Θέλει καθαρές κουβέντες: Ο φορέας του EuroAsia Interconnector πανέτοιμος να παράσχει στην Ελεγκτική Υπηρεσία της Κύπρου όσα στοιχεία χρειαστούν

Ο χάρτης του Euro-Asia Interconnector. Φωτογραφια από την ιστοσελίδα του φορέα.




Έτοιμος να παράσχει την όποια αναγκαία πληροφορία ή στοιχεία του ζητηθούν στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κύπρου, δηλώνει ο φορέας υλοποίησης του EuroAsia Interconnector.

Τονίζει πως «η συμμετοχή της Κυπριακής Κυβέρνησης, ως μέτοχος, δεν αποτελεί παράγοντα ολοκλήρωσης της χρηματοδότησης του έργου και δεν είχε συμπεριληφθεί στο χρηματοδοτικό πλάνο που υπέβαλε».

Οι αναφορές του φορέα υλοποίησης γίνονται με σημερινή ανακοίνωση, ύστερα από τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ότι η Υπηρεσία προτίθεται να παρέμβει καθότι το έργο λαμβάνει €100 εκατ. από την Κυπριακή Δημοκρατία «και απαιτεί πρόσθετα εκατοντάδες εκατομμύρια από το κράτος αλλά και το ελληνικό κράτος».

Στην ανακοίνωσή του, ο EUroAsia σημειώνει ότι απέστειλε «σχετική επιστολή προς την Ελεγκτική Υπηρεσία με την οποία επεξηγεί και διευκρινίζει τα θέματα που έχουν εγερθεί».

«Ταυτόχρονα, με προσήλωση στην αρχή της διαφάνειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η εταιρεία δηλώνει έτοιμη να παράσχει κάθε αναγκαία πληροφορία ή στοιχεία που θα ζητηθούν, στο πλαίσιο άσκησης των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίσει να συμμετέχει και ως μέτοχος στο Φορέα Υλοποίησης του έργου ή να παραχωρήσει κρατική εγγύηση».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι έργο EuroAsia Interconnector υλοποιείται από το 2013, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 347/2013 (869/2022) και τις Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ρυθμιστικών Αρχών (ACER) και ότι η αξιολόγησή του γίνεται εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εθνικών Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρισμού ENTSO-E και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει των κριτηρίων που καθορίζονται στον εν λόγω Κανονισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά και την πρόσφατη υπογραφή της Σύμβασης κατασκευής των υποθαλάσσιων καλωδίων (με την εταιρεία Nexans), ο Φορέας Υλοποίησης μαζί με τους χρηματοοικονομικούς του συμβούλους προχωρούν στην ολοκλήρωση της χρηματοδότησης σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πλάνο.

«Πέραν της Ευρωπαϊκής χορηγίας που έχει εξασφαλιστεί και των ιδιωτικών κεφαλαίων μετά και τη πρόταση συμμετοχής του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας ΑΔΜΗΕ, αναμένεται η θέση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, βάσει της οποίας θα οριστικοποιηθούν και οι υπόλοιπες διαδικασίες χρηματοδότησης από άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα», τονίζεται.

Ο EuroAsia, διευκρινίζει πως «η αναφορά για δυνητική παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων, εάν και εφόσον αυτές χρειαστούν, προέκυψε από την ενδεχόμενη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, της οποίας σε παρόμοιες περιπτώσεις έχει παραχωρηθεί κρατική εγγύηση για την παραχώρηση δανείου».

Προσμετρώντας τη μεγάλη σημασία του έργου και στο στάδιο που βρίσκεται, την έναρξη δηλαδή των κατασκευαστικών εργασιών, ο Φορέας Υλοποίησης παραμένει στη διάθεση της κυπριακής κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε, σε συνεργασία μαζί τους, να παράσχει θεσμικά οποιεσδήποτε πληροφορίες και διευκρινήσεις και να συζητήσει οποιεσδήποτε προτάσεις που υποβοηθούν στην ομαλή συνέχιση της υλοποίησης του έργου.

O EuroAsia σημειώνει ακόμη ότι η υλοποίηση αυτού του πολυδιάστατου μεγάλου έργου, γίνεται δομημένα και εντός των διαδικασιών που προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, με πλήρη διαφάνεια, διαβουλεύσεις με όλους του θεσμικούς και κρατικούς φορείς και τη συμμετοχή του κοινού.

Η πρόοδος της υλοποίησής του, εποπτεύεται από τις αρμόδιες Εθνικές και Ευρωπαϊκές Αρχές, όπως τις Εθνικές Αρμόδιες Αρχές Αδειοδοτήσεων Κύπρου (Υπουργείο Ενέργειας) και Ελλάδας, τις Ρυθμιστικές Αρχές, τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ρυθμιστικών Αρχών ACER, τις περιφερειακές ομάδες αποτελούμενες από εκπροσώπους των κρατών μελών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τα οφέλη και η βιωσιμότητα του έργου έχουν αξιολογηθεί και υιοθετηθεί από την ΕΕ στο πλαίσιο εξασφάλισης Ευρωπαϊκής χορηγίας €658 εκ., τη μεγαλύτερη που ιστορικά έχει λάβει έργο στην Κύπρο από την ΕΕ», αναφέρεται.

Τι λέει το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας για το τζαμί δίπλα από τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα; Αδιανόητο να λειτουργήσει ορθόδοξη εκκλησία δίπλα σε μουσουλμανικό τέμενος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: