Το απρόσμενο «όχι» της Γεροβασίλη περιπλέκει τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ: Αναπροσαρμόζουν τώρα τη στρατηγική τους όλοι οι «δελφίνοι»

FILE PHOTO: Ο Αλέξης Τσίπρας και η Όλγα Γεροβασίλη σε συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Αρνητική είναι σύμφωνα με πληροφορίες η Ολγα Γεροβασίλη στο ενδεχόμενο να αναλάβει μεταβατική πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα ενόψει της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

Η κυρία Γεροβασίλη, δεδομένου ότι δεν έχει εκδηλώσει αρχηγικές, ήταν μια προφανής λύση για τη θέση της μεταβατικής προέδρου:

Αφενός επειδή η Ολγα Γεροβασίλη διαθέτει αξιόλογη κοινοβουλευτική εμπειρία ενώ ούσα σταθερά στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα θεωρείτο μία επιλογή που εξασφάλιζε την αμεροληψία της απερχόμενης ηγεσίας στις διαδικασίες εκλογής.

Αφετέρου επειδή η άγρια «κουτσουρουμένη» κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε στη σημερινή της κατάσταση να περιγραφεί -με ποδοσφαιρικούς όρους- ως πάγκος χωρίς βάθος.   




Το ενδεχόμενο δε να αναλάβει κάποιος εκ των «τριών» επικρατέστερων υποψηφίων διαδόχων (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Τσακαλώτος) τον ρόλο του μεταβατικού προέδρου της ΚΟ, είναι κίνηση υψηλού ρίσκου.

Για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι κανείς εκ των τριών δεν θα ήθελε να δει κάποιον άλλον υποψήφιο να αποκτά πρόκριμα στην κούρσα της διαδοχής επωμιζόμενος τον ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Το ίδιο ενδεχόμενο μπορεί όμως να αναγνωσθεί και ανάποδα. Η παραίτηση Τσίπρα δεν επισυμβαίνει σε μια κοινοβουλευτικά αδρανή στιγμή.

Τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ενώ σύντομα θα έλθει προς ψήφιση και το πρώτο νομοσχέδιο.

Τούτο σημαίνει ότι η Βουλή θα είναι σύντομα γεμάτη από θερινές «μάχες».

Και είναι εύλογο, μέσα μάλιστα στο βαρύ κλίμα της ήττας, ουδείς εκ των υποψηφίων να  επιθυμεί να ριχθεί βιαστικά σε αυτήν την αρένα όπου κάθε στιγμή του στο βήμα της Βουλής θα συγκρίνεται αναπόφευκτα με τον -δεινό σε αυτόν τον τομέα- Αλέξη Τσίπρα.

Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς βεβαίως να αποκλείεται κάποια ανατροπή στις προθέσεις της Ολγας Γεροβασίλη ή μία ανάδειξη έτερου υποψηφίου, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη 1:00 το μεσημέρι αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.




Ζυμώσεων συνέχεια

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε άλλη μια συνεδρίαση της «Ομπρέλας», όπου εξετάστηκαν οι επόμενες κινήσεις της τάσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και ποιοι θα είναι οι άλλοι υποψήφιοι, προκειμένου να κάνει τις επόμενες κινήσεις του.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει στο περιβάλλον του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ότι πιθανή υποψηφιότητά του δεν θα αποτελεί εκπροσώπηση της «Ομπρέλας», αλλά προσπάθεια το κόμμα να αποκτήσει μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική. Επιμένουν από την εσωκομματική αντιπολίτευση πως η εκλογή αρχηγού θα μπορούσε να γίνει μέσα στον Ιούλιο από τη βάση των 170.000 μελών και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξαχθεί το συνέδριο.

Οι «ζυμώσεις» μεταξύ των τάσεων συνεχίζονται, καθώς η πλειοψηφία αναζητεί ένα δυνατό πρόσωπο που θα εκφράσει το ρεύμα του 75% που κατέχει μέσα στο κόμμα. «Εχουμε πολλές επιλογές», υποστηρίζουν, χωρίς να λένε κάτι περισσότερο.

Ενα από τα σενάρια πάντως είναι ο νέος πρόεδρος να αναδειχθεί τελικά στις αρχές Σεπτεμβρίου πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

 

O Χρήστος Χωμενίδης τα χώνει στον Βαξεβάνη για το «εσείς να δούμε τώρα»: Δεν ντρέπεται ο ουτιδανός…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: