Tα φτερά που προσφέρουν ζωή: 451 αεροδιακομιδές για 635 ασθενείς από την Αεροπορία Στρατού μέσα σε 18 μήνες [βίντεο]

Αεροδιακομιδή με ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού. Photo via YouTube




Το σύνθημα τους «οπουδήποτε/ οποτεδήποτε». Η ετοιμότητα τους ικανή, ώστε να βρίσκονται με ταχύ ρυθμό δίπλα σε κάθε πολίτη που πρέπει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο που μπορεί το προσωπικό να εξυπηρετήσει και ν´αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας.

Το 4ο ΤΕΑΣ με τα Chinook, όπως και το 2ο Τάγμα ελικοπτέρων Αεροποριας Στρατού με τα πολύπαθα ΝΗ-90, αν και στο ΟΠΤΙΚΟ υλικό απουσιάζουν, 365 ημέρες μετέχουν στην κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων ως ένα «φτερό» του ευρύτερου Από Μηχανής» θεού που φτάνει σε απομακρυσμένες περιοχές προσφέροντας ζωή!

Κάθε αεροδιακομιδή, για τους πιλότους και το πλήρωμα του ελικοπτέρου είναι ξεχωριστή εμπειρία, χαράς, άγχους, ευθύνης, συνέπειας.

Όμως κάθε αεροδιακομιδή δεν παύει για το πτητικό μέσο να είναι και μια «πληγή».

Πολλά έχουν ειπωθεί στο δημόσιο λόγο για τις διαθεσιμότητες, την απαραίτητη επιχειρησιακή εκπαίδευση στην οποία χρειάζονται τα μέσα αυτά, αλλά την ίδια στιγμή βρίσκονται σε αεροδιακομιδές ή σε συντήρηση.

Τα ίδια μέσα μετέχουν και στις φωτιές το καλοκαίρι. Η αεροπυροσβεση είναι μέρος και της αεροπορίας στρατού.

Κατά συνέπεια κι αυτό το κομμάτι που είναι επίπονο για το μέσο είναι μια ακόμη «πληγή». Αλλά οι ΕΔ ως γρανάζι του κρατικού μηχανισμού είναι ικανές να δείχνουν ότι αποτελούν το μακρύ χέρι βοήθειας.

Η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι συνεχής πολυεπίπεδη και ιδιαιτέρως σημαντική.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Επιτελείο Στρατού συμβάλει στην ενίσχυση του έργου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στον τομέα των αεροδιακομιδών.

Ο Στρατός Ξηράς, με τα επιχειρησιακά πτητικά του μέσα αποτελεί τη «γέφυρα ζωής» στο Αιγαίο ή οπουδήποτε απαιτηθεί, για την αεροδιακομιδή ασθενών οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας στις υγειονομικές μονάδες των αστικών κέντρων, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Κατά τη διάρκεια του έτους 2022, ο Στρατός Ξηράς πραγματοποίησε, ημέρα και νύχτα 296 αεροδιακομιδές, ενώ διακομίσθηκαν συνολικά 407 ασθενείς.

Το ίδιο διάστημα αεροσκάφος της Αεροπορίας Στρατού ανέλαβε τη μεταφορά 7 μοσχευμάτων.

Συνολικά, το έτος 2022 τα πτητικά μέσα της Αεροπορίας Στρατού συμπλήρωσαν 819 ώρες πτήσεις για αποστολές αεροδιακομιδών.

Τέλος, κατά το τρέχον έτος και συγκεκριμένα για τo Α΄ εξάμηνο του 2023, η Αεροπορία Στρατού εκτέλεσε 155 αποστολές αεροδιακομιδών, διακομίσθηκαν συνολικά 228 ασθενείς, συμπληρώνοντας 476 ώρες πτήσεις, ενώ πραγματοποίησε και τη μεταφορά 13 μοσχευμάτων.

Η Άγκυρα τα …βλέπει όλα “μέλι γάλα” στο Αιγαίο: Αλλά αφήνει έξω από τα προβλήματα που δημιουργεί την κατοχή της Κύπρου, ομιλεί πάλι για “δύο κράτη”

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: