Την ώρα που ο Ερντογάν παζάρευε απεγνωσμένα στο ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα βλέπει μπροστά και κάνει το… 10-0 στα F-16 Viper θωρακίζοντας τον αεροπορικό της στόλο

Εντός του καλοκαιριού. καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας περνούν σε διψήφιο νούμερο. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Δύο ακόμη F-16 Viper είναι στα «σκαριά» αυτή τη στιγμή προκειμένου να αποδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία από τους εργαζόμενους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Όλες οι πληροφορίες λένε ότι αυτά τα μαχητικά δεν αποκλείεται έως το τέλος του μήνα να έχουν κάνει και τις δοκιμαστικές πτήσεις που προβλέπονται πριν από την αποστολή τους στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Και έχει σημασία αυτές τις ώρες που το μεγάλο παζάρι στο Βίλνιους της Λιθουανίας έχει εκκινήσει για τα τουρκικά F-16 Viper, να σημειωθεί όχι μόνο η πρόοδος των εργασιών από την ΕΑΒ για τα ελληνικά μαχητικά, αλλά και οι διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη και σε πολλά επίπεδα για τα όπλα που ζητά εδώ και καιρό η Ελλάδα από την Αμερική.

Με τις δύο επιπλέον «οχιές» ο στόλος των αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 φτάνει τα 10, ενώ με τον ρυθμό προόδου των εργασιών, οι υπολογισμοί λένε πως ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας που θα ξεκινήσει ο εφοδιασμός και της δεύτερης πολεμικής μοίρας με τα αναβαθμισμένα μαχητικά.

  • Στο Βίλνιους και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ κρίνονται πολλά για το μέλλον της γείτονος κι όχι μόνο για το μείζον θέμα που αφορά τον στόλο των τουρκικών F-16. Μέσα από την διπλωματία όμως κρίνονται πολλά και για την Ελλάδα, διότι η Άγκυρα έχει απλώσει το δικό της πλέγμα αξιώσεων μέσω της Συμμαχίας. Και η Τουρκία είναι γνωστό σε όλους ότι θέτει πολλά, τα απαιτεί όλα, ώστε ότι κερδίσει να θεωρηθεί μια επιπλέον νίκη γι’ αυτήν.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η σκληρή γραμμή Μενέντεζ, η επιστολή Αμερικανών βουλευτών προς το State Department και τον υπουργό εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, σφίγγουν ασφυκτικά τη μέγγενη στην Άγκυρα, η οποία μένει να φανεί τις επόμενες δυο ημέρες αν θα ενδώσει ή αν θα τα τινάξει όλα στον αέρα, ιδίως το θέμα της ένταξης της Σουηδίας.

Παράλληλα, το ζήτημα του εξοπλισμού των δυνάμεων σταθερότητας και ασφάλειας για την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, του πυλώνα σταθερότητας και συμμάχου των ΗΠΑ, της Ελλάδας δηλαδή, βρίσκεται γι’ ακόμη μια φορά προ των πυλών.

Η κεφαλαιοποίηση στη σχέση Αθήνας – Ουάσιγκτον περνά όπως φαίνεται πάντα και μέσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η γείτονα, ιδίως τα τελευταία χρόνια διαμαρτύρεται για το άνοιγμα της ψαλίδας του ισοζυγίου δυνάμεων.

Ενίσχυση με έξυπνα όπλα

Και αυτή η διαμαρτυρία είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί στην παρούσα στιγμή που οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δώσουν το πράσινο φως στην Ελλάδα και για τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35. Το αεροπορικό επιτελείο έχει ενημερώσει σε κάθε πολιτικό επίπεδο τι θα σημαίνει το πιθανό «οκ» των Αμερικανών στα τουρκικά F-16. Η αεροπορία κοιτάζει πάντα την πιθανότητα πραγματικής εναέριας μάχης και έχει καταδείξει ότι στην περίπτωση που η Άγκυρα λάβει το πράσινο φως αυτό μεταφράζεται σε αντιμετώπιση περισσότερων όπλων, κυρίως από την στιγμή που η γείτονα έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι παραγωγής και δικών της πυραύλων.

Για την Ελληνική πραγματικότητα πάντως υπάρχει σκεπτικισμός διότι οι πλατφόρμες του F-16 Viper & F-35 είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει ν’ αναδείξει η αεροπορική τεχνολογία, όμως υπάρχουν και όπλα τα οποία ναι μεν ζητά η πολεμική αεροπορία αλλά εδώ και καιρό μένουν μόνο στα χαρτιά και τις διαβουλεύσεις.

Τα σύγχρονα όπλα αιχμής made in USA απουσιάζουν από την φαρέτρα της πολεμικής αεροπορίας, τουλάχιστον προς το παρόν. Το ζήτημα αυτό που αποτελεί θέμα της διπλωματίας και της άμυνας παραμένει εδώ και χρόνια στο ίδιο ακριβώς σημείο από το οποίο είχε ξεκινήσει.

Και είναι αντιληπτό τγιατί στην παρούσα στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποδέσμευση No Escape Zone πυραύλων στη Σουηδία για τα μαχητικά που διαθέτει η χώρα.

Είναι αντιληπτή επίσης η γεωγραφική θέση της υπό ένταξης χώρας στο ΝΑΤΟ, απέναντι στην απειλή της Ρωσίας και με ανοιχτό το Ουκρανικό μέτωπο.

Με βάση τα παραπάνω και την ιδιαίτερη ενίσχυση του αεροπορικού στόλου της η Ελλάδα είναι για τις ΗΠΑ και την Συμμαχία ένα σημαντικό κομμάτι της προμετωπίδας της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ή μήπως κάτι τέτοιο πρέπει να λάβει και τη συναινετική υπογραφή του κ. Ερντογάν;

Από την άλλη πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα θέσει ο ίδιος το θέμα του εξοπλισμού της Ελλάδας στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο Βίλνιους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως αλλά και ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στον εξοπλιστικό τομέα και την συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε από την προηγούμενη τετραετία, για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Ουκρανία: Ξεκίνησε η κατασκευή του εργοστασίου που θα παράγει τα τουρκικά Bayraktar

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: