Η “απόρρητη” ενημέρωση του γερουσιαστή Μενέντεζ (και το τελεσίγραφο): Πρέπει να έχει πλειονέκτημα η Ελλάδα στο Αιγαίο για να πάρουν το πράσινο φως τα F-16 της Τουρκίας

U.S. Senate Foreign Relations Committee Chairman Robert Menendez, at The Economist’s Annual New York-Mediterranean Business Summit on July 10, Photo by Eleni Sakellis, National Herald




Ο έγκυρος ιστότοπος Washington Examiner φιλοξενεί άρθρο σύμφωνα με το οποίο, ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez) – (DNJ), ζήτησε «διαβεβαιώσεις» από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) ότι η ασφάλεια της Ελλάδας θα αναβαθμισθεί προκειμένου να έχει ένα «ποιοτικό πλεονέκτημα» στην περιοχή.

Αν συμβεί αυτό, ενδεχομένως ο γερουσιαστής να είναι πρόθυμος να άρει τις αντιρρήσεις του στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, αλλά ακόμα δεν είναι πεπεισμένος, μετά την συμφωνία της Άγκυρας να επιτρέψει στην Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Menendez, ο οποίος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας έχει ουσιαστικό δικαίωμα αρνησικυρίας επί σημαντικών στρατιωτικών πωλήσεων.

Αντιτίθεται, για μακρύ χρονικό διάστημα, στην αναβάθμιση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, κόστους 20 δις δολαρίων, επικαλούμενος τις στρατιωτικές επιδρομές της εντός του εναερίου χώρου της Ελλάδας. Οι ανησυχίες αποτελούν μέρος ευρύτερων επιφυλάξεων ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος.

«Η Τουρκία έχει προσπαθήσει να ανατρέψει αυτή τη φήμη τους τελευταίους μήνες, ενισχύοντας τη σχέση της με την Ουκρανία παρά την κριτική ότι είχε γίνει πολύ φιλική με τη Ρωσία. Η απόφασή της να αναστείλει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, έχει οδηγήσει σε τριβές με τη Δύση. Η Τουρκία, την Δευτέρα, ήρε αυτήν την αντίθεση, ενόψει της Συνόδου της Συμμαχίας στη Λιθουανία, προφανώς για να βοηθήσει να αμβλυνθούν οι ενδοιασμοί του Menendez να δώσει τα δώσει τα F-16» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Αλλά, ο κ. Μενέντεζ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν, η οποία προσέφερε τα F-16 για να δελεάσει την Τουρκία, πριν την Σύνοδο, δεν έχει κάνει ακόμα αρκετά για να κερδίσει την υποστήριξή του.

Μιλώντας την Δευτέρα το βράδυ σε δημοσιογράφους, ζήτησε «διαβεβαιώσεις» από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) ότι η ασφάλεια της Ελλάδας θα αναβαθμισθεί προκειμένου να έχει ένα «ποιοτικό πλεονέκτημα» στην περιοχή.

«Διεξάγουμε συζητήσεις με την Διοίκηση. Ακόμα έχω ανησυχίες» δήλωσε, «τους είπα για αυτές τις ανησυχίες. Αν μπορούν να βρουν έναν τρόπο να διασφαλίσουν ότι θα σταματήσει η επιθετικότητα της Τουρκίας κατά των γειτόνων της….τότε ενδεχομένως να υπάρχει ένα μονοπάτι» πρόσθεσε. 

Αυτό το μονοπάτι θα μπορούσε να βρεθεί γρήγορα. Δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εφόσον υπάρξει μία συμφωνία, αναμένει να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Αλλά, δήλωσε ότι η πρόθεση της Διοίκησης Biden να δώσει στην Ελλάδα μαχητικά F-35 δεν είναι αρκετή γι’ αυτόν για να άρει την αντίθεσή του. Ούτε η ανάπαυλα σε αυτό που αποκάλεσε «φιλοπόλεμη διάθεση» της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Αρνήθηκε να εξειδικεύσει ποιος στρατιωτικός εξοπλισμός θα έδινε στην Ελλάδα ένα πλεονέκτημα.

Την Δευτέρα, ο κ. Menendez, μαζί με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, χαιρέτησε την συμφωνία για την Σουηδία, μίας από τις δύο χώρες που αιτήθηκαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Σουηδία αξίζει να είναι μέλος στο ΝΑΤΟ. Είναι ένας πολλαπλασιαστής δύναμης για το ΝΑΤΟ και συμμερίζεται τις αξίες μας» δήλωσε. 

Η κυβέρνηση Biden ανέφερε την Τρίτη ότι θα επιτρέψει να προχωρήσει η πώληση των F-16 στην Τουρκία. «Ο Biden ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός. Για μήνες υποστήριζε τη μεταφορά των F-16», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan. «Δεν έχει θέσει επιφυλάξεις ή όρους σε αυτό και σκοπεύει να προχωρήσει» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Washington Examiner«Bob Menendez says there ‘may be a pathway‘ for sale of F-16s to Turkey»

«Εκβιαστές όπως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο θάνατος της Ε.Ε.»: Ένα φοβερό άρθρο γνώμης για τη μεγαλύτερη αλήθεια που αφορά τον εκβιαστή “Σουλτάνο”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: