To κεντροδεξιό CDU στη Γερμανία κλείνει το μάτι στο ακροδεξιό AfD-Μοιρασμένοι οι ψηφοφόροι σήμφωνα με δημοσκόπηση

FILE PHOTO CDU party and faction Chairman Friedrich Merz speaks during a session of the German Bundestag in Berlin, Germany, 07 July 2023. EPA/FILIP SINGER




Ένας στους δύο Γερμανούς απορρίπτει εντελώς οποιαδήποτε πιθανότητα συνεργασίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σε τοπικό επίπεδο, ένα σημαντικό ωστόσο ποσοστό του πληθυσμού (42%) φαίνεται ότι δεν θα είχε αντίρρηση.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Civey για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel, για το 51% των ερωτηθέντων ένα «άνοιγμα» του CDU προς τα δεξιά δεν αποτελεί επιλογή ούτε σε κεντρικό ούτε σε τοπικό επίπεδο. Αντιθέτως, το 33% θα υποστήριζε «σίγουρα» και το 9% «μάλλον ναι» μια τέτοια προοπτική συνεργασίας σε επίπεδο κρατιδίου, περιφέρειας, δήμου ή κοινότητας.

Η συζήτηση ξεκίνησε όταν ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ερωτώμενος σχετικά με τη σχέση του κόμματός του με την AfD στα κρατιδιακά κοινοβούλια, δήλωσε ότι «θα έπρεπε να αναζητηθούν τρόποι να διαμορφωθεί από κοινού η πόλη ή η περιοχή». Η δήλωση του κ. Μερτς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κόμματός του, με αποτέλεσμα ο αρχηγός του CDU να επανέλθει, διευκρινίζοντας ότι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του συνεδρίου του 2018, σύμφωνα με την οποία «απορρίπτεται οποιοσδήποτε συνασπισμός ή παρόμοιες μορφές συνεργασίες τόσο με την Αριστερά όσο και με την AfD», χωρίς να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ ομοσπονδιακού και τοπικού επιπέδου. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ισχυριστεί ότι δεν απέκλεισα το ενδεχόμενο συνεργασίας με την AfD», επανήλθε ο Φρίντριχ Μερτς.

Όπως διευκρινίζεται ωστόσο από το περιοδικό, δεν είναι σαφές τι εννοείται με τη «συνεργασία», καθώς θα μπορούσε να αφορά την υποβολή κοινών προτάσεων για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, τη στήριξη μιας πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ΑfD ή την ψήφο υπέρ ή κατά μιας πρότασης.

Το θέμα ενδεχόμενης συνεργασίας CDU – AfD έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω της αύξησης των δημοσκοπικών ποσοστών της AfD, τα οποία παγιώνονται κοντά στο 20%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ ανταπόκριση Φ.Καραβίτη
Γερμανία Βερολίνο 

Η Σουηδία κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από τα σκηνικά με το κάψιμο του Κορανιού: Προσπαθούν να βλάψουν την υποψηφιότητά μας στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: