Θρίλερ με τον βασιλιά των Ζουλού: Φόβοι για δηλητηρίαση ενώ μαίνεται άγριος πόλεμος φατριών [video]

FILE PHOTO: Zulu King Misuzulu kaZwelithini pictured during the crowning ceremony, Nongoma, Kwa Zulu Natal, South Africa, 20 August 2022. EPA, Fikile Marakalla / GCIS HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο βασιλιάς των Ζουλού της Νότιας Αφρικής Μισουζούλου Καζουελιθίνι (Misuzulu kaZwelithini) νοσηλεύεται στο νοσοκομείο πιθανότατα με δηλητηρίαση

Ο βασιλιάς αναζήτησε ιατρική βοήθεια στο Εσουατίνι (το κράτος που γνωρίζαμε κάποτε ως Σουαζιλάνδη) καθώς δεν ήθελε να αναζητήσει θεραπεία στη Νότια Αφρική.

Είχε προηγηθεί ο ξαφνικός θάνατος ενός από τους ανώτερους συμβούλους του, επίσης από ύποπτη δηλητηρίαση

Ο Μισουζούλου στέφθηκε βασιλιάς μπροστά σε χιλιάδες υπηκόους του τον περασμένο Οκτώβριο.

Ομως στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας μαίνεται ένας βίαιος αγώνας εξουσίας με τον 48χρονο στο επίκεντρο.

Ο βασιλιάς των Ζουλού δεν έχει επίσημη πολιτική εξουσία και ο ρόλος του μονάρχη στην ευρύτερη νοτιοαφρικανική κοινωνία είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, αλλά εξακολουθεί να ασκεί τεράστια επιρροή, διαχειροζόμενος ε ετήσιο προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.

Μια φατρία μέσα στην οικογένεια αμφισβητεί δικαστικά την αναρρίχησή του στον θρόνο, επιμένοντας ότι δεν είναι ο νόμιμος κληρονόμος του αείμνηστου πατέρα του, του βασιλιά Goodwill Zwelithini.

Η ίδια φατρία επιμένει ότι ένας άλλος γιος του αείμνηστου βασιλιά, ο πρίγκιπας Simakade, θα πρέπει να είναι ο μονάρχης.

Ο -μακαρίτης- Ζουελιθίνι είχε έξι συζύγους και τουλάχιστον 26 παιδιά.

Η διαθήκη του αμφισβητήθηκε επίσης στο δικαστήριο από την πρώτη σύζυγό του, βασίλισσα Σινπόγκιλε Ντλαμίνι – Ζούλου (Sibongile Dlamini-Zulu) και τις δύο κόρες της.

Ένα δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις τους πέρυσι, αλλά εκείνοι άσκησαν έφεση κατά της απόφασης.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας βρίσκεται πίσω από την ύποπτη δηλητηρίαση του Μισουζούλου.

Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής δεν έχει ακόμη προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Ωστόσο σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι ανώτερος συνεργάτης του Μισουζούλου που έμενε μαζί του είπε «πέθανε εντελώς ξαφνικά και ότι υπάρχουν υποψίες ότι δηλητηριάστηκε».

Και η ανακοίνωση της αστυνομίας προσθέτει:

«Όταν η Αυτού Μεγαλειότης άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία, υπήρξα υποψίες ότι και αυτός μπορεί να είχε δηλητηριαστεί.

»Αναζήτησε αμέσως ιατρική περίθαλψη στο Εσουατίνι. Πληροφορούμαι ότι η Αυτού Μεγαλειότης ένιωθε άβολα να αναζητήσει θεραπεία στη Νότια Αφρική, καθώς οι γονείς του είχαν λάβει και οι δύο θεραπεία στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια πέθαναν»

«Η άμεση ανησυχία μας είναι η ευημερία του Βασιλιά. Εμείς ως έθνος των Ζουλού προσευχόμαστε για την πλήρη και ταχεία ανάρρωση της Αυτού Μεγαλειότητας.

«Εάν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για περαιτέρω έρευνες, θα παρακολουθηθούν από τις αρχές».

Η αναρρίχηση του Μισουζούλου στην εξουσία ήταν ξαφνική και απροσδόκητη.

Ο πατέρας του πέθανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid τον Μάρτιο του 2021 από επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη.

 

Ήταν ο μακροβιότερος μονάρχης του έθνους των Ζουλού, έχοντας υπηρετήσει στο θρόνο για σχεδόν 50 χρόνια.

Η μητέρα του βασιλιά Μισουζούλου, βασίλισσα Mantfombi Dlamini-Zulu, έγινε τότε αντιβασιλιάς, αλλά πέθανε και αυτή ένα μήνα αργότερα.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Ενισχύει η Πολωνία την φύλαξη των συνόρων της : Άρχισαν ροές μεταναστών από Λευκορωσία * Φοβάται νέα εργαλειοποίηση με τη βοήθεια της Wagner

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: