«Ο Κύριος ‘ΟΧΙ’ του ΝΑΤΟ»: Οι σύμμαχοι απελπίστηκαν με τον Ερντογάν, καθώς εκτός από την ένταξη της Σουηδίας, μπλοκάρει τώρα και τα νέα αμυντικά σχέδια

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan made a speech in Bayburt. Photo via Turkish Presidency




Των MORITZ KOCH και OZAN DEMIRCAN, Handelsblatt

Εκτός από την ένταξη της Σουηδίας, η Τουρκία τώρα μπλοκάρει και τα νέα σχέδια για την άμυνα. Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Τούρκος Πρόεδρος προκαλεί την οργή των Συμμάχων εναντίον του.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διαψεύδει τις προσδοκίες ότι μετά την επανεκλογή του θα ακολουθούσε μετριοπαθέστερη εξωτερική πολιτική, καθώς ούτε στη συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μεταξύ εκπροσώπων της Σουηδίας, της Τουρκίας και της Φινλανδίας, με στόχο την άρση του τουρκικού βέτο κατά της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία, επετεύχθη πρόοδος.

Εκτός αυτού όμως, όπως επισημαίνεται, η Τουρκία μπλοκάρει στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ τα νέα αμυντικά σχέδια που αναμένεται να αποφασιστούν επισήμως την επόμενη εβδομάδα στο Βίλνιους και που θα αποτελούν τον πυρήνα της νέας στρατηγικής αποτροπής του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας.

Πληροφορίες της εφημερίδας από νατοϊκούς κύκλους αναφέρουν ότι οι προσπάθειες διαμεσολάβησης δεν είχαν αποτέλεσμα, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν ότι η Τουρκία έχει ενστάσεις σε όλα τα θέματα, κάτι που αποτελεί πρόβλημα δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ λαμβάνει τις αποφάσεις ομόφωνα.

  • Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ότι εγείρει ενστάσεις όχι σε θέματα ουσίας, αλλά σε γεωγραφικές διατυπώσεις, σημειώνει η ανταπόκριση, αναφερόμενη στην επιμονή της τουρκικής πλευράς να ονομάζονται τα Στενά των Δαρδανελίων και ο Βόσπορος ως «Τουρκικά Στενά», αλλά και να μην αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Για πολλούς στο ΝΑΤΟ προκαλεί εντύπωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γιατί η Άγκυρα προκαλεί διαμάχη για τέτοιου είδους διατυπώσεις, όταν μάλιστα πρόκειται για στρατιωτικά έγγραφα απολύτως απόρρητα, που δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Όπως αναφέρει η Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως εξοργισμένη, όπως και οι ΗΠΑ, που προσπαθούν απεγνωσμένα -και χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής- να οδηγήσουν τον Erdogan σε υποχώρηση.

Θα είναι μεγάλο πλήγμα για την εικόνα του ΝΑΤΟ να μην υπάρξει συμφωνία στο Βίλνιους για τη νέα στρατηγική αποτροπής, σχολιάζει η ανταπόκριση, καθώς θα αποτελούσε ένδειξη αδυναμίας, προς ικανοποίηση του Putin.

Πάντως, σε άλλους τομείς υπάρχουν ενδείξεις μιας πιο μετριοπαθούς εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους της Τουρκίας, όπως διεφάνη με την αμοιβαία αποστολή Πρεσβευτών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, αλλά και με τις συνομιλίες προσέγγισης με την Αρμενία και την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως σχολιάζει ο Hüseyin Bagci από το Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής στην Άγκυρα, η προηγούμενη τουρκική κυβέρνηση σε αυτά τα περιφερειακά ζητήματα ακολουθούσε μια στάση που ήταν ιδιαιτέρως φορτισμένη ιδεολογικά, ενώ με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης ο Erdogan «διορθώνει αυτό το λάθος».

Σε ό,τι αφορά, όμως, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει τα συμφέροντά της και φαίνεται ότι σε αυτό έχει στήριξη και πέραν από το κυβερνών κόμμα, καθώς και ο Bilal Bilici, από το αντιπολιτευόμενο «Καλό Κόμμα» τονίζει ότι «η Δύση θα πρέπει να σεβαστεί τα τουρκικά συμφέροντα ασφαλείας».

  • Η ανταπόκριση αναφέρεται στο χρονικό της υπόθεσης γύρω από την άρνηση της Τουρκίας να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για την πρόταση του αμερικανικού Κογκρέσου να είναι προϋπόθεση για την προμήθεια των F-16 η συγκατάθεση της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας, πρόταση που απέρριψε ο Erdogan.

Ο Hüseyin Bagci θεωρεί πιθανό λόγο για το βέτο της Τουρκίας την άσκηση πίεσης εκ μέρους της Μόσχας.

Η Γερμανία πάντως εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Άγκυρα θα υποχωρήσει, όπως τονίζεται, ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής του SPD, Nils Schmid, υπογραμμίζει ότι ο Erdogan χρησιμοποιεί τα μέσα πίεσης που διαθέτει και ότι εφόσον αποτύχει η συμφωνία για τα F16, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επιδιώξει τουλάχιστον να επιδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη διεθνή σκηνή.

ΠΗΓΗ: Handelsblatt Moritz Koch , Ozan Demircan

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θέλουν να αποτύχει η Λευκωσία και να πετύχει η Άγκυρα για να… αυτοδικαιωθούν! Η πολιτική της αδράνειας και η ιδεολογία της προσαρμογής εφαρμόζεται μόνο στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: