Νέα προσέγγιση μεν της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά… Ο Ερντογάν είναι «χαμαιλέοντας», είναι πρόωρο να πούμε αν το νέο προφίλ θα διαρκέσει μετά το Βίλνιους

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan held a press conference following the NATO Heads of State and Government Summit in the Lithuanian capital Vilnius. Photo via Turkish Presidency




Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν σε ένα νέο ξεκίνημα στη διμερή σχέση μετά την πρόσφατη αναθέρμανση από τους καταστροφικούς σεισμούς, γράφει στον ιστότοπο του το Politico (κείμενο της Nectaria Stamouli).

Ο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι δύο επανεκλεγμένοι, συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες και συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τη «θετική δυναμική» που επικρατεί αυτή τη στιγμή μεταξύ των από καιρό αποξενωμένων γειτόνων.

Στη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, δεσμεύτηκαν να «ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, σύμφωνα με κοινή δήλωση. Το συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά το 2010, αλλά η τελευταία του συνεδρίαση ήταν το 2016.

Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Αθήνα και η Άγκυρα βρίσκονται σε αντίθεση για δεκαετίες για μια σειρά διμερών διαφωνιών, επισημαίνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Ο Erdoğan διέκοψε όλες τις διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα αφού ο Μητσοτάκης προέτρεψε τους αμερικανούς νομοθέτες τον Μάιο 2022 να μπλοκάρουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Οι στρατιωτικές προκλήσεις σύντομα εκτινάχθηκαν στα ύψη, δημιουργώντας την πιο ασταθή κατάσταση από τότε που οι δύο πλευρές παραλίγο να έρθουν σε ρήξη το 2020.

Η άμεση αντίδραση της Ελλάδας στους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο δημιούργησε ένα νέο σκηνικό για τις διμερείς σχέσεις. Έκτοτε έχουν σταματήσει οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Είναι αβέβαιο πόσο θα διαρκέσει η ελληνοτουρκική αναθέρμανση, σημειώνεται.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Αθήνα έχουν πλέον έναν οδικό χάρτη για τις διμερείς τους σχέσεις.

«Το πρώτο βήμα είναι να παγιωθούν οι συνθήκες για αποκλιμάκωση», είπε. «Δεύτερον, υπάρχει η αναζήτηση κοινού εδάφους σε τομείς όπου υπάρχει περιθώριο συνεργασίας, που μπορεί να ξεπεράσει τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι σεισμοί και να επεκταθεί στη μετανάστευση, ένα μέτωπο που δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς».

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε έναν τρόπο επίλυσης των διαφορών τους σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Η Τουρκία, ωστόσο, ενδιαφέρεται για άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ο πρώην τούρκος διπλωμάτης Sinan Ülgenανώτερος συνεργάτης στο think tank Carnegie Europe, είπε ότι υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά θα ήταν φιλόδοξο να μιλήσουμε για μια εντελώς νέα εποχή.

«Για να παγιωθεί αυτή η τάση, πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες ή αποτελέσματα. Και αυτή ήταν η τραγωδία των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας, ότι το μόνο που καταφέραμε είναι να εκτονώσουμε την κρίση, αλλά όχι περισσότερο», είπε.

Ο Emre Peker, εμπειρογνώμονας για θέματα Τουρκίας και ΕΕ στην εταιρεία ανάλυσης κινδύνου Eurasia Group, βλέπει αυτή τη βελτίωση στις σχέσεις των χωρών ως winwin για τον Erdoğan και τον Μητσοτάκη. 

«Πιθανώς θα αποδειχθεί βιώσιμο βραχυπρόθεσμα, δεδομένων των πρόσφατων εκλογικών νικών των δύο ηγετών». «Περαιτέρω το πόσο καλή θέληση μπορούν να έχουν Άγκυρα και Αθήνα θα καθορίσει εάν η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες εδαφικές διαφορές — αλλά αυτό παραμένει μια απομακρυσμένη πιθανότητα, προς το παρόν».

«Ο Erdoğan ήταν ήδη ο θετικός πρωταγωνιστής της συνόδου κορυφής με τη συμφωνία του να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Φίλης.

«Θα ήθελε να συνεχιστεί η ροή των θετικών ειδήσεων, ότι η Άγκυρα είναι πιο προβλέψιμη, λιγότερο επιθετική, δίνοντας περισσότερα επιχειρήματα σε όσους υποστηρίζουν ότι η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και δεν πρέπει να χαθεί». Ωστόσο, πρόσθεσε, ο Erdoğan είναι «χαμαιλέοντας» και είναι πρόωρο να πούμε αν αυτό το προφίλ θα διαρκέσει μετά το Βίλνιους.

Η απόφαση της Τουρκίας την τελευταία στιγμή να συνδέσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την προσπάθεια της Άγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ προκάλεσε έκπληξη τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. «Αυτό ήταν εντελώς πολιτικό θέατρο και δεν θα έχει καμία σχέση ούτε με την επέκταση του ΝΑΤΟ ούτε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», είπε ο Peker.

«Αλλά η Ελλάδα μπορεί να το στρέψει αυτό προς όφελός της υποστηρίζοντας βελτιωμένους δεσμούς με την Άγκυρα και πιέζοντας για πρόοδο σε θέματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία, όπως η απελευθέρωση της βίζα και η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης».

Ο Ülgen είπε ότι η Άγκυρα ήθελε μια άλλη φόρμουλα για να μπορέσει να πει ναι στη Σουηδία, αλλά τελικά οι ΗΠΑ προχώρησαν στην παράδοση των F-16, οπότε δεν υπήρχε λόγος να πιέσουν την ΕΕ.

ΠΗΓΗ: Politico, Nectaria StamouliGreece and Turkey seek fresh start to bilateral relations

Το νέο μήνυμα από την Ουάσιγκτον: Ο Πούτιν και ο Ερντογάν δεν εκτίμησαν ορθά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ… Η Αρμενία, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν μεγαλύτερη επιρροή…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: