Το Κυπριακό …πάει στη Νέα Υόρκη: Ο επόμενος σταθμός οι εκθέσεις του άβουλου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (video)

FILE PHOTO: Secretary-General António Guterres addresses the General Assembly at the United Nations Headquarters. UN Photo, Evan Schneider




Μετά το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κυπριακή κυβέρνηση, αναμένει, στις εκθέσεις, που θα καταθέσει για το Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Η Λευκωσία ζητά να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τουκαναλιού Σίγμα (Προκόπης Θουκυδίδης), ο διορισμός Ευρωπαίου απεσταλμένου, που ζητεί η Κυβέρνηση, φαίνεται για την ώρα να μην είναι αυτοσκοπός, αλλά κάτι που δρομολογείται σε μεταγενέστερο στάδιο.

Θετικά αποτιμά η Λευκωσία τα όσα συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς ξεκαθαρίζεται η βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας.

Η μη συμπερίληψη του αιτήματος της Λευκωσίας για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για το Κυπριακό δεν προβληματίζει για την ώρα καθώς αυτό είναι κάτι που δρομολογείται σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ανέφερε ότι η «Λευκωσία εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για τις τοποθετήσεις του Γερμανού Καγκελαρίου αναφορικά με το Κυπριακό μετά την Σύνοδο Κορυφής. Ο Όλαφ Σόλτς είχε εκφράσει την ελπίδα του να δοθεί νέα ώθηση στο Κυπριακό».

Το Κυπριακό θα απασχολήσει επίσης, τις συνομιλίες που θα έχουν Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου ώστε να ανιχνευθούν οι προθέσεις του Τούρκου προέδρου στο Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ στο μεταξύ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι στο κείμενο συμπερασμάτων δεν υπάρχει κάτι καινούριο καθώς τέτοιου είδους αναφορές υπήρξαν και στο παρελθον.

1. Απεσταλμένος της ΕΕ δεν διορίζεται και ούτε υπάρχει οποιαδήποτε σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα.

Επισημαίνεται ότι στα Συμπεράσματα του Οκτωβρίου 2020 υπήρχε αναφορά στο ενδεχόμενο διορισμού απεσταλμένου της ΕΕ ενώ τώρα δεν υπάρχει ούτε αυτό

2. Αναφορά στον ενεργό ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία του Κυπριακού υπήρχε και στα Συμπεράσματα του Ιουνίου 2021.

Αυτό που επισημαίνει τώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ότι αυτός ο ρόλος στόχο έχει να υποστηρίξει «όλα τα στάδια της διαδικασίας του ΟΗΕ» και θα επιτελεστεί με «όλα τα κατάλληλα μέσα», χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού στην Νέα Υόρκη ενόψει και της έκθεσης του δευτέρου για το Κυπριακό που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη συνεργασία των Υπηρεσιών Πληροφοριών εναντίον του Ιράν: Σώθηκαν ζωές Ισραηλινών πολιτών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: