Το ΝΑΤΟ θα χαράξει τον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας, χωρίς «χρονοδιάγραμμα»: Την Τετάρτη συνάντηση Μπάιντεν με Ζελένσκι

A security guard at NATO summit venue in Vilnius, Lithuania, 09 July 2023. NATO Summit will take place in Vilnius on 11 and 12 July 2023. EPA, FILIP SINGER




Το NATO θα χαράξει “δρόμο μεταρρυθμίσεων” για την Ουκρανία ώστε να μπορέσει να προσχωρήσει στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά χωρίς “χρονοδιάγραμμα”, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Θα χαραχτεί “δρόμος μεταρρυθμίσεων για την Ουκρανία”, αλλά “δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα”, δήλωσε ο Σάλιβαν σε δημοσιογράφους στην σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους.

Επίσης ανακοίνωσε συνάντηση αύριο, Τετάρτη, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

  • Ο κ. Σάλιβαν απέκλεισε οποιαδήποτε άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο NATO λόγω της επίθεσης της Μόσχας, σημειώνοντας ότι αυτό “θα οδηγήσει το NATO σε πόλεμο με τη Ρωσία”.

Επίσης έκρινε ότι υπάρχει “πολλή και καλή θέληση” από την πλευρά των συμμάχων που συναντώνται στην σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί “σαφή ένδειξη” από τους Δυτικούς όσον αφορά τις προοπτικές προσχώρησης της χώρας του στο NATO.

“Το θέμα είναι, ποιος είναι ο δρόμος;”, συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. “Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία”, πρόσθεσε, καθώς οι σύμμαχοι εργάζονται πάνω σε ένα τελικό ανακοινωθέν για να βρεθεί διατύπωση που να ικανοποιεί όλον τον κόσμο.

Πέραν του ζητήματος της ένταξης, οι 31 χώρες μέλη του NATO συζητούν μέτρα που αποσκοπούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας, πέραν της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας δύσκολης αντεπίθεσης στις ρωσικές δυνάμεις. Ο Σάλιβαν διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ζελένσκι.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ 

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμφωνήσουν να άρουν την υποχρέωση η Ουκρανία να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP) προκειμένου να γίνει μέλος της Συμμαχίας στο μέλλον.

“Η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ από το 2008 όταν λάβαμε την απόφαση ότι το επόμενο βήμα θα είναι το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης. Η Ουκρανία είναι πολύ πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, οπότε πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να το λάβουμε αυτό υπόψη μας στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ”, σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους.

“Με όλα αυτά — περιλαμβανομένου ότι θα καταστήσουμε σαφές ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος, ότι θα άρουμε το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης– (…) θα στείλουμε ένα πολυ ισχυρό και θετικό μήνυμα από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία”, υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βίλνιους, Λιθουανία

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Επίκειται η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα: Θα δώσει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ένα εναέριο πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: