Ο «παγωμένος» καφέ νάνος W0623 που τρελαίνει τους αστρονόμους: Παράγει ραδιοφωνικά σήματα που κανονικά δεν έπρεπε να υπάρχουν

This artist’s conception illustrates the brown dwarf named 2MASSJ22282889-431026. NASA’s Hubble and Spitzer space telescopes observed the object to learn more about its turbulent atmosphere. Brown dwarfs are more massive and hotter than planets but lack the mass required to become sizzling stars. Their atmospheres can be similar to the giant planet Jupiter’s. Spitzer and Hubble simultaneously observed the object as it rotated every 1.4 hours. The results suggest wind-driven, planet-size clouds. credit https://exoplanets.nasa.gov/resources/114/forecast-for-exotic-weather/




Οι ερευνητές εντόπισαν εκπληκτικά ραδιοφωνικά σήματα που προέρχονται από ένα μικροσκοπικό, «υπερψυχρό» αστέρι που δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να εκπέμψει τις εκρήξεις ακτινοβολίας.

Το περίεργο ουράνιο αντικείμενο, το οποίο θολώνει τη γραμμή μεταξύ ενός πλανήτη και ενός αστεριού, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για το πώς εξελίσσονται τα μικρά αστέρια.

Όπως γράφει Χάρι Μπέικερ στο Live Science

Το αντικείμενο, που ονομάζεται T8 Dwarf WISE J062309.94−045624.6 (W0623), είναι ένας λεγόμενος καφέ νάνος. Αυτό το είδος “πρωτοάστρου” έχει μια σύνθεση παρόμοια με τους γίγαντες αερίων όπως ο Δίας, αλλά μπορεί να συντήξει άτομα υδρογόνου, χωρίς να μπορεί να διατηρήσει πυρηνική σύντηξη πλήρους κλίμακας στον πυρήνα του, όπως κάνουν τα περισσότερα αστέρια. Το W0623, το οποίο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2011 , απέχει περίπου 37 έτη φωτός από τη Γη. Έχει ακτίνα κάπου μεταξύ 0,65 και 0,95 φορές αυτή του Δία και μάζα περίπου 44 φορές μεγαλύτερη από τον αέριο γίγαντα, καθιστώντας τον εξαιρετικά πυκνό.

Η αμυδρή επιφάνεια του W0623 είναι περίπου 800 βαθμούς Φαρενάιτ (425 βαθμοί Κελσίου), η οποία είναι πιο κρύα από μια τυπική φωτιά. Για σύγκριση, η επιφάνεια του ήλιου καίει στους 6.700 F έως 14.000 F (3.700 C έως 7.700 C).

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουλίου στο The Astrophysical Journal Letters , οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι το W0623 εκπέμπει αμυδρά ραδιοκύματα , καθιστώντας το το πιο κρύο αστέρι που έχει εντοπιστεί ποτέ που εκπέμπει αυτό το είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η οποία συνήθως παράγεται από πολύ μεγαλύτερα και θερμότερα αστέρια.

«Είναι πολύ σπάνιο να βρεις εξαιρετικά ψυχρούς καφέ νάνους αστέρες σαν αυτόν να παράγουν ραδιοεκπομπές», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Κόβι Ρόουζ , υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, σε μια δήλωση . “Αυτό συμβαίνει επειδή η δυναμική τους δεν παράγει συνήθως τα μαγνητικά πεδία που παράγουν ραδιοεκπομπές ανιχνεύσιμες από τη Γη.” Είναι μια πραγματικά «καθαρή ανακάλυψη», πρόσθεσε.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο το 10% περίπου των καφέ νάνων εκπέμπουν ραδιοκύματα και οι περισσότεροι από αυτούς τους καφέ νάνους έχουν επιφάνειες περίπου 4.000 F (2.200 C), έγραψαν οι ερευνητές στη δήλωση. Ως αποτέλεσμα, «δεν είναι πλήρως γνωστό» γιατί το W0623 — το οποίο είναι πολύ πιο κρύο — εκπέμπει σήματα που μπορούν να ανιχνευθούν από τη Γη, πρόσθεσαν.

Τα μεγαλύτερα αστέρια της κύριας ακολουθίας, όπως ο ήλιος, παράγουν ραδιοφωνικά σήματα χάρη στα έντονα μαγνητικά πεδία τους, τα οποία δημιουργούνται από τους υπερκαυτούς πυρήνες τους. Συγκριτικά, τα μαγνητικά πεδία των καφέ νάνων είναι αρκετά αδύναμα λόγω της έλλειψης πυρηνικής σύντηξής τους.

Αντίθετα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μαγνητικά πεδία των καφέ νάνων που εκπέμπουν ραδιόφωνα περιστρέφονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι ιονισμένες ανώτερες ατμόσφαιρές τους. Αυτό θα δημιουργούσε μια ηλεκτρική ροή, με ηλεκτρόνια να πέφτουν προς τις μαγνητικές πολικές περιοχές των άστρων. Όταν συνδυάζεται με την περιστροφή του αστεριού, η ηλεκτρική βροχή δημιουργεί τακτικά επαναλαμβανόμενες ραδιοφωνικές εκρήξεις, έγραψαν οι ερευνητές.

Το πιο κρύο αστέρι που ανακαλύφθηκε ποτέ είναι ένας άλλος καφέ νάνος, γνωστός ως W0855, ο οποίος δεν θα ήταν εκτός τόπου στην Αρκτική, με θερμοκρασία κάπου μεταξύ μείον 54 F και 8 F (μείον 48 C και μείον 13 C), σύμφωνα με τη NASA . Αλλά δεν είναι όλοι οι καφέ νάνοι τόσο ψυχροί.

Τον Ιούνιο, οι αστρονόμοι εντόπισαν έναν καφέ νάνο , γνωστό ως WD0032-317B, ο οποίος είναι 7.700 F (7.700 C). Σε αυτή τη θερμοκρασία, οποιοδήποτε μόριο στην ανώτερη ατμόσφαιρα του άστρου θα διασπωνόταν αμέσως στα συστατικά του άτομα. Ωστόσο, το WD0032-317B φτάνει σε αυτήν την ακραία θερμοκρασία μόνο επειδή είναι κλειδωμένο σε μια υπερστεγή τροχιά με ένα λαμπερό λευκό νάνο αστέρι, το οποίο περιφέρεται κάθε 2,3 ώρες.

Οι αστρονόμοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τους καφέ νάνους λόγω του πόσο στενά πλησιάζουν τη γραμμή μεταξύ άστρου και πλανήτη.

«Αυτά τα αστέρια είναι ένα είδος ελλείποντος κρίκου μεταξύ των μικρότερων αστεριών που καίνε υδρογόνο στις πυρηνικές αντιδράσεις και των μεγαλύτερων αέριων γιγάντων πλανητών, όπως ο Δίας», είπε ο Ρόουζ. Η μάθηση περισσότερων για αυτά θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκαλυφθεί πώς εξελίσσονται και οι δύο τύποι ουράνιων σωμάτων, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Live Science

Η Γη, δεν ησυχάζει ποτέ: Ένα «μωρό» ηφαίστειο απειλεί την Ισλανδία – Γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου ανοίγοντας μια σχισμή 1,7 μίλια [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: