Στο τραπέζι και το Αιγαίο, ξαφνικά ο Λευκός Οίκος θυμήθηκε το Κογκρέσο: Θα επεξεργαστεί, λέει ο Κίρμπι, το θέμα των F-16 στην Τουρκία με τους Αμερικανούς νομοθέτες




Ο Τζον Κίρμπι, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρμόδιος για την ενημέρωση και την επικοινωνία, ανακάλυψε ξαφνικά το αμερικανικό …Κογκρέσο.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, μίλησαν και για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο.

Σε δηλώσεις του χθες το βράδυ και απαντώντας στην ερώτηση αν η απόφαση για την παροχή των F-16 στην Τουρκία σχετίζεται κάπως με την απόφαση που έλαβε η Άγκυρα για την Σουηδία, τόνισε:

“Θα έλεγα απλώς ότι ο πρόεδρος έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό την πώληση των F-16 στην Τουρκία, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των F-16 που ήδη διαθέτουν. Και, ξέρετε, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το επεξεργαστούμε με το Κογκρέσο. Το γνωρίζουμε αυτό και έτσι είχαμε αυτές τις συζητήσεις”.

Σε άλλη ερώτηση, αν ο πρόεδρος Τζον Μπάιντεν, έχει κάποια ισχυρή υποστήριξη στο Καπιτώλιο σχετικά με αυτό το θέμα, ο κ. Κίρμπι είπε:

“Λοιπόν, νομίζω ότι σταθώ στο γεγονός ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με τα μέλη του Κογκρέσου και θα το κάνουμε αυτό στο μέλλον”.

Οι δηλώσεις του κ. Κίρμπι άφησαν πικρή γεύση στους Τούρκους διπλωμάτες, καθώς ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε συμφωνίες με την Τουρκία χωρίς να διαβουλευθεί με το Κογκρέσο.

  • Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνεχάρη τον Πρόεδρο Ερντογάν για τη συμφωνία που κατέληξε με τον Σουηδό Πρωθυπουργό Kristersson και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ να στείλει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο για επικύρωση.

Οι Πρόεδροι συζήτησαν τις προσπάθειες για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, χαιρετίζοντας τον τελευταίο γύρο συζητήσεων στον στρατηγικό μηχανισμό και ανταλλάσσοντας απόψεις για αμυντικές και οικονομικές προτεραιότητες.

Συζήτησαν επίσης περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς υποστήριξής τους προς την Ουκρανία και τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο.

Η “απόρρητη” ενημέρωση του γερουσιαστή Μενέντεζ (και το τελεσίγραφο): Πρέπει να έχει πλειονέκτημα η Ελλάδα στο Αιγαίο για να πάρουν το πράσινο φως τα F-16 της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: