Συγκεντρώσεις αύριο έξω από τα Δημαρχεία της Γαλλίας με τις σειρήνες να ηχούν: Για να επανέλθει η τάξη

epa10722065 French soldiers, part of the national security plan ‘Vigipirate’, keep watch as they secure the area near the Arc de Triomphe after a night of clashes in Paris, France, 02 July 2023. Violence broke out across France over the fatal shooting of a 17-year-old teenager by a police officer during a traffic stop in Nanterre on 27 June. The French Interior Ministry released a provisional bulletin for 02 July reporting on the fifth night of rioting with 719 people arrested nationwide and 45 police officers or gendarmes injured. EPA/OLIVIER MATTHYS




Δήμαρχοι και πολίτες καλούνται να συγκεντρωθούν αύριο, Δευτέρα, μπροστά από τα δημαρχεία των πόλεων σε όλη τη Γαλλία, οι σειρήνες των οποίων θα ηχήσουν, μετά την επίθεση με όχημα εναντίον της κατοικίας δημάρχου πόλης κοντά στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας (AMF).

«Η AMF αποφάσισε να καλέσει τους αιρετούς και τον πληθυσμό σε κινητοποίηση, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια (…) και στο πλαίσιο αυτό αύριο στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) αποφασίσαμε με (…) όλους τους δημάρχους της Γαλλίας να καλέσουμε σε συγκεντρώσεις στα προαύλια των δημαρχείων, θα ηχήσουν οι σειρήνες (…) και συνεχίζουμε καθημερινά τη δουλειά μας για να επανέλθει η τάξη», δήλωσε ο Νταβίντ Λινάρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Σε σοκ η Γαλλία από την επίθεση σε δήμαρχο και την οικογένειά του

Η Γαλλία βρίσκεται σήμερα σε σοκ μετά την επίθεση με όχημα που χρησιμοποιήθηκε σαν πολιορκητικός κριός εναντίον της κατοικίας ενός δημάρχου, κατά την πέμπτη νύκτα βίαιων επεισοδίων, η ένταση των οποίων ήταν ωστόσο μειωμένη με σχέση με την προηγούμενη.

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κρίσης που βιώνει από την Τρίτη η Γαλλία είναι η ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία ότι θα πραγματοποιηθεί απόψε σύσκεψη για την κατάσταση υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, η κατοικία του συντηρητικού δημάρχου της πόλης Λ’ Άι-λε-Ροζ, στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού, δέχθηκε επίθεση από ταραχοποιούς που έριξαν επάνω της ένα όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν η σύζυγος του δημάρχου και ένα από τα παιδιά του την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν.

  • Ο τοπικός εισαγγελέας δήλωσε πως άρχισε έρευνα για απόπειρα φόνου.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή όπου δέχθηκε επίθεση το σπίτι του δημάρχου και επανέλαβε την έκκλησή της για να τερματισθεί η «απαράδεκτη» βία.

Νεαροί ντυμένοι στα μαύρα 

Στο Παρίσι, σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων, καθώς μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούσαν από την Παρασκευή σε συγκεντρώσεις εκεί.

Κατά μήκος της λεωφόρου, μικρές ομάδες νεαρών ντυμένων στα μαύρα περιφέρονταν, παρακολουθούμενοι από τα CRS, τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την αποκατάσταση της τάξης, μπροστά από τα καταστήματα, οι βιτρίνες των οποίων είναι καλυμμένες για προστασία με σανίδες.

Χθες, Σάββατο, τελέσθηκε η κηδεία του Ναέλ στη Ναντέρ παρουσία της μητέρας του, της γιαγιάς του και εκατοντάδων ανθρώπων. Η τελετή ήταν «πολύ ήρεμη, με περισυλλογή και χωρίς έκτροπα», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Παρίσι, France

Περίεργη “ηρεμία” στη Γαλλία μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ: Στο αρχηγείο της αστυνομίας ξενύχτησε η πρωθυπουργός Μπορν, ο Μακρόν μένει Παρίσι, δεν πάει Βερολίνο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: