168.000 ξεσπιτώθηκαν στον Καναδά από τις φωτιές: Στους 50 βαθμούς η θερμοκρασία- Aυτοκινητόδρομοι στις φλόγες τα λάστιχα των αυτοκινήτων λιώνουν[videos]

FILE PHOTO A handout photo made available by Alberta Wildfire showing a firefighter at one of scores of wildfires burning across multiple Canadian Provinces in Sturgeon Lake Cree Nation, Alberta, Canada, EPA/ALBERTA WILDFIRE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Οι εναέριες εκκενώσεις συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα σε απομακρυσμένες κοινότητες στο βόρειο τμήμα του Καναδά, που απειλούνται από δασικές πυρκαγιές που «καταπίνουν» δρόμους, αναγκάζοντας τα Βορειοδυτικά Εδάφη να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σχεδόν 168.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εκκενωθούν στον Καναδά από την έναρξη της περιόδου ρεκόρ πυρκαγιών.

Στα Βορειοδυτικά Εδάφη, όπου υπάρχουν περισσότερες από 230 ενεργές πυρκαγιές, περίπου το 15% του πληθυσμού έχει εκκενωθεί αυτήν τη στιγμή, ή περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές.

Απομακρυσμένα κατά πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, αυτά τα χωριά είναι «ιδιαίτερα δύσκολο» να εκκενωθούν από την ξηρά, εξηγεί ο Μάικ Γουέστγουικ, του περιφερειακού πυροσβεστικού τμήματος, προσθέτοντας ότι μια ομάδα 120 στρατιωτών αναπτύσσεται την Τρίτη 15 Αυγούστου για να διευκολύνει τις αεροπορικές εκκενώσεις.

«Δεν μπορούσα να δω τίποτα μπροστά μου»

Ζώντας σε έναν δήμο με περίπου 2.250 άτομα υπό εντολή εκκένωσης, ο Jordan Evoy, 28 ετών, ήλπιζε να φύγει από το σπίτι του με αυτοκίνητο για να καταφύγει στην Αλμπέρτα, μια γειτονική επαρχία, αλλά μια μεγάλη δασική πυρκαγιά τον ανάγκασε να γυρίσει πίσω τη Δευτέρα. με στρατιωτικά αεροσκάφη. «Δεν μπορούσα να δω τίποτα μπροστά μου (…) Δεν υπήρχε πλέον δίκτυο, οπότε δεν υπήρχε τρόπος να ξέρω πού βρισκόμουν, ήταν ακόμη πιο στενάχωρο», εξηγεί στο AFP. Ο Τζόρνταν Έβοϊ ανησυχούσε ότι τα λάστιχα του φορτηγού του θα «έλιωναν» στη ζέστη. «Ο αυτοκινητόδρομος τυλίχτηκε στις φλόγες, ήταν η πιο τρομακτική στιγμή της ζωής μου», σχολίασε.

Μετά την πρωτεύουσα της περιοχής Yellowknife το βράδυ της Δευτέρας, που απειλείται από πυρκαγιά 20 χιλιόμετρα από τα τείχη της, ήταν η σειρά των αρχών των Βορειοδυτικών Εδαφών (NWT) να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης το βράδυ της Τρίτης. Η κατάσταση “αλλάζει γρήγορα και οι ανάγκες στο έδαφος αλλάζουν γρήγορα”, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης και η κυβέρνησή μας χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της», εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Shane Thompson, τονίζοντας ότι αυτό του επιτρέπει να «έχει πρόσβαση σε πόρους και να τους αξιοποιεί». «Είμαι σοκαρισμένος όταν σκέφτομαι τους ανθρώπους του Βορειοδυτικών Εδαφών που παλεύουν με καταστροφικές δασικές πυρκαγιές», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στο δίκτυο X (πρώην Twitter).

Η γειτονική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, η οποία επίσης επλήγη σκληρά από τις δασικές πυρκαγιές, κατέγραψε υδράργυρο πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, για πρώτη φορά φέτος στον Καναδά, δήλωσε το υπουργείο στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τρίτη για το περιβάλλον. Η πόλη Lytton είδε τη θερμοκρασία να φτάνει τους 41,4 βαθμούς τη Δευτέρα, δύο χρόνια αφότου καταστράφηκε από τις φλόγες τις ημέρες που ακολούθησαν έναν άνευ προηγουμένου «θόλο θερμότητας» με υψηλό όλων των εποχών τους 49,6 βαθμούς για τη χώρα.

Ο Καναδάς, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής του θέσης θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπος με ακραία καιρικά φαινόμενα των οποίων η ένταση και η συχνότητα έχουν αυξηθεί από την υπερθέρμανση.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Πάνω από 100 πλέον οι μετρημένοι νεκροί από τη φωτιά στη Χαβάη, 1.300 οι αγνοούμενοι-Η πιο πολύνεκρη πυρκαγιά του αιώνα στις ΗΠΑ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: