Ο Τίνυ Κοξ έπραξε τα αυτονόητα, στέλνοντας την ίδια στιγμή και ένα σαφές μήνυμα σε ολους, ότι το Κυπριακό είναι διεθνές θέμα τουρκικής εισβολής και κατοχής: Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ κ. Τiny Kox. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΚΩΣΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Ο Τίνυ Κοξ είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επισκέφθηκε την Κύπρο, αποδεχόμενος την σχετική πρόσκληση της προέδρου της Bουλής Αννίτας Δημητρίου και τούτο παρά την περί του αντιθέτου απαίτηση της Τουρκίας.

Δεν ήθελαν οι Τούρκοι να επισκεφθεί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης την Κύπρο χωρίς την εκ των προτέρων συγκατάθεση τους. Ήθελαν προφανώς να εγκρίνουν, ως επικυρίαρχοι και του νησιού μας και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης , την επίσκεψη και το πρόγραμμα της. Την θρασύτατη αυτή συμπεριφορά απέρριψε ο Τίνυ Κοξ.

Ήρθε στην Κύπρο , στα ελεγχόμενα από την νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πήγε- και μπράβο του- στα κατεχόμενα, σεβόμενος το αξίωμα του και τον θεσμό που υπηρετεί.

  • Να μην ξεχνούμε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο κατεξοχήν ευρωπαϊκός θεσμός για την Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και της Ελευθερίας και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν υπέκυψε στην τουρκική αλαζονεία και αυθαιρεσία.

Ο Τίνυ Κοξ προσφώνησε την Βουλή των Αντιπροσώπων. Μιλώντας την γλώσσα της αλήθειας, δεν ωραιοποίησε την ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό.

Μίλησε μεν για παράθυρο ευκαιρίας και αισιοδοξίας στο Κυπριακό, αλλά για τον σωστό λόγο. Αν υπάρχει ευκαιρία, ακόμη, αυτή δεν έχει να κάνει ούτε με την επανεκλογή του Ερντογάν, ούτε με τις ψευδαισθήσεις για «αλλαγή του κλίματος», στις οποίες ελπίζουν μόνο όσοι εθελοτυφλούν.

Η ευκαιρία για την οποία μίλησε ο Τίνυ Κοξ είναι η συνειδητοποίηση στην Ευρώπη ότι η ανοχή στην κατοχή τμήματος ευρωπαϊκών εδαφών οδηγεί στην επανάληψη του κακού. Ότι , έχοντας υπόψη το Ουκρανικό, η Ευρώπη δεν μπορεί πια να κλείνει τα μάτια στην επίθεση και στην εισβολή , στην ξένη κατοχή και στην δημιουργία τετελεσμένων με χρήση ωμής κρατικής βίας. Ακόμη και στα λεγόμενα «παγωμένα προβλήματα», όπως είναι το δικό μας.

Μας είπε ακόμη ότι το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής στο νησί μας δεν είναι μόνο Κυπριακό, αλλά είναι και Ευρωπαϊκό, αφού αφορά σε κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους . Μίλησε επίσης ότι η τουρκική απαίτηση για δύο κράτη είναι απαράδεκτη και ότι οι Κύπριοι έχουμε δικαίωμα να ζούμε σε μία, ελεύθερη πατρίδα.

Ο Τίνυ Κοξ είπε και έπραξε τα αυτονόητα, στέλνοντας την ίδια στιγμή και ένα σαφές μήνυμα και στην πλευρά μας: το Κυπριακό είναι διεθνές θέμα τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

  • Θύματα είναι όλοι οι Κύπριοι. και ως τέτοιο δεν μπορεί να λυθεί από τις «δυο κοινότητες» , την ίδια ώρα που η Τουρκία, η χώρα που εισέβαλε και κατέχει παράνομα τα εδάφη μας, παραμένει στο απυρόβλητο «ως εγγυήτρια δύναμη». Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Θα πρόσθετα μόνο ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι άλλη από μια ελεύθερη πατρίδα, δημοκρατική κοινωνία με εξασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, χωρίς διαχωρισμό του λαού στη βάση εθνικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών και πολύ περισσότερο με βάση τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Αλλιώτικα θα περιμένουμε άλλα πενήντα χρόνια, για να «συνεχίσουμε από το (αδιέξοδο) σημείο που είμασταν» χρόνια πριν.

Η Κύπρος είναι μόνο μία και δεν χωρούν ούτε δύο κράτη ούτε δύο φαπρικαρισμένα «κρατίδια», «συνιστώντα» ή «πολιτείες».

* Κωστής Ευθυμίου
Σοσιαλιστής Βουλευτής Λευκωσίας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

«Ο Κύριος ‘ΟΧΙ’ του ΝΑΤΟ»: Οι σύμμαχοι απελπίστηκαν με τον Ερντογάν, καθώς εκτός από την ένταξη της Σουηδίας, μπλοκάρει τώρα και τα νέα αμυντικά σχέδια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: