Η Άγκυρα τα …βλέπει όλα “μέλι γάλα” στο Αιγαίο: Αλλά αφήνει έξω από τα προβλήματα που δημιουργεί την κατοχή της Κύπρου, ομιλεί πάλι για “δύο κράτη”

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Zeki Aktürk. Φωτογραφία από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας




Ο νέος εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ζεκί Ακτούρκ επιχείρησε χθες να αφήσει έξω από τα ελληνοτουρκικά θέματα την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, τονίζοντας ότι “το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον Τούρκο εκπρόσωπο που μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου:

«Ευχή μας είναι η θετική δυναμική που έχουμε επιτύχει στις διμερείς μας σχέσεις τους τελευταίους μήνες θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο, διατηρώντας τους διαύλους του διαλόγου ανοικτούς, για να ζήσουν ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός σε ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια, αξιοποιώντας δίκαια τον πλούτο της περιοχής. Το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Τα παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ζεκί Ακτούρκ, για τις σχέσεις με την Ελλάδα

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Τουρκία «είναι υπέρ της επίλυσης όλων των συγκρούσεων με ειρηνικές μεθόδους, αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα της συμμαχίας και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για το σκοπό αυτό”.

“Θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών να συνεχίσουμε τη θετική ατζέντα που ξεκίνησε με τη μεγάλη καταστροφή του σεισμού που βιώσαμε και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα την ίδια περίοδο και να μην επιστρέψουμε σε ενέργειες και συζητήσεις που αυξάνουν την ένταση κατά καιρούς», τόνισε ο Ζεκί Ακτούρκ.

  • Η καλύτερη λύση δύο κράτη στην Κύπρο

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας τονίζει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο με αποφασιστικότητα.

«Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της (παράνομης) “τδβκ” στο νησί. Τονίζουμε ότι δύο κυρίαρχα, ισότιμα και ανεξάρτητα κράτη είναι η μόνη λύση στην Κύπρο. Σύμφωνα με τις συνθήκες εγγύησης και συμμαχίας, στεκόμαστε στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας σήμερα όπως και στο παρελθόν.

Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να εγγυάται την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», καταλήγει.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς: Η επανένωση της Κύπρου δεν πρέπει να αναβληθεί άλλο, δήλωσε η Τζούλι Φίσε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: