Σαουδική Αραβία: Στο πλυντήριο τα ανθρώπινα δικαιώματα με απορρυπαντικό εξωφρενικές μεταγραφές και αμαρτωλές χορηγίες ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων

epa10461506 Soccer fans of Real Madrid, with one holding a tshirt of Al-Nassr’s Cristiano Ronaldo, prior to the FIFA Club World Cup final between Real Madrid and Al Hilal SFC in Rabat, Morocco, 11 February 2023. EPA/Mohamed Messara




Η Σαουδική Αραβία έχει ξοδέψει τουλάχιστον 6,3 δισ. δολάρια σε αθλητικές συμφωνίες από τις αρχές του 2021, ποσό τετραπλάσιο από εκείνο που είχε δαπανηθεί σε προηγηθείσα περίοδο έξι ετών, σε μια χορεία γεγονότων που επικρίνεται ως προσπάθεια να αποσπάσει την διεθνή προσοχή από τις μαύρες επιδόσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, η Σαουδική Αραβία έχει χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, ξοδεύοντας για τον αθλητισμό σε μια κλίμακα που άλλαξε εντελώς το επαγγελματικό γκολφ και μεταμόρφωσε τη διεθνή μεταγραφική αγορά στο ποδόσφαιρο.

Μόλις τη Δευτέρα, ο σύλλογος της Σαουδικής Αραβίας Al Hilal υπέβαλε προσφορά – παγκόσμιο ρεκόρ για τον Γάλλο αρχηγό, Κυλιάν Μπαπέ, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συνολική επένδυση των 6,3 δισ. δολαρίων ισοδυναμεί περίπου με το ΑΕΠ του Μαυροβουνίου ή των νήσων Μπαρμπάντος.

Και είναι κατά πολύ περισσότερα από τα δεδομένα που συγκέντρωσε η Grant Liberty πριν από δύο χρόνια, εκτιμώντας ότι η Σαουδική Αραβία ξόδεψε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο μεταξύ 2014 και αρχές του 2021.

Ομάδες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Grant Liberty, η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch ονομάζουν τέτοιες δαπάνες ως «αθλητικό πλυντήριο»:  χρηματοδότηση δηλαδή σπουδαίων αθλητικών γεγονότων προκειμένου να μην ασχολείται κανείς με τα πεπραγμένα της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Kάποτε, αθλητικές προσωπικότητες και μεγάλα brands απέρριπταν προσφορές για συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία λόγω των καλά τεκμηριωμένων υποθέσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της», αναφέρει η Grant Liberty. «Ωστόσο, υπάρχει μια ανησυχητική αλλαγή στην ηθική αυτή στάση, καθώς οι προσοδοφόρες συμφωνίες γίνονται πλέον αποδεκτές παρά τις συνεχιζόμενες και επιδεινούμενες παραβιάσεις».

Μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 , η Σαουδική Αραβία αποκλείστηκε από διάφορα αθλητικά δρώμενα, με πολλές μεγάλες εταιρείες να αποσύρουν ή να σταματούν τις επενδύσεις τους στη χώρα.

Όμως τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται πλέον το Βασίλειο της Δ. Αραβίας, διεθνώς. Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάποτε υποσχέθηκε να μετατρέψει σε παρία τη Σαουδική Αραβία για εκείνη την υποόθεση δολοφονίας, ταξίδεψε εκεί πέρυσι, χαιρετώντας τον διάδοχο διάδοχο και ντε φάκτο ηγέτη, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με μια αμφιλεγόμενη χειραψία με τη γροθιά.

 

Ο Guardian συνέταξε και ανέλυσε μια λίστα με επενδύσεις που έγιναν από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας –ένα από τα 10 μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία που υπολογίζονται σε 700 δισεκατομμύρια δολάρια– καθώς και από άλλους κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής αρχής. Το συνολικό ποσό των 6,3 δισ. δολαρίων είναι πιθανώς μια υποεκτίμηση του πραγματικού ποσού, καθώς το PIF είναι διαβoήτως αδιαφανές ως προς τα οικονομικά του και ουδέποτε δημοσιοποιούνται λεπτομέρειες των συναπτόμενων συμφωνιών.

 

Η αγορά της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ τον Οκτώβριο του 2021 από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων για 391 εκατομμύρια δολάρια προκάλεσε ανησυχίες από ομάδες δικαιωμάτων, ιδίως τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία επέκρινε τον σύλλογο αφού διέρρευσαν εικόνες που έδειχναν αλλαγές στην εκτός έδρας φανέλα του για να ταιριάζουν με τα χρώματα της εθνικής ομάδας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Φέλιξ Τζέικενς της Διεθνούς Αμνηστίας λέει ότι η επιλογή αυτή «επιδεικνύει τη δύναμη του δολαρίου της Σαουδικής Αραβίας και την αποφασιστικότητα του βασιλείου να ξεπλύνει το βάναυσο, αιματοβαμμένο ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ένα χρόνο αργότερα, το PIF δήλωσε την πρόθεσή του να δαπανήσει 2,3 δισ. δολάρια σε χορηγίες ποδοσφαίρου. To πρότζεκτ περιλαμβάνει τεράστιες και απροσδιόριστες επενδύσεις για την αγορά πλειοψηφικών μεριδίων σε τέσσερις ποδοσφαιρικές ομάδες της Σαουδικής Αραβίας.

Στη συνέχεια, οι τέσσερις αυτοί σύλλογοι άρχισαν να ξοδεύουν αφειδώς για να προσελκύσουν παίκτες από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα την Al-Nassr, η οποία απέκτησε τον Cristiano Ronaldo για 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, καθιστώντας τον τον πιο ακριβοπληρωμένο αθλητή στον κόσμο.

Την υπογραφή του Ρονάλντο την περασμένη σεζόν ακολούθησαν πολλά αστέρια και προπονητές, όπως ο Καρίμ Μπενζεμά από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ν’Γκόλο Καντέ από την Τσέλσι, ο Ρομπέρτο ​​Φιρμίνο από τη Λίβερπουλ και ο πρώην προπονητής της Άστον Βίλα, Στίβεν Τζέραρντ.

Ο  Λιονέλ Μέσι φέρεται να πληρώνεται περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια από την τουριστική αρχή της Σαουδικής Αραβίας για την προβολή της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας διαφήμισης για πολυτελή ταξίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έλαβε μια προσφορά από την Αλ Χιλάλ ύψους 350 εκατομμυρίων λιρών, αλλά αντ’ αυτού επέλεξε την ομάδα του MLS των ΗΠΑ Ίντερ Μαϊάμι.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA 2023.

Το PIF έχει επίσης κάνει σημαντικές επενδύσεις που έχουν φέρει τα πάνω κάτω στο γκολφ και τώρα καθιστούν τη Σαουδική Αραβία ίσως την πιο ισχυρή δύναμη στο άθλημα. Τον Οκτώβριο του 2021, το Ταμείο επένδυσε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του γκολφ LIV, ενός μεγάλου τουρνουά.

Μερικές ακόμη επενδύσεις του βασιλείου περιλαμβάνουν πυγμαχία και μηχανοκίνητα αθλήματα. Φέτος, ο YouTuber – μπόξερ Τζέικ Πολ πάλεψε με τον Tommy Fury στο Ριάντ για πληρωμές 3,2 εκατομμυρίων και 2 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα. Το βασίλειο πλήρωσε επίσης περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσει έναν αγώνα βαρέων βαρών μεταξύ του Oleksandr Usyk και του Anthony Joshua το 2022.

Το 2021, το PIF επένδυσε σε χορηγία 550 εκατομμυρίων δολαρίων της McLaren Group Ltd, μιας εταιρείας που ανήκει στο Μπαχρέιν με έδρα το Woking και αποτελεί σημαντικό μέρος της Formula 1 μέσω της κατασκευής αγωνιστικών αυτοκινήτων.

Το ποσό των 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν περιλαμβάνει επίσης τα 40-45 εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύει ετησίως ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco για να χορηγεί τη Formula 1 ή άλλα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί πριν από το 2021, όπως 65 εκατομμύρια δολάρια για τη διεξαγωγή ενός ετήσιου Grand Prix στο βασίλειο.

Το σύνολο δεν περιλαμβάνει επίσης τις εκτεταμένες δαπάνες του PIF στον κόσμο των ηλεκτρονικών αθλημάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης επένδυσης 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Embracer Group και αθλητικών εκδηλώσεων όπου το ποσό χορηγίας είναι άγνωστο.

Με πληροφορίες από Guardian

Απίστευτα άτυχη η εθνική πόλο γυναικών στο Παγκόσμιο: Είχε πέντε δοκάρια, το πάλεψε αλλά ηττήθηκε με 10-9 από την Ουγγαρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: