Το νέο μήνυμα από την Ουάσιγκτον: Ο Πούτιν και ο Ερντογάν δεν εκτίμησαν ορθά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ… Η Αρμενία, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν μεγαλύτερη επιρροή…

epa10744746 US President Joe Biden walks across the South Lawn to the White House in Washington, DC, USA. EPA, Samuel Corum, POOL




O ιστότοπος «1945» δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Michael Rubin με τίτλο “Γιατί η Ρωσία και η Τουρκία καταλαβαίνουν συνεχώς λάθος τις Ηνωμένες Πολιτείες;”.

Αναφέρει ότι εκτός από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανειλημμένα  δεν μπορούν να εκτιμήσουν ορθά τις προθέσεις και αντιδράσεις της Ουάσιγκτον

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν υπολόγισε σωστά όταν πριν από μόλις 500 ημέρες, διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να εισέλθουν στην Ουκρανία. Υπερεκτίμησε την ικανότητα της Ρωσίας να αποκεφαλίσει την ουκρανική κυβέρνηση και να καταλάβει το Κίεβο μέσα σε λίγες μέρες και υποτίμησε την αποφασιστικότητα των Αμερικανών να στηρίξουν την Ουκρανία.

Ο Πούτιν δεν είναι ο μόνος που αποτυγχάνει να προβλέψει τις στάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κάνει συνεχώς λάθος με την Ουάσιγκτον.

Έμεινε πραγματικά έκπληκτος όταν η αγορά του S-400 οδήγησε στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter.

Η απογοήτευσή του αυξήθηκε καθώς οι διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις, τόσο η Δημοκρατική όσο και η Ρεπουμπλικανική, συνέχισαν την υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας, για τους οποίους ο Ερντογάν επιμένει ότι είναι τρομοκράτες που στρέφονται κατά της Τουρκίας.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία ξοδεύουν επίσης αφειδώς, αν και η ικανότητα της Ρωσίας να το κάνει μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας έχει μειωθεί σημαντικά.

  • Το 2019, για παράδειγμα, η Ρωσία ξόδεψε περισσότερα από 43 εκατομμύρια δολάρια για να προωθήσει την εικόνα της και το αφήγημά της.
  • Η Τουρκία ξόδεψε επίσημα το ένα δέκατο των ρωσικών χρημάτων.

Το ότι τα ρωσικά και τα τουρκικά χρήματα δεν έχουν απαλλάξει καμία από τις δύο χώρες από τις συνέπειες των πράξεών τους αντανακλά το γεγονός ότι τα χρήματα δεν εξαγοράζουν πάντα επιρροή. Μερικές φορές, οι αρχές κερδίζουν. Η Αρμενία, η Κύπρος και η Ελλάδα ξοδεύουν μόνο ένα κλάσμα από αυτά που ξοδεύει  η Τουρκία, αλλά σήμερα έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή.

Σήμερα, τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ερντογάν μπορεί να έχουν πρόσβαση στο αυτί ενός  αμερικανού Προέδρου και στην περίπτωση του Ερντογάν, κατάφερε μάλιστα να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να συμφωνήσει να περιορίσει τους Κούρδους της Συρίας.

Αλλά ενώ τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ερντογάν αντιμετωπίζουν τα δικά τους κοινοβούλια ως απλές «σφραγίδες», για το Κογκρέσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

ΠΗΓΗ: ιστότοπος «1945», Michael Rubin – Why do Russia and Turkey Constantly Get the United States Wrong?

“Όχι ακόμα” για τα τουρκικά F-16: Ο Μενέντεζ δεν είναι μόνος του, διαφωνούν και άλλοι σημαντικοί νομοθέτες… Ο Κρίστοφερ βαν Χόλλεν θέτει όρο προστασία των Κούρδων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: