υπάρχει η χώρα που αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους, σχολιάζει αρχικά ο συντάκτης.

Εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, οι πυρκαγιές κατακαίνε το βόρειο τμήμα της χώρας. Στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στα σύνορα με την Τουρκία, έχουν προκαλέσει την εκκένωση χωριών και μέρους του νοσοκομείου…έχουν κάψει το δάσος της Δαδιάς, ένα πάρκο του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 81.000 εκτάρια έχουν γίνει στάχτη, μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus.

Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ κινητοποιεί σήμερα σχεδόν το ήμισυ των κοινών αεροπορικών πόρων της Ευρώπης για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Αλλά τα έντεκα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο του ευρωπαϊκού στόλου, καθώς και οι 407 πυροσβέστες που έχουν σταλεί για να βοηθήσουν την Ελλάδα, δεν είναι αρκετά για να σβήσουν μια πυρκαγιά που εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 10 χιλιομέτρων, σχολιάζει ο Perrier, τονίζοντας ότι  οι φλόγες είναι “ακόμη εκτός ελέγχου”, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής.

Παράλληλα με τον σχεδόν απελπισμένο αγώνα των πυροσβεστών, η οργή των Ελλήνων συνεχίζει να αυξάνεται. “Υπήρξε έλλειψη προετοιμασίας από την πλευρά των αρχών“, αναφέρει ο Αντώνης Τελόπουλος, ανταποκριτής της ΕφΣυν στην Αλεξανδρούπολη. Ανεπαρκής πρόληψη, ανεπαρκής συντήρηση των δασών, έλλειψη πόρων της πυροσβεστικής… Αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα εδώ και χρόνια. Αλλά παρόλο που η χώρα έχει ανακτήσει κάποια δημοσιονομικά περιθώρια από το 2018, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει επενδύσει σε νέο εξοπλισμό ούτε έχει προσλάβει πυροσβέστες. Σύμφωνα με τα συνδικάτα τους, υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 κενές θέσεις εργασίας.

Φαίνεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από κεραυνό. Ο καιρός είναι ο πρώτος λόγος που αναφέρουν οι αρχές. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να “αναζητούν τους ενόχους”, συνεχίζει ο δημοσιογράφος της ΕφΣυν, στοχοποιώντας “το αφήγημα που έβαλε σε εφαρμογή ο πρωθυπουργός” Μητσοτάκης. “Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες ενός απροσδόκητου και πολύ επικίνδυνου κυρίαρχου λόγου από την ακροδεξιά στην Ελλάδα. Τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση κατηγορούν τους μετανάστες ότι ξεκίνησαν τη φωτιά στον Έβρο και τους Ρομά ότι ευθύνονται για τις πυρκαγιές στον Ασπρόπυργο“, αναλύει ο ερευνητής Γιώργος Κατσαμπέκης στο Twitter.

Η ανησυχία αυτή έχει τις ρίζες της σε διάφορες πολιτικές δηλώσεις, υποστηρίζει ο Perrier. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, στοχοποίησε “χαμηλού επιπέδου εμπρηστές” στην τηλεόραση, χωρίς κανείς να του ζητήσει αποδείξεις για τα λεγόμενά του.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Διαπράττετε έγκλημα κατά της χώρας, δεν θα ξεφύγετε, θα σας βρούμε και θα λογοδοτήσετε“. Ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορεί τους “παράνομους μετανάστες” για τις πυρκαγιές.

Το κυνήγι των ενόχων έχει ξεκινήσει επίσημα και φτάνει στο υψηλότερο σημείο του στον ποταμό Έβρο, σχολιάζεται. Διάφορα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των ΕφΣυν και The Press Project, έχουν αποκαλύψει βίντεο με κατοίκους της περιοχής να οργανώνονται σε πολιτοφυλακές, όπως έκαναν τον Μάρτιο του 2020. Ο στόχος τους; Να διώξουν τους μετανάστες. Ο Πάρις Παπαδάκης, ακροδεξιός βουλευτής Έβρου, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι βρίσκονται “σε πόλεμο”. Ο ίδιος συμμετείχε στις περιπολίες, ενώ ξεστόμισε φρικαλεότητες: “Οι λαθρομετανάστες ήρθαν εδώ συντονισμένα και οι λαθρομετανάστες έβαλαν συγκεκριμένα φωτιά σε περισσότερα από δέκα σημεία“.

Βίντεο που δείχνουν μετανάστες στο έδαφος, πιθανότατα χτυπημένους, κάνουν το γύρο των κοινωνικών δικτύων. Είναι η κυβέρνηση συγκλονισμένη από την κατάσταση; διερωτάται ο Fabien Perrier. Σε κάθε περίπτωση, παρατηρεί, δεν έχει ακόμη καταδικάσει αυτές τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές πράξεις. Ωστόσο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο αναπληρωτής του ζήτησαν να διερευνηθούν αυτά τα φαινόμενα των πολιτοφυλακών που οργανώνονται στα κοινωνικά δίκτυα και η ρατσιστική τους συνιστώσα.

Τονίζεται, τέλος, ότι περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε πυρκαγιές από την αρχή του καλοκαιριού, μεταξύ των οποίων 18 μετανάστες στον Έβρο. Στην ίδια περιοχή, τρεις μετανάστες έχουν έκτοτε συλληφθεί, μαζί με τους τρεις πολιτοφύλακες που τους συνέλαβαν. Οι τρεις πρώτοι αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για την εμπλοκή τους στην πυρκαγιά.

ΠΗΓΗ: Liberation – Vu d’Athènes «Recherche de coupables», milices organisées… En Grèce, les incendies réveillent la xénophobie

Η πυρκαγιά στον Έβρο είναι η χειρότερη στην ιστορία της Ε.Ε., ομολογεί η Κομισιόν: Φόβοι ότι θα βρεθούν περισσότερες απανθρακωμένες σοροί όταν σβήσουν οι φλόγες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: