Την «πάτησε» άσχημα ο δικτάτορας Λουκασένκο: Μεσολάβησε για την ανταρσία Wagner κι ο Πούτιν δεν θέλει να τον δει μπροστά του γιατί «πήρε πολύ αέρα» …[videos]

FILE PHOTO: Ο δικτάτορας της Λευκορωσίας και στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντρ Λουκασένκο. EPA, SERGEY GUNEEV , SPUTNIK , KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ο Λευκορώσος δικτάτορας Αλεξάντερ Λουκασένκο βρέθηκε ανέλπιστα σε δεινή θέση μετά την εμπλοκή για την αναστολή της ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν της Wagner, αποκαλύπτει ο Πάβελ Λατούσκο,  σημαίνον μέλος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης  σε συνέντευξή του στο ουκρανικό ραδιόφωνο “Radio NV” .

«Ο Λουκασένκο αυτοπροβλήθηκε υπερβολικά και τώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση που δεν μπορεί να παραδεχτεί δημοσίως ότι δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να φιλοξενήσει τους μισθοφόρους της Wagner στη Λευκορωσική επικράτεια», είπε ο Λατούσκο.

Τόνισε επίσης ότι από τη στιγμή που ο Λουκασένκο κατάφερε να προωθήσει τη δημοφιλία του με επιτυχία στη ρωσική κοινωνία, μετά την συνεχή κάλυψη του διαμεσολαβητικού του ρόλου από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, «ο Πούτιν είναι πολύ δυσαρεστημένος μαζί του, για να πούμε  το λιγότερο».

  • Σύμφωνα με τον Λατούσκο, ο Πούτιν δεν θα συγχωρήσει ποτέ τον υφιστάμενό του την εκμετάλλευση της κατάστασης με τον Πριγκόζιν και την αυτοπροβολή του.

«Ο Λουκασένκο κέρδισε σημαντική δημοτικότητα στη ρωσική κοινωνία, με υποστήριξη έως και 70%, σύμφωνα με το Levada Center», σημείωσε ο Λατούσκο.

«Ο Λουκασένκο προσπαθεί αυτή τη στιγμή να αποκαταστήσει την επικοινωνία με τον Πούτιν, αλλά χωρίς επιτυχία. Ο Πούτιν δεν τον κάλεσε στις 3 Ιουλίου, την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας» της Λευκορωσίας -εθνική γιορτή που επινόησε ο Λουκασένκο».

«Συνήθως, ο Πούτιν τηλεφωνεί πάντα στον Λουκασένκο, αλλά αυτή τη φορά δεν το έκανε. Ο Λουκασένκο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κανονίσει ένα τηλεφώνημα. Ανακοίνωσε μάλιστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση, κάτι που ο Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε».

«Με βάση τις πληροφορίες μας, στον πρεσβευτή του Λουκασένκο στη Μόσχα ανατέθηκε αυτό το καθήκον, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποφέρει κανένα αποτέλεσμα», είπε ο αεκπρόσωπος ντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Ο Λατούσκο δήλωσε ότι ο Λουκασένκο επιδιώκει μια συνάντηση με τον Πούτιν επειδή, αν και κάλεσε τους μισθοφόρους της Wagner στη Λευκορωσία, δεν έχει την απαραίτητη χρηματοδότηση και την τελική έγκριση από τον Ρώσο δικτάτορα.

«Από την άλλη πλευρά, καταλαβαίνει ότι το να έχει μισθοφόρους της Wagner στη Λευκορωσία είναι επίσης ένας κίνδυνος και ένα πρόβλημα για αυτόν», πρόσθεσε.

Μετά από μια μονοήμερη εξέγερση των μαχητών της Wagner, ο Πούτιν τους παρουσίασε τρεις επιλογές, μία από τις οποίες ήταν η εξορία στη Λευκορωσία.

Σε συνεδρίαση του στρατιωτικού αρχηγείου στις 30 Ιουνίου, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι  διέταξε τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, και τον διοικητή της Βόρειας Επιχειρησιακής Διοίκησης, Σερχίβ Νάγιεβ, να ενισχύσουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Την ίδια μέρα, δημοσιεύματα  ανέφεραν δραστηριότητα κοντά στην εγκαταλειμμένη στρατιωτική βάση στην πόλη Asipovichi της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, εκεί θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα στρατόπεδο για τους μισθοφόρους της Wagner. Βάγκνερ. Δορυφορικές φωτογραφίες του πιθανού στρατοπέδου για μαχητές τηε  Wagner κοινοποιήθηκαν επίσης στο διαδίκτυο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στις 5 Ιουλίου ότι ένας μικρός αριθμός μαχητικών Wagner έφτασε στη Λευκορωσία.

 

 

 

Με πληροφορίες από The New Voice of Ukraine

Ρώσικος πανικός στην Κριμαία: Μπαράζ ουκρανικών επιθέσεων * Δεν δίνω δεκάρα – κανείς δεν θα με σταματήσει, λέει ο στρατηγός Ζαλούζνι [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: