Πραξικόπημα και εισβολή οι μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές: Εκδήλωση τιμής για τον Μάρτυρα της Δημοκρατίας, Γεώργιο (Κόκο) Φωτίου, στη Λάρνακα

Πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο πεσόντων κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Το πραξικόπημα και η εισβολή είναι οι μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές του τόπου, ανέφερε σε ομιλία της η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη δημοκρατική αντίσταση, που διοργάνωσε η ΕΔΕΚ Λάρνακας στον χώρο της προτομής του πρωτομάρτυρα της δημοκρατικής αντίστασης Γεώργιου (Κόκου) Φωτίου.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε έναν χώρο ιερό, που φιλοξενεί την προτομή του ήρωα Κόκου Φωτίου, του πρωτομάρτυρα της αντίστασης».

Σημείωσε πως «οι συνέπειες του πραξικοπήματος και της εισβολής είναι μετρήσιμες στις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν, στη γη που καταπατείται από το πόδι του εισβολέα, στις μνήμες των ανθρώπων που έχουν γίνει εφιάλτης και που το Δεν Ξεχνώ έγινε καθημερινότητα».

Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε, επίσης, στη στήριξη ΕΔΕΚ προς τον Μακάριο και σημείωσε πως το αποτέλεσμα των εγκληματικών ενεργειών που προκάλεσε το πραξικόπημα και η παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 είναι αποτυπωμένο στον ήχο της σειρήνας που ηχεί κάθε χρόνο την μαύρη αυτή επέτειο.

«Είναι αποτυπωμένο στη φωτογραφία του αγνοούμενου που τα μάτια του σε κοιτούν κατάματα και περιμένουν. Είναι αποτυπωμένη στη βαλίτσα που έμεινε πίσω, στις φωτογραφίες του γάμου που περιμένουν βουβές στον τοίχο του πατρικού του κάθε πρόσφυγα. Είναι αποτυπωμένες σε όλους εμάς τους πρόσφυγες που η αξιοπρέπεια μας καθόρισε έναν και μόνο δρόμο. Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λάρνακας Διομήδης Διομήδους, ο οποίος ανέφερε πως «αποτελεί ελάχιστο καθήκον και υποχρέωση μας η οργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τους ήρωες που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ της δημοκρατικής αντίστασης ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974».

Χριστοδουλίδης για μαύρη επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974: «H δημοκρατική μνήμη αποτελεί αδιαπραγμάτευτο χρέος προς την Ιστορία»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: