Αλυτο το μυστήριο της West Point: Ίσως δεν μάθουμε ποτέ τι άφησαν στην χρονοκάψουλα του 1820 οι απόφοιτοι της διάσημης στρατιωτικής ακαδημίας των ΗΠΑ

Στιγμιότυπο από βίντεο @ West Point – The U.S. Military Academy




Καθηγητές, φοιτητές και προσωπικό του West Point, της διάσημης στρατιωτικής ακαδημίας των ΗΠΑ, συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα σε αμφιθέατρο της σχολής για να παρακολουθήσουν με κομμένη τη ανάσα μια υποτιθέμενα ιστορική στιγμή:

Αυτό που επρόκειτο να συμβεί, ήταν το άνοιγμα μιας μυστηριώδους χρονοκάψουλας του 1820: Σκεφτείτε πόσο μακριά στον χρόνο είναι, μιλάμε για ένα έτος προς της Ελληνικής Επανάστασης.

Το μυστηριώδες κιβώτιο ανακαλύφθηκε πριν από λίγους μήνες στη βάση ενός μνημείου εντός του campus της Στρατιωτικής Ακαδημίας.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά, ξεκινώντας με μερικές προηχογραφημένες δηλώσεις εκ μέρους της Ιστορικού της Ακαδημίας Τζένιφερ Βόιγκτσιλντ (Jennifer Voigtschild), η οποία κάλεσε το κοινό στα αποκαλυπτήρια ενός «κομματιού της ιστορίας του West Point».

Δόκιμοι της Σχολής βιντεοσκοπήθηκαν να καταθέτουν τις δικές τους προβλέψεις για το τι πιστεύουν ότι υπήρχε μέσα στο μολύβδινο κουτί ηλικίας σχεδόν 200 ετών: Μια αμερικανική σημαία, είπαν μερικοί, μπότες ή ίσως ένα δαχτυλίδι αποφοίτησης.

Επί 30 λεπτά ένα γεμάτο αμφιθέατρο παρακολουθούσε την κυρία Βόιγκτσιλντ να κτίζει το αφήγημά της καλώντας μάλιστα και μερικά από τα κορυφαία στελέχη West Point επί σκηνής για να γιορτάσουν τη συναρπαστική στιγμή.

Μπροστά τους, στο κέντρο της σκηνής ήταν ένα γκρι κουτί διαστάσεων 30 Χ 30 Χ 33 εκατοστών:

Δύο υπάλληλοι της Σχολής με μοβ λαστιχένια γάντια, λευκές μάσκες και μες την επισημότητα, ήταν έτοιμοι να αποκαλύψουν το περιεχόμενό του.

Το κουτί είχε βρεθεί λίγους μήνες νωρίτερα, κατά την αφαίρεση ενός χάλκινου αγάλματος του ήρωα της Αμερικανικής Επανάστασης Θαδδαίου Κοζιούσκο (Thaddeus Kosciuszko).

Το κιβώτιο ανακαλύφθηκε κάτω από τη μαρμάρινη προτομή του.

«Υποθέτουμε ότι είναι ένα τεχνούργημα, ή αυτό που θα ονομάζαμε σήμερα χρονοκάψουλα, τοποθετημένο εκεί όταν ολοκληρώθηκε το μνημείο το 1829», είπε η Ιστορικός στη σκηνή.

Προς μεγίστη απογοήτευση, το μόνο που βρέθηκε εντός του ήταν λάσπη.

Η οποία τωρα θα ελεγχθεί και αναλυθεί προσεκτικά μήπως αποκαλύψει κάτι από το τηρουμένων των αναλογιών, αρχαίο αυτό αμερικανικό εύρημα

Ήταν εξ αρχής γνωστό ότι οι ερευνητές του West Point απλά μάντευαν για το περιεχόμενο του κουτιού, καθώς δεν υπήρχε καμία αναφορά -για κουτί, τεχνούργημα, χρονοκάψουλα ή οτιδήποτε άλλο αντικείμενο- τοποθετημένο στη βάση του αγάλματος του Κοζιούσκο

Και επειδή το κουτί είναι φτιαγμένο από μόλυβδο, η μόνη ακτινογραφία που μπόρεσε να διεισδύσει, έδειξε απλά κάποιες «ανωμαλίες» στο εσωτερικό του.

Στο αμφιθέατρο έπεσε σιωπή όταν με ένα μεταλλικό εργαλείο το κουτί επιτέλους άνοιξε

Η κάμερα του livestreaming έκανε ζουμ, καταγράφοντας τις προσπάθειες.

Και μόλις άνοιξε με ασφάλεια, ένας υπάλληλος πήρε έναν μικροσκοπικό φακό, σαρώνοντας το περιεχόμενό του.

Δεν βρήκε τίποτα.

«Δεν είμαστε σίγουροι αν είναι χώμα, λάσπη ή σκόνη. Το κουτί δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες» μας ομολόγησε η Ιστορικός.

Ωστόσο, όλοι διατηρούν την ελπίδα ότι οι πρόγονοι των σημερινών σπουδαστών της West Point δεν επρόκειτο να αφήσουν στις επόμενες γενεές ένα κουτί λάσπης για να ανακαλυφθεί αιώνες αργότερα, το ταπεινό αυτό περιεχόμενο θα ελεγχθεί περαιτέρω.

«Είμαι σίγουρη ότι στο κοινό μας κάποιοι θα έχουν ερωτήσεις για τους ειδικούς μας» είπε η κ. Βόιγκτσιλντ μετά την ανεύρεση της… λάσπης.

Ουδεμία ερώτηση υπήρξε.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Στη Σίφνο η Μάργκοτ Ρόμπι: Η «Barbie» απολαμβάνει στα ελληνικά νησιά τα κέρδη των 50 εκατ. δολαρίων από την ταινία [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: