Πανελλαδικές 2023: Οταν ο πρώτος των πρώτων προτιμά το Cambridge από το EΜΠ* Το δικαίως αιχμηρό σχόλιο της Βάσως Κιντή

Κτίριο στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Photo by Mike Bird via Pexels




Το βρετανικό Cambridge έναντι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα προτιμήσει ο Σωτήρης Εμιρζάς, ο «πρώτος των πρώτων» των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, που με επίδοση 19.840 μορίων εξασφάλισε την εισαγωγή του στη Σχολή Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ.

To εξαιρετικό θέμα ανέδειξε η Καθημερινή (ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά) και σχολιάζεται ποικιλοτρόπως στα social media.

Ενα ίσως από τα πλέον ενδιαφέροντα σχόλια προήλθε από τη Βάσω Κιντή, καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γρέφει στο facebook: «Διαβάζω στην Καθημερινή ότι υποψήφιος που συγκέντρωσε 19.840 μόρια μπήκε στους Ηλεκτρολόγους του ΕΜΠ και έγινε δεκτός και από το Cambridge. Θα προτιμήσει να πάει στο Cambridge διότι λέει “στο Κέμπριτζ υπάρχει άλλο κλίμα, μεγαλύτερη οργάνωση, καλύτερες υποδομές. Το πτυχίο του έχει μεγάλη ισχύ στην αγορά εργασίας, μου ανοίγει μεγάλους δρόμους”. Εκτός όλων των άλλων, στο Cambridge θα τελειώσει σε 3 χρόνια το πτυχίο του και θα πάρει το διδακτορικό του σε άλλα τρία χρόνια. ΟΙ συμφοιτητές του στο ΕΜΠ που θα κάνουν 5 χρόνια integrated masters, θα τον βρουν να προηγείται χρόνια μπροστά τους στη διεθνή αγορά εργασίας. Αλλά εμείς στην Ελλάδα καταριόμαστε την Μπολόνια που προβλέπει 3 χρόνια για το πτυχίο επειδή, μεταξύ άλλων, πρέπει να χωρέσουν όλα τα μαθήματα των καθηγητών στο πρόγραμμα σπουδών και να μπουν επιπλέον και μαθήματα για να καλύψουν παιδαγωγική επάρκεια ή επαγγελματικά προσόντα. Επειδή δεν αντιμετωπίζουμε τα βασικά ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, και μένουμε καθηλωμένοι σε ιδεοληψίες προστατεύοντας συγχρόνως συντεχνιακά συμφέροντα, χάνουμε ταλαντούχους μαθητές και φοιτητές από πολύ νωρίς στο εξωτερικό. Έχουμε αποδεχθεί να συμβαίνει».

Ο ίδιος ο φοιτητής, όπως λέει στην Καθημερινή, έδωσε πανελλήνιες με διπλό στόχο.

Ο πρώτος, προφανής, να εξασφαλίσει μία θέση στη σχολή της προτίμησής του στο ΕΜΠ. Ο δεύτερος ήταν να «πιάσει» τα όρια του Κέμπριτζ. Με 19.840 μόρια έχει εξασφαλίσει τη θέση για την περιζήτητη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Ταυτόχρονα, βέβαια, ξεπέρασε και το όριο των 19.000 μονάδων, που είχε θέσει ως όρο το Κέμπριτζ για να τον κάνει δεκτό. «Τόλμησα να κάνω αίτηση. Ετσι τον περασμένο Δεκέμβριο έδωσα συνέντευξη στο Κέμπριτζ, ενώ με έβαλαν να λύσω ασκήσεις για να δουν τον τρόπο σκέψης μου. Επίσης έγραψα ένα κείμενο με τα ενδιαφέροντά μου, για το εάν έχω κοινωνικές δραστηριότητες. Πλέον έχω γίνει δεκτός, αφού στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεπέρασα τις 19.000 μόρια». «Το Κέμπριτζ είναι από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, η αίγλη του είναι μεγάλη. Προς Θεού, δεν θέλω να πω –πώς μπορώ να το κάνω άλλωστε αφού δεν έχω σπουδάσει σε κάποιο– ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν γίνεται δουλειά. Ομως στο Κέμπριτζ υπάρχει άλλο κλίμα, μεγαλύτερη οργάνωση, καλύτερες υποδομές. Το πτυχίο του έχει μεγάλη ισχύ στην αγορά εργασίας, μου ανοίγει μεγάλους δρόμους», παρατηρεί ο Σωτήρης, εξηγώντας τους λόγους της επιλογής του να σπουδάσει σε ξένο πανεπιστήμιο και όχι σε ελληνικό.

Καταθλιπτικό κείμενο της New York Times για το ναυάγιο: “Όλοι γνώριζαν ότι το πλοίο των μεταναστών ήταν καταδικασμένο… Κανείς δεν βοήθησε”, καταγγέλλουν επιβάτες του Adriana

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: