Το τίμημα της “ατλαντικής επιστροφής” του Ερντογάν με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Το “πράσινο” που άναψε στο Βίλνιους έγινε “πορτοκαλί” όταν έφτασε στην Άγκυρα

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan met with President Joe Biden of the U.S. on the sidelines of the NATO Summit in Vilnius. Photo via Turkish Presidency




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μετά από ένα και πλέον έτος μπλοκαρίσματος, έπαψε τελικά να αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που υποσχέθηκε η Ουάσιγκτον, αλλά δεν έχουν τελειώσει ακόμη όλα, αναφέρει η εφημερίδα Liberation.

Τα παραπάνω υποστηρίζει η Hala Kodmani στο άρθρο της με τον ανωτέρω τίτλο, στο οποίο επιχειρεί να αναλύσει τους τελευταίους χειρισμούς και τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να μην είναι δεδομένη. Τουλάχιστον όχι σύντομα. Μετά το πολυαναμενόμενο και ομόφωνα επιδοκιμασμένο πράσινο φως κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής του Βίλνιους, ο Recep Tayyip Erdogan επέστρεψε στο πορτοκαλί φως την Τετάρτη 12 Ιουλίου, γράφει χαρακτηριστικά η Kodmani, αναφερόμενη στη δήλωση Erdogan ότι η απόφασή δεν θα επικυρωθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο πριν από τον Οκτώβριο.

Με αυτή τη νέα καθυστέρηση, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να θέλει να κρατήσει το ατού του για περισσότερο χρόνο και να το διαπραγματευτεί με αντάλλαγμα όσο το δυνατόν περισσότερες παραχωρήσεις και με όσο το δυνατόν περισσότερες εγγυήσεις.

Είχε εκπλήξει πολλούς ζητώντας ως αντάλλαγμα την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και έλαβε κάποιες θετικές απαντήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα αυτό. Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden τον ευχαρίστησε για το “θάρρος” του να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο Βίλνιους ο Erdogan  είχε συνομιλίες με τους περισσότερους από τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, τονίζει ακολούθως η δημοσιογράφος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron), ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει τη συμφωνία για τη Σουηδία, ανέφερε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Για το τελευταίο θέμα, το έργο του Γάλλου προέδρου θα πρέπει να διευκολυνθεί από τη “νέα θετική δυναμική” στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, είχαν τετ-α-τετ συνάντηση στο Βίλνιους. Και οι δύο “συμφώνησαν ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να συνεχιστεί το θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες”.

Αλλά όπως αποκάλυψαν διάφορες αμερικανικές πηγές, το κλειδί για αυτό που θεωρήθηκε ως στροφή του Erdogan είναι η συμφωνία της Ουάσιγκτον να του πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν η Άγκυρα εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας,Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez), βασικός παράγοντας για την παρεμπόδιση της συμφωνίας, δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν (Biden).

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο, το πράσινο φως του αμερικανικού Κογκρέσου για την πώληση δεν μπορεί να δοθεί έως ότου το τουρκικό κοινοβούλιο επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.

Βγάζοντας από το μανίκι του αυτό το νέο χαρτί της αναβολής της επικύρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος “θέλει να σηματοδοτήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος για τα F16, αυτό θα περιπλέξει την ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο“, σύμφωνα με τον Alper Coskun, πρώην μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των ψηφοφοριών σε καθένα από τα κοινοβούλια, αναμένονται πολιτικές συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων για την επίτευξη συμβιβασμού.

Παρά την τελευταία του ρομαντική συμπεριφορά, ο Erdogan μετά την επανεκλογή του για τρίτη προεδρική θητεία επιδεικνύει μια πιο συμφιλιωτική στάση απέναντι στη Δύση, παρατηρεί η συντάκτρια.

Υποστηρίζοντας την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα θέλει να σηματοδοτήσει μια αναπροσαρμογή των συχνά τεταμένων δεσμών της με τη Δύση. Είναι ένας τρόπος εξισορρόπησης της θέσης της Τουρκίας μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης“, γράφει ο συντάκτης της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah.

Μια στάση που δυσανασχετεί πολύ τη Μόσχα, η οποία βλέπει την Τουρκία να εξελίσσεται σε μια “μη φιλική χώρα”, σύμφωνα με έναν Ρώσο αξιωματούχο. Η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία, λίγες μόλις ημέρες μετά την πολύ εγκάρδια επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στην Άγκυρα, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει στον ρωσικό “εταίρο”, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Liberation, Hala Kodmani – Adhésion de la Suède à l’Otan : le prix du retour atlantiste d’Erdogan

Νέα προσέγγιση μεν της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά… Ο Ερντογάν είναι «χαμαιλέοντας», είναι πρόωρο να πούμε αν το νέο προφίλ θα διαρκέσει μετά το Βίλνιους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: