ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Επίκειται η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα: Θα δώσει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ένα εναέριο πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας

Αμερικανικό μαχητικό F-35 απογειώνεται από αεροπλανοφόρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Φωτογραφία F-35 Lightning II Joint Program Office, @theF35JPO




Ο έγκυρος ιστότοπος «1945» δημοσιεύει άρθρο της Maya Carlin που αναφέρει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να είναι ο επόμενος πελάτης που θα προμηθευτεί το αμερικανικό μαχητικό F-35 Joint Strike Fighter.

Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση της Ελλάδας δεσμεύτηκε να “διασφαλίσει τη χώρα” συνεχίζοντας τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης του τρομερού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35.

Η Ελλάδα έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο τα απαραίτητα βήματα για την αγορά του F-35 και η αγορά φαίνεται να είναι επικείμενη. Τον περασμένο μήνα, ο αρχαιότερος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζιμ Ρις (Jim Risch) ενέκρινε την προοπτική πώλησης.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Αμερικανός γερουσιαστής ενέντεζ (Bob Menedez) είχε εγκρίνει τη συμφωνία. Η Αθήνα είχε αρχικά ζητήσει να προμηθευτεί 20 αεροσκάφη F-35A Lightning II με την επιλογή να αγοράσει επιπλέον 20 αργότερα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεση της Αθήνας να αγοράσει τα F-35 πέρυσι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.

  • Τον περασμένο Ιούλιο, ο τότε Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συζήτησε την πιθανή ένταξη της Αθήνας στο πρόγραμμα F-35, με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, καθώς και με τον διευθυντή του προγράμματος F-35 του Πενταγώνου Sean Burke.

Η ένταξη στο πρόγραμμα εννέα χωρών για συμπαραγωγή των F-35 θα απαιτούσε από την Αθήνα να συμμετάσχει στις διαδικασίες παραγωγής του F-35.

Παράλληλα η Ελλάδα κάνει λομπυ ενάντια σε μια πιθανή πώληση F-16 Fighting Falcon στην Τουρκία. Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν αντίπαλοι για περισσότερα από 1.000 χρόνια, παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Αρχικά, η Άγκυρα συμμετείχε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35 από εννέα χώρες, αλλά το 2019 αποβλήθηκε, αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ να ματαιώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι η ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξακριβωθούν λεπτομέρειες γύρω από τις προηγμένες δυνατότητες του F-35.

Μέχρι το 2021, η Άγκυρα ζήτησε να αγοράσει αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin αξίας 20 δις δολαρίων, εκτός από κιτ εκσυγχρονισμού για τα τρέχοντα αεροσκάφη της. Αρκετοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες γύρω από τη συμφωνία, εν μέρει λόγω των προκλήσεων της Άγκυρας πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

  • Για το αεροσκάφος F-35 αναφέρεται ότι μπορεί να είναι ένα από τα πιο ακριβά μαχητικά αεροσκάφη που έχουν πετάξει ποτέ στον ουρανό, ωστόσο το F-35 είναι αναμφισβήτητα και το καλύτερο, ικανό να παρέχει δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης, ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνώρισης.

Το στιβαρό μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να πετάξει με ταχύτητες έως και 1,6 Mach και η προηγμένη οθόνη στο κράνος παρέχουν στους πιλότους κορυφαία επίγνωση της κατάστασης.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι οι υπερσύγχρονες τακτικές συνδέσεις δεδομένων του F-35, οι οποίες “παρέχουν την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των μελών της πτήσης του, καθώς και άλλων εναέριων, επιφανειακών και επίγειων πλατφορμών που απαιτούνται για την εκτέλεση των αποστολών που του έχουν ανατεθεί”, όπως εξηγεί η Πολεμική Αεροπορία.

Δεδομένου ότι το F-35 Lightning II είναι αναμφισβήτητα η πιο εξελιγμένη μαχητική πλατφόρμα πέμπτης γενιάς στον ουρανό σήμερα, η πιθανή προμήθεια του μαχητικού από την Ελλάδα θα δώσει στον στρατό της ένα εναέριο πλεονέκτημα έναντι του κορυφαίου αντιπάλου της, της Τουρκίας, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: 19FortyFive – Greece May Soon Receive F-35 Fighters

Mενέντεζ για F-16 και Τουρκία: Πιο κοντά στη θέση του Κογκρέσου η αμερικανική κυβέρνηση* Θα αντιταχθώ αν παρακάμψουν το «βέτο», σε ισχυρή θέση η Ελλάδα την επόμενη μέρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: