Μετά τους σεναριογράφους θα απεργήσουν και 160.000 ηθοποιοί: Παραλύει η βιομηχανία του Χόλιγουντ για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια [videos]

File Photo A file photograph showing writers carrying signs on a picket line during the start of a strike by television and film writers near Sony Pictures studios in Los Angeles (California), EPA/ANDREW GOMBERT




Το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ συνέστησε απεργία μετά τη λήξη της μεταμεσονύχτιας προθεσμίας διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία, καθώς η βιομηχανία προετοιμάζεται για την πιθανότητα της πρώτης ταυτόχρονης απεργίας συγγραφέων και ηθοποιών του Χόλιγουντ εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια.

Σε μια δήλωση, το Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (Sag-Aftra), το σωματείο που εκπροσωπεί 160.000 ηθοποιούς, ανέφερε ότι η διαπραγματευτική του επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να προτείνει απεργία. Το Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασίσει το πρωί της Πέμπτης.

Είπε: «Μετά από περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP) – η οντότητα που εκπροσωπεί μεγάλα στούντιο και streamers, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Apple, Disney, NBCUniversal, Netflix, Paramount, Sony και Warner Bros Discovery – παραμένει απρόθυμο να προσφέρει μια δίκαιη συμφωνία για τα βασικά ζητήματα που είναι απαραίτητα για τα μέλη του Sag-Aftra.

«Οι εταιρείες αρνήθηκαν να εμπλακούν ουσιαστικά σε ορισμένα θέματα και σε άλλα μας απέτρεψαν εντελώς. Μέχρι να διαπραγματευτούν με καλή πίστη, δεν μπορούμε να αρχίσουμε να καταλήγουμε σε συμφωνία. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε με ενότητα, και εκ μέρους των μελών μας, σε απεργιακή σύσταση προς το εθνικό μας συμβούλιο. Το συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα σήμερα το πρωί και θα λάβει την απόφασή του».

Μια απεργία αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις προσπάθειες δημοσιότητας για τις κορυφαίες ταινίες του καλοκαιριού. Η πρεμιέρα της Πέμπτης το βράδυ του Oppenheimer στο Λονδίνο έχει μεταφερθεί για να ξεκινήσει μια ώρα νωρίτερα, ώστε το καστ να μπορεί να παρευρεθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Άλλες μεγάλες εμπορικές ταινίες, όπως η Barbie και το Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One έχουν ήδη φιλοξενήσει τις παγκόσμιες πρεμιέρες τους, αν και τα αστέρια τους θα περιοριστούν από τη συμμετοχή σε περαιτέρω προωθητικές εκδηλώσεις.

Η απεργία μπορεί επίσης να καθυστερήσει τα βραβεία Emmy μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου ή ακόμα και τον επόμενο χρόνο, ανέφεραν δημοσιεύσεις του κλάδου.

Η Disney ανακοίνωσε ότι η πρεμιέρα της ταινίας Haunted Mansion στις 15 Ιουλίου θα συνεχιστεί στη Disneyland ανεξάρτητα από τις απεργίες, αν και οι ηθοποιοί της ταινίας – συμπεριλαμβανομένων των LaKeith Stanfield, Tiffany Haddish και Jamie Lee Curtis – δεν θα είναι παρόντες.

Το San Diego Comic-Con, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου, θα επηρεαστεί επίσης.

Πριν από την ψηφοφορία, τα κορυφαία υποκριτικά ταλέντα του Χόλιγουντ είχαν καταστήσει σαφές ότι ήταν πρόθυμοι να χτυπήσουν. Στα τέλη Ιουνίου, μια επιστολή από τους A-listers του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένης της Μέριλ Στριπ και της Τζένιφερ Λόρενς, παρότρυνε τους ηγέτες των συνδικάτων τους να μην συμβιβαστούν με μια μέτρια συμφωνία σε αυτό που θεωρούσαν ως μια ιστορικά σημαντική διαπραγμάτευση συμβολαίου.

Η ταυτόχρονη απεργία σεναριογράφων και ηθοποιών αναμένεται να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στη βιομηχανία, με σημαντικές επιπτώσεις για άλλους εργαζόμενους και την οικονομία του Λος Άντζελες.

Η απεργία του Writers Guild of America, η οποία ξεκίνησε στις 2 Μαΐου, εισέρχεται στον τρίτο μήνα της χωρίς τέλος.

Πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα στούντιο φέτος, τα μέλη των συνδικάτων ηθοποιών και σεναριογράφων ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης μιας απεργίας, εάν χρειαστεί, ένδειξη βαθιάς απογοήτευσης μεταξύ των δημιουργικών εργαζομένων του Χόλιγουντ για αυτό που λένε ότι μειώνουν τα μερίδια των κερδών των στούντιο, αυξάνοντας την επισφάλεια τους στις δουλειές τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με την αντικατάστασή τους από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Η έναρξη της απεργίας σηματοδοτήθηκε από την ισχυρή αλληλεγγύη από τους άλλους συνδικαλισμένους κλάδους του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένου του πανίσχυρου συνδικάτου Teamsters, και τα μέλη του Sag-Aftra που εμφανίστηκαν σε αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις του Writers Guild of America, ακόμη και πριν προκηρύξουν τη δική τους απεργία.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Γενικός ξεσηκωμός στην Ιταλία μετά την απόφαση δικαστή ότι το «χούφτωμα» μαθήτριας για 10 δευτερόλεπτα δεν αποτελεί και… έγκλημα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: