Restart στις σχέσεις Αθήνας-Τελ Αβίβ: Κοινή άσκηση στην σκληρή έρημο του Νεγκέβ για τα Ραφάλ και κινήσεις Δένδια με το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Το ισραηλινό τάνκερ εφοδίασε ελληνικά μαχητικά ημέρα και νύχτα στα τέλη Μαίου, αρχές Ιουνίου. Πηγή: ΓΕΕΘΑ/ Πολεμική Αεροπορία




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Το νήμα της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Αθήνα και Τελ Αβίβ πιάνει ο Νίκος Δένδιας ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοβάν Γκάλαντ.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα ήταν κατά μία έννοια αιτία ατονίας στις σχέσεις των δυο κρατών. Ωστόσο, η στρατηγικής σημασίας αμυντική συνεργασία με το ισχυρό κράτος του Ισραήλ τοποθετείται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και προσωπικά του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Και μάλιστα αυτό το «restart» έρχεται σε μια στιγμή που η Άγκυρα έχει επιχειρήσει επίθεση φιλίας στο Τελ Αβίβ, σε μια ακόμη προσπάθεια να διαλύσει τα σύννεφα που υπάρχουν εδώ και χρόνια ανάμεσα στις δύο χώρες. Πολλά έχουν γραφεί και για το ταξίδι του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Άγκυρα ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, όμως αυτό, όπως σημειώνουν έμπειροι αναλυτές, θα εξαρτηθεί από πολλά…

Από την ημέρα της ανακοίνωσης του κυβερνητικού σχήματος η Hellas Journal είχε επισημάνει ότι ο Νίκος Δένδιας θα επενδύσει ιδιαίτερα, στο κομμάτι που του αναλογεί, στις αμυντικές συνεργασίες και την αμυντική διπλωματία.

Ειδικά με το ισχυρό κράτος της Μεσογειακής λεκάνης η Ελλάδα έχει ανοίξει τα χαρτιά της, επενδύοντας πολλά στη σχέση αυτή σε πολλούς τομείς και πέραν της αμυντικής συνεργασίας.

Άλλωστε και στον τομέα της ενέργειας δεν ήταν λίγες οι συζητήσεις που είχαν γίνει αν και ορισμένες από αυτές φαίνεται ότι δεν βρήκαν το έδαφος που θα ήθελαν οι ενδιαφερόμενες χώρες.

  • Η άμεσα μελλοντική συνάντηση Δένδια-Γκάλαντ σηματοδοτεί τη διεύρυνση των επαφών στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και της στρατιωτικής παρουσίας τμημάτων στη μία ή την άλλη χώρα.

Τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας, δύο ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ προσέφεραν πιστοποίηση και εκπαίδευση σε τουλάχιστον 60 Έλληνες αεροπόρους για να ανεφοδιαστούν στον αέρα, ημέρα και νύχτα.

Τους επόμενους μήνες σχεδόν σύσσωμη η 332 Μοίρα «Γεράκι» με τα νεοαποκτηθέντα Rafale F3R θα προσγειωθεί στην αεροπορική βάση στην έρημο του Νεγκέβ. Εκεί που διεξάγεται η ιδιαίτερα απαιτητική άσκηση «Blue Frag». Και μάλιστα αυτή είναι η πρώτη επίσημη για τους αεροπόρους και μηχανικούς των Rafale που θα βγουν ύστερα από αρκετά χρόνια εκτός συνόρων.

Αμυντική ενίσχυση…

Η Αθήνα έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το Τελ Αβίβ και στον τομέα της αμυντικής ενίσχυσης διότι την περίοδο αυτή που έχει υπογράφει η συμφωνία για τους Spike Nlos, οι διαβουλεύσεις ίσως κινηθούν στο επίπεδο οι πύραυλοι να φτάσουν όσο το δυνατό πιο σύντομα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι διαβουλεύσεις για τις συλλογές Spice που αφορούν την ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου, τα F-16, καθώς επίσης και οι πύραυλοι μακρού πλήγματος Rampage παραμένουν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών.

Πολλά έχουν ειπωθεί στο πρόσφατο παρελθόν για ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά ακόμη και για Ισραηλινά σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, πέραν βεβαίως από το anti-drone σύστημα που φέρεται να κατέχει η Ελλάδα και είναι Ισραηλινής κατασκευής.

Και φυσικά η συνεργασία Αθήνας- Τελ Αβίβ περνά από την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα και συγκεκριμένα από την πίστα της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος. Εκεί βρίσκονται τα μισθωμένα αεροσκάφη από το Ισραήλ, Μ-346. Το επόμενο διάστημα βάσει της συμβάσεως πρέπει να φτάσουν, με το νέο έτος, και άλλα jet εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι την προηγούμενη τετραετία είχαν προχωρήσει συζητήσεις που αφορούσαν στην αποστολή C-130 από την Ελλάδα ώστε τα μεταφορικά αεροσκάφη να επανέλθουν σε πτητική κατάσταση.

Πρώτα όμως η Κύπρος…

Ωστόσο το πρώτο ταξίδι του Νίκου Δένδια έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τον εκάστοτε υπουργό Εθνικής Άμυνας. Τις επόμενες ώρες ο νέος υπουργός μεταβαίνει στη Λευκωσία που θα τον υποδεχτεί ο Κύπριος ομόλογός του Μιχάλης Γιωργάλλας.

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου, η αμυντική συμφωνία της Λευκωσίας με την Ουάσιγκτον που έχει ενοχλήσει σφόδρα την Άγκυρα, η συνέχιση της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ και βεβαίως η προσπάθεια που γίνεται από την Κυπριακή πλευρά για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, είναι ορισμένα από αυτά που βρίσκονται στην ατζέντα του Νίκου Δένδια.

Ο Έλληνας υπουργός την προηγούμενη τετραετία είχε πρωτοστατήσει στις διαβουλεύσεις, στο πλευρό της Λευκωσίας, για το μεγάλο θέμα του Κυπριακού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Σήμερα με τα μηχανογραφικά επιλέγουν και επιλέγονται οι μαχητές του αύριο: Για τη δικτυοκεντρική εποχή της αεροπορίας στα F-16 Viper, τα Rafale και μελλοντικά τα F-35

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: