«Τρελά» λεφτά στις περιοδείες των μεγάλων μουσικών αστεριών: 700 χιλ δολ στον Ελτον Τζον για 1 δισ πάει η Τέιλορ Σουίφτ- Τα μονοπώλα που σβήνουν τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες {videos}

FILE PHTO: US singer-songwriter Taylor Swift performs during the Eras Tour, at MetLife Stadium in New Rutherford, New Jersey, USA, 26 May 2023. EPA, SARAH YENESEL




Θα ξεπεράσει μια περιοδεία το ορόσημο τους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στα έσοδα; Μεταξύ της Taylor Swift και της Beyoncé, το καλοκαίρι του 2023 επιστρέφουν τα μεγάλα σόου που γεμίζουν τα γήπεδα, παρά τη δυσαρέσκεια γύρω από τον πληθωρισμό των τιμών των εισιτηρίων.

Με την παγκόσμια περιοδεία τους, η σταρ της κάντρι ποπ και η «Queen Bey» είναι μεταξύ των δεκάδων mega stars που έχουν βγει ξανά στο δρόμο για να ανταποκριθούν στην υψηλή ζήτηση για ζωντανή μουσική μετά από ακυρώσεις και αναβολές λόγω της πανδημίας Covid-19. 19.

Από τους Pink μέχρι τον Coldplay, από τον Bruce Springsteen στον Drake, χωρίς να ξεχνάμε το SZA και το The Weeknd, τα γήπεδα γεμίζουν, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, υποσχόμενα το 2023 να σπάσουν ρεκόρ. «Ποτέ δεν έχω δει τόσους πολλούς καλλιτέχνες στη σκηνή την ίδια στιγμή, στον ίδιο χώρο», λέει η Stacy Merida, καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο που μελετά τη μουσική βιομηχανία.

 

Ο Έλτον Τζον μπροστά από τον Εντ Σίραν

Η Madonna, πρωτοπόρος στις σύγχρονες περιοδείες με δυνατά σκηνικά και κοστούμια, επρόκειτο να ξεκινήσει μια νέα στα μέσα Ιουλίου, αλλά  την ανέβαλε για λόγους υγείας. Επόμενη είναι η 33χρονη Taylor Swift που βλέπει το όριο του ενός δισ δολαρίων να είναι εφικτό με τις 106 εμφανίσεις – μέχρι στιγμής – στην περιοδεία Eras.

Οι παρατηρητές υπόσχονται παρόμοια επιτυχία με την Beyoncé, η οποία ξεκινά το βορειοαμερικανικό σκέλος της παγκόσμιας αναγεννησιακής περιοδείας της.

Το ρεκόρ μέχρι στιγμής ανήκει στον Έλτον Τζον, του οποίου η περιοδεία Farewell Yellow Brick Road, η οποία ξεκίνησε το 2018 και ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου στη Στοκχόλμη, έχει εισπράξει 910 εκατομμύρια δολάρια στις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με τον ειδικό ιστότοπο Billboard Boxscore.

Πριν από αυτόν, ο τραγουδιστής της ποπ Ed Sheeran έφτασε τα 776 εκατομμύρια δολάρια με την περιοδεία του Divide (2017-2019). Αλλά όπου τα εισιτήρια του Sheeran ήταν κατά μέσο όρο 100 $ σύμφωνα με το Pollstar.com, ένα βασικό εισιτήριο για μια συναυλία της Beyoncé ή της Taylor Swift κοστίζει τουλάχιστον το διπλάσιο.

Η Beyoncé και ο πληθωρισμός

Η εταιρεία ψυχαγωγίας Live Nation, η οποία συγχωνεύθηκε με τον ιστότοπο έκδοσης εισιτηρίων Ticketmaster το 2010, λέει ότι έχει ήδη πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια εισιτήρια το 2023, περισσότερα από ό,τι για όλο το 2019.

«Σε έναν κόσμο που έχει σχεδόν ανοίξει πλήρως, είναι προφανές ότι οι συναυλίες παραμένουν προτεραιότητα για τους οπαδούς», ανέφερε το Live Nation στα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα.

Οι δύο ημερομηνίες της εμφάνισης της Beyoncé τον Μάιο στη Στοκχόλμη έχουν μάλιστα αναφερθεί από έναν οικονομολόγο ως παράγοντας πληθωρισμού για ολόκληρη τη χώρα. Αλλά με την αύξηση της ζήτησης έρχεται και η αυξανόμενη δυσαρέσκεια γύρω από την κυριαρχία των Live Nation και Ticketmaster. Για χρόνια, οι θαυμαστές των συναυλιών παραπονιούνται για κρυφές χρεώσεις, εκτοξευόμενο κόστος εισιτηρίων και συρρίκνωση της προσφοράς λόγω των προπωλήσεων.

“Μονοπώλιο”

Ένα θέμα επέστρεψε στο τραπέζι μετά το χάος γύρω από τις πωλήσεις εισιτηρίων για την περιοδεία της Taylor Swift, που ανάγκασε τον Ticketmaster να πρέπει να εξηγηθεί στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών για υποτιθέμενες αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

«Το ενσωματωμένο κάθετο μονοπώλιο έχει πραγματικά πολλά  αποτελέσματα όσον αφορά την τιμή», λέει ο Andrew Leff, βετεράνος της μουσικής βιομηχανίας που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. «Αν είσαι Ticketmaster, μπορείς να χρεώσεις ό,τι θέλεις, δεν έχεις ανταγωνισμό και υπάρχει ζήτηση για την Taylor Swift ή την Beyoncé, είναι παιχνίδι προσφοράς και ζήτησης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Μπορούν να χρεώσουν ό,τι θέλουν και αυτό κάνουν». Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η άνθηση των συναυλιών δεν ωφελεί απαραίτητα όλους, ειδικά τις μικρές ομάδες. «Υπάρχουν πραγματικά δύο μουσικές βιομηχανίες», σημειώνει: «η μουσική βιομηχανία του 1% και η μουσική βιομηχανία του άλλου 99%.

Η ιστορία είναι γνωστή: οι περιοδείες είναι ακριβές, αλλά είναι σανίδα σωτηρίας για καλλιτέχνες των οποίων τα δικαιώματα από το streaming παραμένουν χαμηλά. Ωστόσο, η ανάκαμψη μετά την πανδημία αυξάνει τη ζήτηση και τις τιμές σε οτιδήποτε, από ενοικιάσεις δωματίων μέχρι λεωφορεία. Το περασμένο φθινόπωρο, η ανεξάρτητη καλλιτέχνις Santigold ήταν από τους πρώτους που μίλησε ανοιχτά για αυτές τις δυσκολίες και ακύρωσε την περιοδεία της, εξηγώντας ότι «απλώς δεν μπορούσε να τα καταφέρει». Βασικές αιτίες, πληθωρισμός και ανταγωνισμός σε μια κορεσμένη αγορά.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Απεβίωσε η Γαλλίδα πολεμική φωτορεπόρτερ Μαρί-Λορ ντε Ντεκέρ: Aπό το Βιετνάμ στις φωτογραφίες διασημοτήτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: